Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

ewa004 14:48, 06 lut 2015

Posadz bluszcz da radę ,u mnie rośnie na ścianie gdzie chyba słonka nie ma wcale ,i rośnie i jest ładny.
Ale sąsiad pozwoli Ci na jego murze posadzić bluszcz ....czy ja czegoś nie łapie ?
Jagodaa 14:50, 06 lut 2015

Nie wiem, bez jego zgody nie będę sadzić, a na dzień dzisiejszy nie mam ochoty go o to zagadywać. I tak nie wiem, czy nie będę musiała zapytać, czy pozwoli mi przyciąć żywopłot tujowy, bo nie wiem, czy sam to zrobi, a wyglądają te zarośla od góry coraz gorzej.
Juzia 14:54, 06 lut 2015

Ja się nie pytam....co przełazi na moją stronę to opitalam sekatorkiem aż miło.
Jagodaa 14:56, 06 lut 2015

To co bokiem przechodzi też przycinam, ale od góry nie równałam.
Juzia 14:58, 06 lut 2015

No od góry to on już powinien...
Jagodaa 15:00, 06 lut 2015

Zawsze pięknie był przycięty, idealnie. W tym roku szedł cały sezon na żywioł. Przyrosty 50cm, thuje zaczynają budować przewodniki.
Juzia 15:08, 06 lut 2015

Może chce wyżej je pociągnąć ?
tusiawka 23:22, 06 lut 2015

Jągoda całej dyskusji nie przeczytałam ale pomyślałam sobie czy tej żółtej ściany żywopłotem z graba nie zasłonić. U mnie szybko przyrasta nawet w cieniu, a to jednak nie to samo, co bluszcz na ścianie. Całkiem budynku nie zasłoni oczywiście, ale najważniejsze to, to co na wysokości oczu i troszkę wyżej.
polinka 06:44, 07 lut 2015

Odpadłam wczoraj w dyskusji, dołka załapałam i musiałam dojść do siebie...Dzisiaj już żyję

U mnie jest jeszcze gorsza ściana, posadziłam bluszcz i czekam na zarośnięcie Graby wydają się jeszcze lepszym rozwiązaniem.

Udanego weekendu
Madzenka 06:45, 07 lut 2015

Jagoda a dlaczego graby fastigata? Pospolity bedzie tańszy, urosnie szybko i będzie stanowil zaslonę zimą. Kup teraz na allegro najwieksze 1,5 m sadzonki i prowadź je na drzewka. Kupiłam dwa tygodnie temu takie graby na podmianke i oceniam, że w ciągu 3 sezonow będą z nich niezłe topiary placilam za szt 4,5 zł..... A nie 140 jak za fastigaty. Kup teraz, zanim powstanie domek będą duże.

Co do domku oblozonego drewnem..... Mam garaż .... I konserwacja w tym roku to była masakra pila teksanską... Listew nie odkręcisz bo się wypaczą i juz ich nie przykręcisz.... A malowanie każdej listyw na tynku trwalo miesiąc....

Aczkolwiek nigdy bym mojego garazu nie zamieniła na inny. Myslalam wlasnie o tak oblożonym nym drewnem domku gospodarczym od ktorego mozna byłoby pociagnac pergolę z białym żaglem zamiast stałego dachu, na scianie bocznej domku ściana wodna podświetlana. Imprezownia idealna

Ps. Z boku zdjecia masz moje graby wyhodowane z cienkich patyczków, ze nikt nie wierzył , ze to będą kiedyś topiary.... A po dwoch sezonach juz uwierzono W tym roku bedą już piekne