Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

siakowa 10:05, 08 lut 2015

Jagoda u Ciebie tez pelno śniegu czy to tylko u mnie lokalnie ? Pozdrawiam przy kawie
Jagodaa 11:39, 08 lut 2015

W drodze do Tychow
Juzia 11:51, 08 lut 2015

Kulig znaczy się
polinka 12:29, 08 lut 2015

U nas też takie drogi Ale głową kręciłam aby dobrze zdjęcia zobaczyć
Jagodaa 16:24, 08 lut 2015

tusiawka napisał(a)
Jągoda całej dyskusji nie przeczytałam ale pomyślałam sobie czy tej żółtej ściany żywopłotem z graba nie zasłonić. U mnie szybko przyrasta nawet w cieniu, a to jednak nie to samo, co bluszcz na ścianie. Całkiem budynku nie zasłoni oczywiście, ale najważniejsze to, to co na wysokości oczu i troszkę wyżej.

Brązowy pas na budynku, niski parter, ma wysokość ok 250cm... obawiam się, że taki żywopłot rósłby dość długo, a to dopiero pierwsza z trzech kondygnacja. Bluszcza na pewno tam nie posadzę. Myślę, że jak już zaplanuję budynek gospodarczy, to najprawdopodobniej zdecyduję się na żywopłot połączony z drzewami. O grabie właśnie czytałam, że daje radę w cieniu.
Jagodaa 16:27, 08 lut 2015

polinka napisał(a)
Odpadłam wczoraj w dyskusji, dołka załapałam i musiałam dojść do siebie...Dzisiaj już żyję

U mnie jest jeszcze gorsza ściana, posadziłam bluszcz i czekam na zarośnięcie Graby wydają się jeszcze lepszym rozwiązaniem.

Udanego weekendu

Ja też odpadłam... Z tego co obserwuję, to lepszy nastrój już chyba powrócił?

Weekend miałam bardzo pracowity, stąd moja sporadyczna obecność na O. a teraz to już właściwie po weekendzie...
Jagodaa 16:47, 08 lut 2015

Madzenka napisał(a)
Jagoda a dlaczego graby fastigata? Pospolity bedzie tańszy, urosnie szybko i będzie stanowil zaslonę zimą. Kup teraz na allegro najwieksze 1,5 m sadzonki i prowadź je na drzewka. Kupiłam dwa tygodnie temu takie graby na podmianke i oceniam, że w ciągu 3 sezonow będą z nich niezłe topiary placilam za szt 4,5 zł..... A nie 140 jak za fastigaty. Kup teraz, zanim powstanie domek będą duże.

Co do domku oblozonego drewnem..... Mam garaż .... I konserwacja w tym roku to była masakra pila teksanską... Listew nie odkręcisz bo się wypaczą i juz ich nie przykręcisz.... A malowanie każdej listyw na tynku trwalo miesiąc....

Aczkolwiek nigdy bym mojego garazu nie zamieniła na inny. Myslalam wlasnie o tak oblożonym nym drewnem domku gospodarczym od ktorego mozna byłoby pociagnac pergolę z białym żaglem zamiast stałego dachu, na scianie bocznej domku ściana wodna podświetlana. Imprezownia idealna

Ps. Z boku zdjecia masz moje graby wyhodowane z cienkich patyczków, ze nikt nie wierzył , ze to będą kiedyś topiary.... A po dwoch sezonach juz uwierzono W tym roku bedą już piekne

Fastigiatę planowałam na rabatę ostatnio omawianą, tę z furtką, ze względu na brak miejsca na szersze formy. Dlatego pomyślałam, żeby je powtórzyć w celu zasłonięcia muru. Właściwie odmiana jest do dyskusji, bo zwykłe graby byłyby chyba też do opanowania (szerokość korony). Twoje na podjeździe pamiętam jako mikre niteczki, pięknie już się zagęściły .

Fanką Twojego domu jestem niezmiennie... elementy drewniane bardzo mi się podobają, jednak zanim podejmę decyzję o wykończeniu domku ogrodowego, muszę nieco wnikliwiej zbadać grunt. Przy konserwacji niezbędna byłaby pomoc "wewnętrzna lub ewentualnie zewnętrzna".
leon60 17:43, 08 lut 2015

Marzenki graby przy podjeździe to pospolite ??? czy coś źle zrozumiałam
Jagodaa 17:44, 08 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
Marzena Ty jakies cuda robisz ...no ja bym na to w zyciu nie wpadła ....ładnie wyrosły.

Jagoda drzewka super pomysł

Może w końcu doczekam się u siebie grabów.
Jagodaa 17:46, 08 lut 2015

lojalna_ napisał(a)
Jacy nowi lokatorzy? Hm?

A to chyba ci w pM-owym mieszkaniu .