Cały dzień mi te deseczki chodzą po głowie . Muru jest sporo, jakieś 50m2, wysoki na 5m. Na pewno byłoby ładnie, tylko mnie przeraża odświeżanie tego drewna na elewacjach, tym bardziej, że tu nie ma żadnego okapu, woda będzie płynąć po murze i to jest południowa ściana, pewnie się pokrzywi od zmiennych warunków...
Rozmawiałam dziś z Panem o tynkowaniu całego muru i bardzo ochoczo zgodził się to zrobić, obiecując, że "skóry ze mnie nie zedrze". Przychylam się do gładkiego tynku i malowaniu na ciemniejszą szarość, może grafit.
Ten zakręt już miał wyglądać na różne sposoby . Najpierw pionowa zabudowana ściana, z grillo-kominkiem + pionowy schowek na drewno. Aktualnie pomyślałam sobie, że pokryję tę część deskami i tu gdzie dostępne będzie siedzisko, a w razie "ochoty" można się będzie tam też położyć . Ścianę zawsze będzie można dobudować na bloczkach. Trzeba poprzerabiać światło, gniazdko itp, ale to mały problem.
Edit: a w przyszłości poM chce pokryć ten mur panelami słonecznymi, więc może będzie jeszcze inaczej w tym miejscu
Dobrze powiedziane, jeszcze ten plac budowy będę musiała dość długo ścierpieć .
Aga, Ty masz piękny ogród, konsekwentnie skomponowane rabaty, więc nie mów o zazdrości .
Ja mam te deseczki przy lawce leza w garazu od Roku plus stelaz do laweczki i czekaja jest ich z 12 raptem ale Juz widze ze dlugo nie posluza i trzeba bedzie o nie dbac. Sa deski kompozytowe na taras- widzialam kompozyt na stolach ogrodowych- czy nikt nie wpadl na pomysl takich kompozytowych deszczolek ? To teraz a topie. Probowalam Kiedys znalexc i nic. Wiem ze to sztuczne i czym wiecej naturalnych mat. Tym lepiej. Co do grafitu czy ciemnego szarego to na dniach bedziemy nim wykanczac ogrodzenie. Mialo byc Biale ale jak zaciagneli klejem i spadl deszcz i wszystko sie zrobilo grafitowe to wygladalo fajnie i ciekawie kontrastowalo z zielenia zwlaszcza jasne przyrosty - mamy tam sporo muru wiec mozesz Zerknac.