Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 07:58, 16 kwi 2015

Ewa, bo skoro mam je i tak ciąć, to nie ma sensu, żeby się wysilały na nowe przyrosty, które i tak utnę, a tak od razu lepiej sie zagęszczą. Jak już puszczą nowe przyrosty, to trzeba będzie czekać, aż trochę zdrewnieją.
Kuba 08:06, 16 kwi 2015

Jagodaa napisał(a)
Ewa, bo skoro mam je i tak ciąć, to nie ma sensu, żeby się wysilały na nowe przyrosty, które i tak utnę, a tak od razu lepiej sie zagęszczą. Jak już puszczą nowe przyrosty, to trzeba będzie czekać, aż trochę zdrewnieją.

No racja, lubię Twoje logiczne myślenie, bo teraz wszystko jasne
Gabrysia_ 08:22, 16 kwi 2015

Ja też będę zasilała Yara milą,musze zamówić na all
Wszyscy chwalą
Jagodaa 09:45, 16 kwi 2015

Zielona napisał(a)
Głosuję za tym, byś dała sobie czas na zastanowienie. Jeśli wsadzisz żurawki w ziemię, oszczędzisz sobie podlewania w przechowalniku, a na rabacie zrobi się kolorowo. Jeśli pies będzie miał ochotę odcisnąć na nich łapę... to w sumie i tak nie będziesz dramatyzować, skoro myślałaś o wydaniu ich

Przekonałaś mnie , tak zrobię. I to pewnie niedługo, bo nie mam na ten rok specjalnych planów, a ochotę do działania już odzyskałam .
Jagodaa 09:51, 16 kwi 2015

jazzy napisał(a)
Ja też usiłuję kulkować ostatnio wychodzą mi z tego jakieś kartofle
Potem polewam florovitem.
A ten Humus Active to chyba najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy nie mają dostępu do kompostu ani obornika czyli np. dla mnie
Poka swoje kulki i stożki

U mnie problem z kształetwem wynika też z tego, że Danici są nierówne i mają na razie "dziury". Gdybym chciała ciąć równe kuleczki, musiałabym je całkiem ogołocić, dlatego czekam, aż się na bokach zabudują, to dopiero pierwsze cięcie.

Pokaże, jasne. Stożek mam jeden, nieplanowany. Nie podchodzi mi ten kształt, stożki w moim ogrodzie jakoś mi nie pasują, ale jest tak duży, że szkoda mi go ścinać w kulkę.
Jagodaa 09:53, 16 kwi 2015

Dziewczyny , dzięki za rady w sprawie nawozu. Chyba się zdecyduję na Yara M, bo często spotykałam pochlebne opinie, co tu tez się potwierdziło. Muszę zamówić. Zrezygnuję już chyba z saletry wapniowej, bo spóźniłam się z zakupem i nie wiem, czy jeszcze czas na nią.
Zielona 10:01, 16 kwi 2015

Jagodaa napisał(a)

Przekonałaś mnie , tak zrobię. I to pewnie niedługo, bo nie mam na ten rok specjalnych planów, a ochotę do działania już odzyskałam .

No widzisz! Przesadzić i wydać zawsze możesz, ale skoro i tak nie masz tam innych roślin do posadzenia, to wykorzystaj to, co zgromadziłaś. Widziałaś moją rabatę z odzysku? Nie planowałam w tym miejscu ani kostrzewy, ani perovskiej, ale... to miałam w ogrodzie. Poprzesadzałam, podzieliłam i... może nawet coś z tego będzie
Madzenka 18:57, 16 kwi 2015

Proba
Jagodaa 19:50, 16 kwi 2015

Dziś miałam dzień tortur:

1. depilacja woskiem
2. dentysta
3. wertykulacja trawnika grabiami do wertykulacji

Jutro chyba się nie ruszę, bo te grabie mają dziwną konstrukcję, przynajmniej te moje pożyczone, i działają, gdy się je ciągnie zgiętym w pół.

Poza tym... myślałam, że mam w miarę zielony trawnik, nie miałam pojęcia, że TYLE jeszcze może w nim siedzieć siana!
Jagodaa 20:07, 16 kwi 2015

Czas dyskusji o etapie rozwoju traw, więc pokażę, jak jest u mnie .

ML - były najwcześniej ścinane

Rozplenica Hameln - ścinana z ML, te są w słońcu, te w cieniu jeszcze śpią

Kłosownica - bardzo zabiedzone sadzonki posadzone jesienią, troszkę się zebrały

Gracki - najpóźniej ścięte i w słońcu tylko rano

SC pięknie kwitnie, ale zapomniałam zrobić zdjęcia.