Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

zawitka 14:02, 10 kwi 2014

Rabatka z truskawkami ---bomba pomysł --a natka jaka duża
asiach 21:22, 10 kwi 2014

Wczoraj zrobiłam niewiele ale dzisiaj troszkę więcej. Przede wszystkim opryski zapobiegawcze na orzechy laskowe i jabłonie. Jak do tej pory stawiałam na ekologię i z jabłkami było różnie. Ale przed opryskiem mały spacer po ogrodzie

Co prawda mamy tylko dwie jabłonie - to nie sad ale wystarczająca ilość by podziwiać ich kwiaty

asiach 21:34, 10 kwi 2014

Rabata przy tarasie

Jedna z trzech magnolii

asiach 21:43, 10 kwi 2014

Mirella napisał(a)
Piecyk bardo ładnie wygląda z pelargoniami

Też tak myślę choć nie mam za dużo takich gadżetów w ogrodzie. Mam do kozy sentyment i jej nie wyrzucę i co roku wstawiam pelargonie
Betka 21:47, 10 kwi 2014

Nie mogę się napatrzeć na tą zieleń i cudnie masz !!!
Piękne magnolie moje coś w tym roku nie będą kwitnąć jak kupowałam je w tamtym roku to od razu z kwiatem .Na zimę były okryte niestety kwiatów nie widać ! Napatrzę się na kwiaty u Ciebie
asiach 21:49, 10 kwi 2014

Maria667 napisał(a)

Witam Asiu!
Widzę, że mamy podobne pomysły. Coś podobnego zrobiłam, tylko nie truskawki, a poziomki (takie prawdziwe leśne).
Pozdrawiam.

Ja poziomki też mam z 10szt. zrobiły się nam trzy poletka ala leśna polana. Pierwszą dziesiątkę posadziłam pod świerkiem a teraz mamy pod brzozami i pod magnolią. Pełno na ścieżce żwirowej. W ubiegłym roku nawet robiłam konfiturę z poziomek i borówki amerykańskiej.
Pozdrawiam
asiach 21:58, 10 kwi 2014

iwonaal napisał(a)

A ja myślałam, że ja taka mądra. Zrobiłam obwódkę truskawkow-poziomkową.

Wpadłam na to w ubiegłym roku jesienią jak tata przywiózł mi krzaczki. Zaczęliśmy się zastanawiać gdzie to można posadzić, gdzie to można jeszcze wcisnąć? Jak powiedziałam tacie, że na środku trawnika to myślał, że to jakiś żart ale .... trwałam w swoim pomyśle. To fajnie, że inni też mają tak nietypowe rozwiązania
asiach 22:07, 10 kwi 2014

Mille napisał(a)
Asiu, masz piękny i taki dojrzały ogród, bardzo lubię takie klimaty, podoba mi się, że nie wszystko widać od razu, przypuszczam, że spacery po nim to jak odkrywanie kolejnych zakątków. Dotarłam do modrzewia podcinanego w formie grzybka. Poproszę w wolnej chwili o instrukcję jak ciąć gałązki, żeby się rozgałęział, zagęszczał u góry. Mój modrzew rośnie dopiero 2 lata i do tej pory podcinałam tylko gałęzie dotykające ziemi.

Witam serdecznie!
Mój modrzew (ten szczepiony na pniu) ma troszkę więcej lat. Jak go dostałam miał chyba trzy gałązki skierowane ku dołowi. I od początku przycinałam dość drastycznie. Gałązki od miejsca szczepienia miały ~30cm. Na początku to żal bo jak się taką rachityczną roślinę przytnie to nic nie zostaje. Ale nic bardziej mylnego - trzeba ciąć, żeby się rozkrzewiało - mobilizujemy ją do wypuszczania nowych pędów. Dlatego tnij od początku wszystkie i na krótko. Jak znajdę zdjęcia wcześniejsze pokażę
Tymczasem pozdrawiam
Ivvvona 22:54, 10 kwi 2014

Powtórzę się, ale co tam - masz pięknie zagospodarowany ogród. A trawniczka to ci zazdraszczam, mój po zimie nie wygląda za szczególnie, ale tak to jest jak się ma 3 suczki
asiach 22:57, 10 kwi 2014

Moje piękne jabłuszka tak wyglądały w 2006r. a później

A dzisiaj mamy małe różowe pączki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies