Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Zielona 11:11, 02 gru 2014

A tak w ogóle, to podczytuję z zaciekawienie, bo sama mam graby w szpalerze w wąskiej części rabaty i zastanawiam się, co zrobić z płotem, którego jednak nie chcę za nimi widzieć... Cisy chodziły mi po głowie, ale ostatnio poważnie zaczęłam myśleć o zwykłym zimozielonym bluszczu, który potrafi stworzyć naprawdę fajną przesłonę. Nie zabiera miejsca, a jednak jest zielonym tłem...
aga_szsz 12:23, 02 gru 2014

Jagodaa napisał(a)

Szmaragdów na chwilę obecną nie chcę nie mogę też wyprowadzić wysokiego żywopłotu, bo za furtką musi się on kończyć i będzie to głupio wyglądać. Żywopłot może być max na wysokość siatki wg mnie, a szmaragdów nie utrzymam na takiej wysokości, poza tym, są mimo wszystko za szerokie. Raczej będzie cis, jak już.

kobieta zmienną jest...
jeszcze porę postów wcześniej pisałaś, że się zastanawiasz nad nimi

ale faktycznie, jeżeli ma się kończyć zaraz za bramką, to szmaragdy nie pasują. Myślałam, że będziesz ciągnąć żywopłot do końca, tzn do bramy wjazdowej.

Czyli zastanawiasz się nad posadzeniem czegoś tylko do tego miejsca za bramką????
jeśli tak, to też na cisy stawiam, a co na górę...nie wiem, ja stawiałabym jednak na to jedno drzewo w kwadracie...
Juzia 12:27, 02 gru 2014

Jagodaa napisał(a)

O nie, powtórki z poszukiwań już nie zdzierżę .

Hahaha! A ja będę próbować wiosną
Jagodaa 12:37, 02 gru 2014

Zielona napisał(a)
A tak w ogóle, to podczytuję z zaciekawienie, bo sama mam graby w szpalerze w wąskiej części rabaty i zastanawiam się, co zrobić z płotem, którego jednak nie chcę za nimi widzieć... Cisy chodziły mi po głowie, ale ostatnio poważnie zaczęłam myśleć o zwykłym zimozielonym bluszczu, który potrafi stworzyć naprawdę fajną przesłonę. Nie zabiera miejsca, a jednak jest zielonym tłem...

A wiesz, że ja też myślę o bluszczu? szczególnie na tę całkiem wąską część, gdzie innej rośliny nie wetknę na bank... Bluszcz ma ładny kolor nawet teraz. U mojego Kuzyna pięknie rośnie w cieniu i ma wielkie liście. Tylko nie wiem, jak on będzie się układać na siatce.

Dziękuję za foktki . Piękne te brzozy... szkoda, że nie udało mi się kupić tych wielopiennych, bo bardzo oryginalnie wyglądają .
Jagodaa 12:41, 02 gru 2014

aga_szsz napisał(a)

kobieta zmienną jest...
jeszcze porę postów wcześniej pisałaś, że się zastanawiasz nad nimi

ale faktycznie, jeżeli ma się kończyć zaraz za bramką, to szmaragdy nie pasują. Myślałam, że będziesz ciągnąć żywopłot do końca, tzn do bramy wjazdowej.

Czyli zastanawiasz się nad posadzeniem czegoś tylko do tego miejsca za bramką????
jeśli tak, to też na cisy stawiam, a co na górę...nie wiem, ja stawiałabym jednak na to jedno drzewo w kwadracie...

haha, wiem, że mieszam, to przez różne pomysły i ich analizę, a później odrzucanie. Myślałam o szmaragdach, ale w końcu mi wyszło, że to raczej nie miejsce dla nich. Może zrobię eLke z cisa. Żywopłot dociągnę tam gdzie się da, a resztę w bluszczu, żeby coś choć było zielonego. Z drzewem muszę pomyśleć i pooglądać ile by to ewentualnie zasłoniło, obawiam się, że zdecydowana część dalej będzie odkryta...
Jagodaa 12:41, 02 gru 2014

Juzia_G napisał(a)

Hahaha! A ja będę próbować wiosną

Może Tobie się uda! Trzymam kciuki!
siakowa 12:50, 02 gru 2014

Hahahaha a ja dalej widze tam cisy trawki i graby chocby ciete w jajo.a nie w prostokat a za bramka moga roznac juz tylko wysokie trawki te co miedzy butkami.pod grabami. Chyba ze na trawki tez tam noe ma.miejsca...
Buziaki :-*
siakowa 13:03, 02 gru 2014

Jagoda a na czym stanelo jak dowiadywalas sie czy mozna np 3 brzozy wstawic do jednego.dolka i stworzyc wielopienna w ten sposob ? Mozna tak czy sa jakoes przeciwskazania ?
Jagodaa 13:10, 02 gru 2014

siakowa napisał(a)
Hahahaha a ja dalej widze tam cisy trawki i graby chocby ciete w jajo.a nie w prostokat a za bramka moga roznac juz tylko wysokie trawki te co miedzy butkami.pod grabami. Chyba ze na trawki tez tam noe ma.miejsca...
Buziaki :-*

Nie mówię nie, bo to moja wymarzona rabata. Kwestia tylko wpasowania w krajobraz....
Jagodaa 13:12, 02 gru 2014

siakowa napisał(a)
Jagoda a na czym stanelo jak dowiadywalas sie czy mozna np 3 brzozy wstawic do jednego.dolka i stworzyc wielopienna w ten sposob ? Mozna tak czy sa jakoes przeciwskazania ?

Ja się trochę wystraszyłam, że to tak naprawdę będzie kilka razy tyle drzew i korzeni. Wg mnie to zależy od miejsca, gdzie chcesz taki eksperyment robić, u mnie było mało przestrzeni.