Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

08:52, 21 sie 2014
Dzień dobry Asiu
Siedzę i podglądam co tam dzieje się w ogródkach
Doczytałam o dalszej walce z jodłą,trzymam kciuki aby się udało...
Katalpa od taty śliczna,ma takie duże liście tylko patrzeć jak pod Twoim okiem przerodzi się w duże piękne drzewo
Ławeczka pomysłowa czyli masz już dwie...no to tylko ja tak na tyłach z tymi ławkami...musowo to naprawić
Modrzew formowany niesamowity, nie podejrzewałam,że można zrobić z niego takie chmurki,jesteś zdolna i bardzo pomysłowa
A jodle kalifornijskiej by sprawdzić czy to ta to nie wiedziałam,że w taki sposób się ją poznaje by rozetrzeć w palcach igiełkę i że pachnie cytryną.Muszę swoją sprawdzić
Asiu miłego dnia
U mnie dżdżysto,chłodno i wzgórza zasnute mgłami...
asiach 09:39, 21 sie 2014

kosolka napisał(a)

Czyli nawet w dojrzałym ogrodzie może pojawić sie niespodziewanie nowa rabata Ciekawa jestem czy jodla odwdzięczy się za Twoją troskę i walkę i wyzdrowieje...
Miłego dnia Asiu!!

Olu, ogród to niekończąca się bajka
Zawsze jest co robić. I tu nie mam na myśli tylko plewienia, podlewania czy koszenia. Coś wypadnie, coś trzeba przyciąć bo za bardzo rozrośnie się ...
Najlepszym przykładem na zmiany (czego nie lubię) jest wiąz holenderski - zamiana drzewo 700cm na drzewo 30cm (miłorzęb)- prezent syna dla taty - drzewo zabezpieczone przed psami bo takie malutkie choć cenne - w końcu prezent
Miłorząb

Stare zdjęcie w tle na końcu działki wiąz (różowa elipsa), po praewj czarne koło sumak był i nie ma (podmianka sumak za sosnę 50cm)

Jodła, ach ...... cicha nadzieja, nadzieja umiera ostatnia
asiach 09:47, 21 sie 2014

anka_ napisał(a)
Asiu skorzystałam z zaproszenia. Bardzo lubię wypić kawę o poranku na ławeczce zanim jeszcze zacznie się ten cały 'roboczy' zgiełk.

U mnie psy to poszły we właściciela- chude jak szczapy, ale już wiem czemu roślinki tylko w szerz u mnie idą, a w górę nie za bardzo.

Asiu co to za drzewko/krzaczek przed kalifornijką? Taka żaróweczka.

Czyli obie jesteśmy po kawie
To drzewko-krzaczek perukowiec gold (w wiosennym przebarwieniu)- piekny krzak - jak dla mnie
Z bliska tylko dużo wcześniej - jeszcze młody okaz

już jako starszy

w odsłonie jesiennej

Jak dla mnie śliczny o każdej porze roku
Miłego dnia
kosolka 09:50, 21 sie 2014

Naprawdę piękny ten perukowiec!! Zapisze sobie.
asiach 09:54, 21 sie 2014

kosolka napisał(a)
Naprawdę piękny ten perukowiec!! Zapisze sobie.

Olu - koniecznie zobacz jakie ma listki jesienią i niech mi nikt nie mówi, że jesień to be
Fragment po lewej stronie

kosolka 10:00, 21 sie 2014

No i dlatego mi się tak podoba!!
kosolka 10:01, 21 sie 2014

Asiu a te Twoje kuliste na tych zdjęciach to co to są?
anka_ 10:08, 21 sie 2014

Kurczę nie powiedziałabym, że to perukowiec. Tym bardziej że mam takiego (no znaczy się mój jeszcze mały), ale źle znosił wilgotną glebę i przesadziłam go w bardziej suche ale niestety i bardziej ocienione. No i takiej żaróweczki nie mam. Muszę mu koniecznie znaleźć inne miejsce. Na słoneczku pięknie się przebarwia jesienią.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 10:10, 21 sie 2014

Asiu a ja jeszcze o te duże drzewa cudownie przebarwione zapytam (te żółte i czerwone).
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
asiach 10:24, 21 sie 2014

Aniulka napisał(a)
Dzień dobry Asiu
Siedzę i podglądam co tam dzieje się w ogródkach
Doczytałam o dalszej walce z jodłą,trzymam kciuki aby się udało...
Katalpa od taty śliczna,ma takie duże liście tylko patrzeć jak pod Twoim okiem przerodzi się w duże piękne drzewo
Ławeczka pomysłowa czyli masz już dwie...no to tylko ja tak na tyłach z tymi ławkami...musowo to naprawić
Modrzew formowany niesamowity, nie podejrzewałam,że można zrobić z niego takie chmurki,jesteś zdolna i bardzo pomysłowa
A jodle kalifornijskiej by sprawdzić czy to ta to nie wiedziałam,że w taki sposób się ją poznaje by rozetrzeć w palcach igiełkę i że pachnie cytryną.Muszę swoją sprawdzić
Asiu miłego dnia
U mnie dżdżysto,chłodno i wzgórza zasnute mgłami...

Witaj Aniu!
To już moja druga katalpa od taty (obie wyhodował sam z fasolki). Pierwsza ma juz kila metrów, kwitnie i ma fasole.
Ławeczki - tak są dwie. Widać worek z ławeczkami został rozsupłany
Teraz tylko muszę się porozglądać co mam i to wykorzystać a będzie więcej i więcej.
Jodła ....
Miłego dzionka
p.s. a widoki masz piękne - mam nadzieję, że robisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies