Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 22:10, 23 lip 2014

I na dobranoc hortensje Dobrze, że one jakoś się trzymają. Co prawda niektóre miały popalone liście i sparzone kwiaty ale zrobiłam czystkę i jakoś wygląda

asiach 22:15, 23 lip 2014

Jag_58 napisał(a)

Asiu nie wiedziałam ,a juz przynajmniej nie widziałam ,że masz takie sympatyczne i klimatyczne oczko wodne bardzo ładne , deszcz cudny a po deszczu świeży oddech

Jagódka, to oczko wodne to nasza studnia chłonna - woda jest jak pada
Oj, cudownie - można normalnie żyć i oddychać. W domu to było przyjemnie bo ściany 57cm grubości a okna 3-szybowe ale na dworze to mały mały horror.
Wczoraj kosiłam, plewiłam ścieżki i rabaty i jeszcze podlewałam świerki preparatem (niedobitki z dnia poprzedniego). Wróciłam padnięta
Ale jeszcze żywa - ha ha ha
iwonaal 23:37, 23 lip 2014

Po prawej stronie chodnika, patrząc z tej strony. Zaraz dam bliżej. Od miejsca gdzie są płotki, tam jest studnia. Aiu te trawki w chwastach jeszcze moje. Myślałam o lawendzie przed nią buksiki. Mam trzy większe, myślałam przyciąć w dwie kulki i jeden stożek, a pomiędzy, cztery trzmieliny na pniu. To jest klin w kształcie trójkąta. Co Ty na to?
Magdalena25 00:51, 24 lip 2014

Witam Pięknie u Ciebie Zapisuje do odwiedzania
Pozdrawiam
asiach 08:18, 24 lip 2014

iwonaal napisał(a)
Po prawej stronie chodnika, patrząc z tej strony. Zaraz dam bliżej. Od miejsca gdzie są płotki, tam jest studnia. Aiu te trawki w chwastach jeszcze moje. Myślałam o lawendzie przed nią buksiki. Mam trzy większe, myślałam przyciąć w dwie kulki i jeden stożek, a pomiędzy, cztery trzmieliny na pniu. To jest klin w kształcie trójkąta. Co Ty na to?

Iwonko, moim zdaniem na ogród trzeba spojrzeć szerzej, globalnie a nie przez pryzmat jednej rabaty. Ja zaczęłabym od planu-rzutu-mapy ogrodu. Na tym zaznaczyłabym to co jest i ma pozostać tzn. przede wszystkim dom, inne obiekty jak np. ta studnia, o której napisałaś, ścieżki , które są i te które są w trakcie wykonania, granice działki. Co jest a może z czasem zniknie też należałoby uwzględnić. Co jest na działkach sąsiednich a co chciałabyś zasłonić (tak jak ja stodołę sąsiada czy mur od drugiego).
Wtedy trzeba przystąpić do projektu.
Jeżeli pytasz mnie tylko o nasadzenia tej rabaty. Napisałaś o lawędzie a przed nią bukszpany to tak gdyby bukszpan stanowił obwódkę a jeżeli mówisz o większych przyciętych w stożek lub kulę to czy one nie zasłonią tych lawend? Wolałabym jednak to wszystko widzieć i mieć narysowane. Po pracy narysuję jak ja widzę tą Twoją działkę.
Tymczasem lecę do pracy do wieczora pa.
kosolka 09:17, 24 lip 2014

Dzień dobry Asiu Oglądałam wczoraj Twoje deszczowe zdjęcia i chyba "wychciałam sobie" bo u nas też w końcu troszke zmoczyło. Troszkę, ale zawsze, jedno podlewanie mieliśmy z głowy Masz taki piękny ogród.. A gdybym Cię poprosiła zebyś do mnie zajrzała i może coś mi podpowiedziała, doradziła.. Mam tyle dylematów.. A przy Twoim doświadczeniu każda rada cenna!
asiach 09:41, 24 lip 2014

Magdalena25 napisał(a)
Witam Pięknie u Ciebie Zapisuje do odwiedzania
Pozdrawiam

Dziękuję i zapraszam
Pozdrawiam
asiach 09:49, 24 lip 2014

kosolka napisał(a)
Dzień dobry Asiu Oglądałam wczoraj Twoje deszczowe zdjęcia i chyba "wychciałam sobie" bo u nas też w końcu troszke zmoczyło. Troszkę, ale zawsze, jedno podlewanie mieliśmy z głowy Masz taki piękny ogród.. A gdybym Cię poprosiła zebyś do mnie zajrzała i może coś mi podpowiedziała, doradziła.. Mam tyle dylematów.. A przy Twoim doświadczeniu każda rada cenna!

Olu, wpadnę z przyjemnoscią.
Jeżeli jeszcze nie byłam to przepraszam ale uwierz mam coraz mniej czasu. Chciałabym być u Wszystkich ale to jest nierealne - 24 godziny to dla mnie zdecydowanie za mało i myślę, że u inni też tak mają.

Przy okazji przepraszam WSZYSTKICH odwiedzających mój wątek za to, że jestem u Nich za rzadko albo mnie jeszcze nie było
A w ramach przeprosin dla WSZYSTKICH
Jag_58 10:45, 24 lip 2014

Asiu przepiękny kolor tej hortki miłego dnia u nas wreszcie pada ,cieszę sie jak dziecko z podlewaniem na razie koniec ufff
Dzięki za pw.
iwonaal 11:49, 24 lip 2014

Asiu postaram się. Wiesz to najbrzydsza część, chociaż nie moja.