Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 13:17, 19 wrz 2014

Oj, wiem, wiem już się nie będę migać .
Jagodaa 14:48, 19 wrz 2014

Dziś mam zamiar kupić siatkę na krety i założyć ją pod skrzynie przy okazji ich przenosin. Tak na wszelki wypadek. Poprzednio nie pomyślałam o tym.
Jagodaa 16:03, 19 wrz 2014

Zapomniałam podzielić się z Wami moimi wczorajszymi przemyśleniami.

Miałam zamiar kupić już wielkie brzozy z grubymi pniami, takie w obwodzie ok 25cm. Wczoraj je oglądałam i chyba się rozmyśłę. Moją bardzo łyse korony i jedynie ten biały pień i gałęzie ładnie wyglądają. Nie wiem czy korona zagęści się, czytałam u Gabisi, że ma z tym problem.
Chyba poszukam mniejszych, z ładniejszymi koronami, u Syli są ładne, tylko pewnie będę miała daleko do nich.
Zielona 20:21, 19 wrz 2014

Jagoda... Ja kupowałam w ubiegłym roku doorenbosy o wysokości 170cm /bez doniczki/, z cienkimi, nawet jeszcze nie wybarwionymi pniami za 46zł. Dzisiaj mają 3m, pnie nadal cienkie/jakieś 12cm/, ale już białe. No i... gęste korony.

Brakowało mi wtedy 1sztuki do zaplanowanych, a tych tańszych nie było. Mąż przymknął wtedy oko i połasiłam się na jedną brzozę za 150zł. Wysoka 3m, z białym pniem. Dzisiaj... nadal ma 3m, czubek uschnięty... Może to przypadek, ale... piszę jakie mam doświadczenia...
Zielona 20:23, 19 wrz 2014

Jeszcze coś... Tamta moja cena 46zł wcale nie jest najatrakcyjniesza Odbierz PW.
asica 20:26, 19 wrz 2014

A ja kupiłam w tym roku 3 szt. - patyczki doorenbos po 9 zł na allegro . Ładnie ukorzenione. Ciekawe czy się uchowają. Ale mnie Marta pocieszyłaś, że wcale nie długo trzeba na nie czekać .
bleebla 20:51, 19 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Dziś mam zamiar kupić siatkę na krety i założyć ją pod skrzynie przy okazji ich przenosin. Tak na wszelki wypadek. Poprzednio nie pomyślałam o tym.

Bardzo dobry pomysł. Zważywszy na to, że masz nornice w ogrodzie. Wiesz co się stało u mnie Wyciągnęłam ostatnio wszystkie rośliny i dodałam ziemi. 180 l. poszło. Niby takie niepozorne małe stworzonko, a ile szkód potrafi wyrządzić
Zielona 20:57, 19 wrz 2014

asica napisał(a)
A ja kupiłam w tym roku 3 szt. - patyczki doorenbos po 9 zł na allegro . Ładnie ukorzenione. Ciekawe czy się uchowają. Ale mnie Marta pocieszyłaś, że wcale nie długo trzeba na nie czekać .

Asiu - mnie się wydaje, że większa roślinka po prostu trochę bardziej cieszy kiedy ją sadzisz, ale znacznie szybciej przyrasta w kolejnych latach. Brzozy bardzo szybko rosną.
Jagodaa 21:06, 19 wrz 2014

Marta, skłaniam się coraz bardziej do zakupu młodszych brzóz. Masz rację, że przy starszych egzemplarzach liczy się ten spektakularny efekt, jednak takie zabiedzone w ogromnej donicy drzewo będzie potrzebowało wiele więcej czasu na start. Obawiam się, że ta łysa korona mogłaby nie dojść do siebie. A ponad 500zł za sztukę, to może zbyt duże ryzyko.
Ostatnio się deklarowałam, nie wiem, czy u siebie, że stałam się bardziej cierpliwa w kwestiach ogrodniczych , będzie okazja to udowodnić .

Szkoda, ze nie podjęłam takiej decyzji wczoraj, bo już bym pewnie te brzozy miała .
katiaxx 21:07, 19 wrz 2014

Jagodaa napisał(a)
Zapomniałam podzielić się z Wami moimi wczorajszymi przemyśleniami.

Miałam zamiar kupić już wielkie brzozy z grubymi pniami, takie w obwodzie ok 25cm. Wczoraj je oglądałam i chyba się rozmyśłę. Moją bardzo łyse korony i jedynie ten biały pień i gałęzie ładnie wyglądają. Nie wiem czy korona zagęści się, czytałam u Gabisi, że ma z tym problem.
Chyba poszukam mniejszych, z ładniejszymi koronami, u Syli są ładne, tylko pewnie będę miała daleko do nich.

ja kupiłam akurat taką może o której mówisz, wysoka coś miedzy 2-3 metry - akurat papierowa ale tez już nie kupię takiej dużej : ciężko się przyjmowała, myślę że ruszy w kopyta od wiosny, taką mam nadzieję, w dodatku z racji rozmiaru była droga.
Też kupię w przyszłym roku mniejsze.