Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 22:31, 17 maj 2015

Mysza napisał(a)

No to się wystraszyłam.Ja pojechałam po tuje a wróciłam z cisami i teraz truchleję.Czy nie za mokro itd.Jutro wyjmę jednego i sprawdzę korzonki.
Trzymam kciuki, bo rabatka ładnie wyszła

Nie przejmuj się na zapas. Ja już tyle różnych roślin kupiłam i pierwszy raz się na nie natknęłam. Przejrzyj dokładnie korzenie (one niestety siedzą w środku bryły lub imago lubią wyłazić już bliżej powierzchni, to na pewno nie zaszkodzi, a będziesz spokojna .
Madzenka 22:33, 17 maj 2015

Jagoda cisy pewnie dadza rade. Moje kiscienie zeblid 3 szt zostały niemal bez korzeni, opłukałam wyczyściłam i wsadziłam do ziemi, stale podlewam. Prawie wyłysiały a teraz wypuszczają zielone listki.
Zatem trzymam kciuki za cisy.

Bagatelizujemy 1-2 larwy opuchlaka bo cóż taki jeden robal moze zrobić? Pod warunkiem, że nie złoży 500 jaj... Ja przywlekłam je do domu z zurawkami, trzmielinami i laurowisniami. Czy ze złej szkolki? Rozmawiałam z hodowcami, to prawdziwa plaga ze względu na skale rozmnażania. Szkołki leją w doniczki Dursbanem, to pomaga. Ale to tak cieką chemia i gazowujaca, ze ja sie więcej nie odważę tego stosowac...
Jagodaa 22:52, 17 maj 2015

Madzenka napisał(a)
Jagoda cisy pewnie dadza rade. Moje kiscienie zeblid 3 szt zostały niemal bez korzeni, opłukałam wyczyściłam i wsadziłam do ziemi, stale podlewam. Prawie wyłysiały a teraz wypuszczają zielone listki.
Zatem trzymam kciuki za cisy.

Bagatelizujemy 1-2 larwy opuchlaka bo cóż taki jeden robal moze zrobić? Pod warunkiem, że nie złoży 500 jaj... Ja przywlekłam je do domu z zurawkami, trzmielinami i laurowisniami. Czy ze złej szkolki? Rozmawiałam z hodowcami, to prawdziwa plaga ze względu na skale rozmnażania. Szkołki leją w doniczki Dursbanem, to pomaga. Ale to tak cieką chemia i gazowujaca, ze ja sie więcej nie odważę tego stosowac...

Dlatego ja się tak przeraziłam, gdy zobaczyłam larwy. Czytałam o tempie rozmnażania i wydaje się, że ten szkodnik faktycznie jest nie do opanowania. dziury w liściach pal licho, ale zjedzone korzenie... nie muszę pisać.
Jagodaa 22:58, 17 maj 2015

A żeby nie było tak traumatycznie... trochę zielonego z korzeniami w ziemi

(to nie chwasty, to siewki szałwii, będę robić sadzonki nowe )

Jagodaa 23:06, 17 maj 2015

Doniczka wciąż taka sama

Amazon jakiś rudawy, dziwny kolor ma, szuszkowaty.

Łubiny nadal w doniczkach, rozrosły się i mają pąki

Uwielbiam ich listki, szczególnie z kropelkami rosy na środku

Jagodaa 23:07, 17 maj 2015

Lawenda dziś jest już większa, bo zdjęcie sprzed kilku dni, ale widać, jak pięknie już odbiła

Suchych badylków już wcale nie widać.
Pawlus 23:09, 17 maj 2015

Donica jak zwykle zachwycająca. O wiele szybciej chyba wszystko w niej startuje?
Moje Frosted też mają taki kolor, żałuję że mocniej nie przyciąłem.
polinka 23:12, 17 maj 2015

Śliczne te Twoje donice! Łubin też kiedyś miałam i wiem jak te krople rosy albo deszczu wyglądają na nim zjawiskowo

Czy u Ciebie szałwia też ma już pąki kwiatowe??
siakowa 00:00, 18 maj 2015

Ale akcja, współczuję i trzymam kciuki!
Madzenka 06:51, 18 maj 2015

Super te nasadzenia w jednej linii wygladaja. Szałwia da czadu!