Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

Joanna___ 23:09, 10 kwi 2014

Ależ oblepione jabłkami Kwiatki obiecujące,może znowu będzie tyle
asiach 23:13, 10 kwi 2014

Mille napisał(a)
Asiu, masz piękny i taki dojrzały ogród, bardzo lubię takie klimaty, podoba mi się, że nie wszystko widać od razu, przypuszczam, że spacery po nim to jak odkrywanie kolejnych zakątków. Dotarłam do modrzewia podcinanego w formie grzybka. Poproszę w wolnej chwili o instrukcję jak ciąć gałązki, żeby się rozgałęział, zagęszczał u góry. Mój modrzew rośnie dopiero 2 lata i do tej pory podcinałam tylko gałęzie dotykające ziemi.

Znalazła zdjęcia z modrzewiem. Trochę to trwało bo z moim wzrokiem dostrzec tą witkę na zdjęciu to graniczyło z cudem, dlatego strzałkami pozwoliłam sobie zaznaczyć ten modrzew. Dostałam go w maju 2007r. a jesienią prezentował się tak :

zima 2007/2008

kwiecień 2012r.

Dlatego sekator weź do ręki i trach, trach , trach powodzenia
asiach 23:20, 10 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
Powtórzę się, ale co tam - masz pięknie zagospodarowany ogród. A trawniczka to ci zazdraszczam, mój po zimie nie wygląda za szczególnie, ale tak to jest jak się ma 3 suczki

Łał chyba bym nie dała rady z pieskami. Mąż chciał ale ja jakoś się nie odzywałam i czekałam aż zapomni i mu przejdzie
Co do trawnika to nie ukrywam to taka moja mała duma
Pozdrawiam
asiach 23:22, 10 kwi 2014

Joanna___ napisał(a)
Ależ oblepione jabłkami Kwiatki obiecujące,może znowu będzie tyle

Mam taką cichą nadzieję. Lecz te drzewa mam przede wszystkim na ich przepiękny kwiat - duży dorodny i biało-różowy - najpiękniejsze drzewo owocowe (jak dla mnie)
Życzę dobrej nocy
asiach 08:24, 11 kwi 2014

Dzisiaj w nocy był mróz a moje hortensje odsłonięte aż boje się pomyśleć co z nimi się stało. Jak wrócę z pracy - zobaczę efekt Aż sie boję !!!!
Mille 08:36, 11 kwi 2014

asiach napisał(a)

Witam serdecznie!
Mój modrzew (ten szczepiony na pniu) ma troszkę więcej lat. Jak go dostałam miał chyba trzy gałązki skierowane ku dołowi. I od początku przycinałam dość drastycznie. Gałązki od miejsca szczepienia miały ~30cm. Na początku to żal bo jak się taką rachityczną roślinę przytnie to nic nie zostaje. Ale nic bardziej mylnego - trzeba ciąć, żeby się rozkrzewiało - mobilizujemy ją do wypuszczania nowych pędów. Dlatego tnij od początku wszystkie i na krótko. Jak znajdę zdjęcia wcześniejsze pokażę
Tymczasem pozdrawiam

Ojoj, to przegapiłam 2 lata cięcia. A kiedy najlepiej przeprowadzić to cięcie? Jeśli wiosną to teraz czy za późno/wcześnie?

Obejrzałam już wszystkie zdjęcia z ogrodu od początku, do niektórych ujęć aż wracałam, cudownie masz

PS: dzięki za zdjęcia modrzewia i pomoc
asiach 08:54, 11 kwi 2014

Mille napisał(a)

Ojoj, to przegapiłam 2 lata cięcia. A kiedy najlepiej przeprowadzić to cięcie? Jeśli wiosną to teraz czy za późno/wcześnie?

Obejrzałam już wszystkie zdjęcia z ogrodu od początku, do niektórych ujęć aż wracałam, cudownie masz

PS: dzięki za zdjęcia modrzewia i pomoc

Moim zdaniem juz możesz ciąć. Niech mobilizuje się do wypuszczania nowych
W sezonie jak zobaczysz, że wychodzą długie koryguj na bierząco Pozdrawiam
malgorzata_s... 09:58, 11 kwi 2014

Asiu chciałaś link Proszę http://majawogrodzie.tvn.pl/171,Ogrod-przyjazny-pszczolom-odc-457,odcinek.html
asiach 10:01, 11 kwi 2014

Dziękuję pięknie już się cieszę na myśl nocnego oglądania
Mille 10:56, 11 kwi 2014

Dziękuję za odpowiedź, właśnie przyjrzałam się mojemu modrzewiowi i myślę, że przez te 2 lata nie zapuścił się tak bardzo, także wszystko do nadrobienia

Pozdrawiam wiosennie
...i oczywiście będę czekać na koleje zdjęcia Twojego ogrodu, bo oglądanie ich to wielka przyjemność.