Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

ren133 08:51, 19 maj 2015

Jagodaa napisał(a)
Miałam dziś zamiar zacząć czyścić cisy na skarpie, ale po wykopaniu pierwszego serce zaczęło mi się kroić... tak pięknie się ukorzenił, takie piękne ma korzonki i nowe przyrosty. Nie miałam sumienia rozszarpać bryły korzeniowej...

Nie wiem co robić, zastanawiam się, czy jednak nie zastosować teraz na szybko Dursbanu w korzenie lancą doglebową, a później już wrotycz i nicienie...

Stosowałam dursban lancą - u mnie zadziałało słabo Ale już po larvanie są efekty Czytałam o tym u wietrzykaSama myślę o zakupie nicieni.
Pozdrawiam
Jagodaa 13:59, 19 maj 2015

Kupiłam opryskiwacz, 7L, i lancę doglebową z rączką. Dziś ma być wysłany kurierem. Dusrsbanu nie mam w okolicy, muszę czekać na ewentualną przesyłkę, ale i tak w czw ma być 10st, więc klapa. Boję się, że one już się przeistoczyły do czarną wersję naziemną .
Juzia 15:04, 19 maj 2015

To chyba lepiej jak są już dorosłe?
Mospilan je weźmie.... czy nie?
aleksandra_g 15:19, 19 maj 2015

ta zielona Pani podjadała mi bergenie a podejrzewałam nocny atak ślimaków
Jagodaa 18:01, 19 maj 2015

asica napisał(a)

Ale fajnie to wszystko wygląda. Muszę dobrze się poprzyglądać, bo też sobie zapodałam w miejscu po świerkach linie proste.

A hortki z Pani patyczków Pani zauważyła? Listki już mają większe, wzmocniły się .
Jagodaa 18:03, 19 maj 2015

Mathildis napisał(a)

Ja mam Marolex - pierwszy marolex wytrwał 15 lat i teraz u teściów wymieniłam tylko lancę, która była zużyta, sobie też wzięłam marolexa. Od Ciebie tylko zależy jaka pojemność Ci potrzebna i ile chcesz wydać (plecaczki są droższe, a o akumulatorowych nie wspomnę )

Utwierdziłaś mnie w przekonaniu i mam nadzieję dostać taki śliczny zieloniutki jutro .
Jagodaa 18:04, 19 maj 2015

Sebek napisał(a)
Proste linie nasadzeń to jest to Z opryskiwaczem nie pomogę, mam tylko takie małe...

Sebek, ale chyba nie latasz po ogrodzie z taką psikaczką 1-litrową?
Jagodaa 18:10, 19 maj 2015

Madzenka napisał(a)
5-6 l bez kółek, z paskiem na ramię, polecam Marolex.
Skoro sie zdecydowałaś na Dursban to pamietaj, że temperatura gleby musi wynosić co najmńiej +12 stopni rowniez w nocy. To środek gazujący, ktory działa tylko w wysokich temperaturach, lanca lepsza niz podlewanie tym świństwem... Mało nie zagazowalam całej rodziny i psa bo podlałam w upalny dzien. Pomijam że żurawki wypaliłam.... Ale częsciowo wytłukłam opuchlaki a miałam ich wtedy mnostwo. Przywlokalm z kilkudziesięcioma zainfekowanymi zurawkami, pod kazda miałam po kilkanascie larw...

Ano, po namyśle stwierdziłam, że ten na kółkach będzie strasznie nieporęczny . Tym bardziej, że zdarza mi się włazić z opryskiwaczem na drabinę .

Aktualnie w moim starym zgubiłam końcówkę dyszy i mam pożyczony Kwazar, trochę on za wielki mi się wydaje, ale porządny i fajnie się go używa, skoro Marolex będzie jeszcze fajniejszy, to już się cieszę . Może źle zrobiłam kupując 7L, z drugiej strony, gdy spryskuję cały ogród szybko się wyczerpuje 5L. No nic, kupiony, nie ma się co teraz zastanawiać.

Dursban muszę zamówić w internecie. Trochę się go boję, bo wszędzie znajduję informację, że należy stosować maskę przeciwgazową... Ochłodzenie nie działa w tym momencie na moją korzyść .
Jagodaa 18:11, 19 maj 2015

Mathildis napisał(a)
Tak dla uzupełnienia - ja mam opryskiwacz o pojemności całkowitej 7l, użytkowej 6l.

O, to taki, jak mój . Super!
Jagodaa 18:13, 19 maj 2015

Kuba napisał(a)
Zielone z korzeniami wygląda u Ciebie świetnie
przypomniałaś mi żemuszę kupić jeżówki
miłego dnia

Ja kupiłam hurtem z wyprzedaży na all. Jakieś 100 wielkich siewek za 50 czy 60zł . Jestem z nich bardzo zadowolona, wszystkie się przyjęły, a części już nie miałam gdzie upchnąć i męczą się w skrzynkach. To te najzwyklejsze, różowe .