Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja "przyziemna" :) pasja

Moja "przyziemna" :) pasja

Jagodaa 22:23, 07 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
U mnie rośnie Erecta i nie żałuję jego zakupu. Ładnie przebarwia się jesienią.

Tak wiem, widziałam ją u Ciebie. Wiem też, że kolory jesienią są bardzo ogniste .
Jagodaa 22:28, 07 kwi 2014

Zielona napisał(a)
Jagoda, zerknij tutaj. Kiedy była u mnie Danusia, zrobiła fotki tej rabaty. Widzisz erecty?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3786-zielonej-ogrodniczki-marzenie-o-zielonym-ogrodzie?page=15

A jakim sposobem ja nie widziałam tych wszystkich zdjęć u Ciebie Marta??? Może i rzadko się odzywam, ale jestem w miarę na bieżąco!

Nad cięciem będę się jeszcze zastanawiać, zobaczę jak to wyjdzie w praktyce, bo pierwszy mój zamysł, to aby rosły swobodnie, tak nie do końca regularnie, jedynie trochę korygowane dla zagęszczenia i porządniejszego wyglądu. Umyśliłam sobie, że te Umbry będą wyglądały w tym berbersie, jak posadzone w wysokiej trawie . Poczekamy, zobaczymy .
Zielona 22:53, 07 kwi 2014

Hmmm. ponieważ Ty troszkę w stronę geometrycznych prostych linii poszłaś, więc może zrobisz kwadraty.... kwadraty z berberysów, cięte górą idealnie na równo.... a jako najniższe piętro wokół erect jakaś trawka, żeby zakryć to, co bardziej gołe się robi....?
Jagodaa 23:21, 07 kwi 2014

Na dole na pewno będzie niskie piętro. Jeszcze nie zdecydowałam jaka trawa... lub nie-trawa . Musi znosić dość mocne nasłonecznienie.

Sęk w tym, że gdybym myślała o kwadratach/strzyżonym ekranie, wybrałabym na nie coś innego, na pewno nie berberys, bo nie do końca wydaje mi się dobry na idealne formy geometryczne. Jak sama zauważyłaś, nieciekawie wygląda od dołu, itd. Poza tym, dla mnie urok tej odmiany to pokrój pędów nieciętych. Jeśli się okaże, że wygląda to źle, zawsze można przeprowadzić eksperyment z cięciem .

Zielona 23:24, 07 kwi 2014

masz rację. Tak czy inaczej widziałam również prowadzone tak, jak Ty planujesz. O wysokości 150cm. I wyglądały zjawiskowo. Jestem pewna, że u Ciebie tez tak będzie.

PS Ja tez wszędzie staram się być na bieżąco, ale zazwyczaj nic nie piszę... Wolę dokładnie poczytać, pouczyć się...
Tusiala 08:18, 08 kwi 2014

Jagoda dzięki za zdjęcia Pomogłaś mi bo teraz wiem, że bambusiki muszę troszkę poprawić Twoje Umbry - ich korony są już bardzo gęste. Śliczności
Jagodaa 09:33, 08 kwi 2014

Zielona napisał(a)
masz rację. Tak czy inaczej widziałam również prowadzone tak, jak Ty planujesz. O wysokości 150cm. I wyglądały zjawiskowo. Jestem pewna, że u Ciebie tez tak będzie.

PS Ja tez wszędzie staram się być na bieżąco, ale zazwyczaj nic nie piszę... Wolę dokładnie poczytać, pouczyć się...

Marta, zapomniałam wspomnieć o jednej bardzo istotnej kwestii. Planuję prawy narożnik obudować murkiem, tak aby stworzyc nawiązanie do "donicy". Może uda mi sie to narysować, bo pewnie lakoniczny opis nie jest do końca jasny .
Jagodaa 09:35, 08 kwi 2014

Tusiala napisał(a)
Jagoda dzięki za zdjęcia Pomogłaś mi bo teraz wiem, że bambusiki muszę troszkę poprawić Twoje Umbry - ich korony są już bardzo gęste. Śliczności

Proszę bardzo, muszę poszukać u Ciebie tych wisienek .

Wydaje mi się, że jeśli masz drzewka w wietrznym miejscu, to taki bambus nie do końca spełni rolę "stabilizacyjną", bo będzie się ruszać razem z drzewkiem.
Tusiala 09:37, 08 kwi 2014

U mnie w ogrodzie są wsadzone ale nie mam ich na zdjęciach bo nie zabarałam aparatu Na razie wietrzne bo nie ma płotu ale lada dzień ma być i te wiatry powiewające złagodnieją
Jagodaa 10:28, 08 kwi 2014

W takim razie poobserwuj je, może dodatkowe podpory zeczywiście nie są potrzebne. U mnie nie są. A zdjęcia zrób następnym razem .