Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiaty z ogródka Marty :)

Kwiaty z ogródka Marty :)

marta_d 22:38, 11 cze 2014

Marcin89 napisał(a)

Ale masz też zdrowe liście - zero plam, czy dziurek. Moja babcia prowadzi róże bez żadnej chemii za wyjątkiem jednego oprysku przeciwko mszycom i są takie sobie. Ale się nie wtrącam, bo to nie moje róże .

Powiem Ci szczerze, że ja tez jedyną chemię jaką używam to opryski na mszycę, co dwa lata podsypuję im przekompostowany obornik, mają kropelkowe podlewanie podłączone i tyle. Odpukać to wystarcza, ale w zeszłym roku wcale nie miałam ładnych róż, jakieś robale obżerały cały kwiat, nawet jeszcze zanim się pączki rozwinęły, mimo oprysków.
Napia 22:39, 11 cze 2014

marta_d napisał(a)

Marta, róże i lawenda to mój ulubiony zestaw a tu jeszcze zroszone kroplami deszczu. Slicznie! Twoje róże sprawiają wrażenie bardzo zdrowych, silnych i rzecz jasna pięknych
Marcin89 22:45, 11 cze 2014

A_gawa napisał(a)

Się wtrącę - no, ale jak to ta babcia robi? Weź dokończ opowieść.

Róże posadzone kilkanaście lat temu na południowej stronie domu. Pielęgnacja ogranicza się do... robienia kopczyków na zimę i cięcia a wiosnę. Dopiero od jakich 2 lat krzewy dostają nawóz.

Babcia nie zwraca uwagi na zdrowotność krzewów. Cieszy się każdym kwiatem i zachwala je jako kwitnące aż do jesieni.
Kasik 22:47, 11 cze 2014

Piękne masz te róże. A już po deszczu, to wyglądają bosko.
Ja tez wyleciałam po burzy z aparatem. Zresztą - miałyśmy tę samą burzę.
Jag_58 22:48, 11 cze 2014

Marta deszczu zazdroszczę bo mnie czeka jutro znowu podlewanie ,róże piekne a z taka szałwią się nie spotkałam ,ale juz zaznaczyłam do kupienia pozdrówka
jolka 22:56, 11 cze 2014

Marta, pięknie u Ciebie!Szałwia rzuca na kolana, o różach nie wspomnę.
U mnie krajobraz po wczorajszej burzy trochę słabiej wygląda.
Grad pociachał liście żurawek, jednego rh wichura złamała

marta_d 07:46, 12 cze 2014

Marcin89 napisał(a)

Róże posadzone kilkanaście lat temu na południowej stronie domu. Pielęgnacja ogranicza się do... robienia kopczyków na zimę i cięcia a wiosnę. Dopiero od jakich 2 lat krzewy dostają nawóz.

Babcia nie zwraca uwagi na zdrowotność krzewów. Cieszy się każdym kwiatem i zachwala je jako kwitnące aż do jesieni.

tez tak kiedyś robiłam hehe myślałam, że kazda roślina jest samowystarczalna
marta_d 07:49, 12 cze 2014

Kasik napisał(a)
Piękne masz te róże. A już po deszczu, to wyglądają bosko.
Ja tez wyleciałam po burzy z aparatem. Zresztą - miałyśmy tę samą burzę.

hehe dokładnie - burza ta sama, ale przyznaj, że zapowiadało się naprawdę groźnie! z pracy byłam gdzieś koło 20:30 i nie mogłam nie wyskoczyć na parę chwil z aparatem jestem pogryziona przez komarzyce przeokrutnie
marta_d 07:52, 12 cze 2014

Napia napisał(a)

Marta, róże i lawenda to mój ulubiony zestaw a tu jeszcze zroszone kroplami deszczu. Slicznie! Twoje róże sprawiają wrażenie bardzo zdrowych, silnych i rzecz jasna pięknych

Cieszę się, że podobają Ci się wiesz tu przy zakładzie jest bardzo słaba ziemia, gdyby nie obornik co 2 lata to chyba na tych piaskach rosłaby sama lawenda i szałwia bez wymagań, trochę pracy trzeba włożyć, żeby polepszyć stan gleby, narazie dostęp do obornika jest i oby jak najdłużej
marta_d 07:55, 12 cze 2014

Jag_58 napisał(a)
Marta deszczu zazdroszczę bo mnie czeka jutro znowu podlewanie ,róże piekne a z taka szałwią się nie spotkałam ,ale juz zaznaczyłam do kupienia pozdrówka

czekałam na ten deszcz jak na zbawienie! myślłam, że jak zwykle wielkie chmury a deszczu jak na lekarstwo, ale nawet trochę popadało. Dziś jest czym oddychać Jagodo naprawdę polecam te szałwie, rozrastają się w mgnieniu oka Pozdrowienia