Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 23:26, 26 kwi 2014

jotka napisał(a)
Asiu, spróbuj posypac solą. Wiem, że wiele osób stosuje tą metodę z dobrym skutkiem.
A co do spotkania, to wprosilam się co prawda, ale mam nadzieje, że nie okazemy się natretami
Szczecin-Wroclaw, bo ja rodowita szczecinianka, a Marek wroclawianin

Czyli czekamy
Ja pochodzę ze Strargardu, mąż z Gryfina. Poznaliśmy się na studiach i tam zostaliśmy. Najpierw mieszkaliśmy na osiedlu Gontyny, później kupiliśmy mieszkanie w Zdrojach i nie mieliśmy ogrodu. Ale ogród od zawsze był moją pasją. Substytutem ogrodu był deptak koło Bramy Królewskiej lub Ogród Rajski - nacieszyć oczy. Teraz mam ogród i ful pracy ....
asiach 23:38, 26 kwi 2014

Ania74 napisał(a)
Piękne widoki, soczysta wiosenna zieleń, piękny dywan z trawy. Na zdjęciu nie widać, że mrówki mu dokuczają...
Skalnica

Dlatego właśnie robię zdjęcia i nimi pokryję to wiekie mrowisko
Fajny żarcik
Gocha 23:46, 26 kwi 2014

Asiu, mimo tych mrówek to ogród wygląda pięknie. Jakie to drzewo o jasnej, gładkiej korze otoczone hostami i bukszpanem- cudne jest. Ja też mam dużo różnych storczyków w domu- chyba 14 sztuk- biało-różowo-fioletowych a w pracy 2 szt. - pomarańczowy i cytrynowy. Piękne są te kwiaty.
asiach 23:51, 26 kwi 2014

Gocha napisał(a)
Asiu, mimo tych mrówek to ogród wygląda pięknie. Jakie to drzewo o jasnej, gładkiej korze otoczone hostami i bukszpanem- cudne jest. Ja też mam dużo różnych storczyków w domu- chyba 14 sztuk- biało-różowo-fioletowych a w pracy 2 szt. - pomarańczowy i cytrynowy. Piękne są te kwiaty.

Dziekuję za miłe słowa ale jak widzę te mrowiska to mi odbiera zdrowe myślenia
To jest orzech włoski.
A storczyków mam 9 czyli muszę jeszcze dokupić (taki mały żarcik)
Pozdrwaiam ciepło
Byłam u Ciebie ale zaraz jeszcze wpadnę

malgorzata_s... 23:56, 26 kwi 2014

Jeszcze w sobotę zdążyłam na dyskusję o mrówkach. Mi choroby wlazły do domu przed świętami i oblazły sernik. Na szczęście tylko kawałek na talerzyku ale zrobiły rządek i lazły i lazły. U mnie mięta je wygnała.no ale to w domu było. Na zewnątrz różowy proszekAsiu trawka po deszczu aż razi w oczy
Nowy domek owadowy powstał:?) Miłej niedzieli
asiach 00:22, 27 kwi 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jeszcze w sobotę zdążyłam na dyskusję o mrówkach. Mi choroby wlazły do domu przed świętami i oblazły sernik. Na szczęście tylko kawałek na talerzyku ale zrobiły rządek i lazły i lazły. U mnie mięta je wygnała.no ale to w domu było. Na zewnątrz różowy proszekAsiu trawka po deszczu aż razi w oczy
Nowy domek owadowy powstał:?) Miłej niedzieli

Hurrra mam pomysł posypię miętą cały trawnik - żarcik a mam jej trochę na rabacie. Zamaist suszyć dla męża i syna podładuję ten zielony dywan.
Tak ta zieleń powala ale za tą soczystą zielenią poszły mrówy - to chyba lep na mrówki :0)
Domki? Mam już trzy i chyba na nich poprzestanę ! a może dokończę czwarty - kwestia wysposażenia, zobaczę? To cięcie trzciny zajmuje dużo czasu. A|le tym zajmuję się gdy pada
I muszę poczekać, żeby mąż powiesił
Życzę miłej niedzieli - pędzę spać pa pa
iwonaal 12:01, 27 kwi 2014

Asiu, wracając do storczyków, trzymasz je na parapecie od strony południowej?
asiach 13:56, 27 kwi 2014

iwonaal napisał(a)
Asiu, wracając do storczyków, trzymasz je na parapecie od strony południowej?

Widzisz zapomniałąm o tym napisać. Pięć na oknie od wschodu, dwa od południa (ale tu nie ma ostrego światła bo jest sporo cienia od świerków już dość wysokich widać na zdjęciu) i dwa na oknie zachodnim (tu słońce zagląda od 14 może 15godz.). Te akurat dwa są jedne ze starszych - jeden ma dwa pędy kwiatowe jeden w rozkwicie drugi wyszedł z oczka starego pędu. Drugi strorczych wypuścił pęd i muszę poczekać na jego kwitnienie
Zdjęcie może nie najlepsze ale robione pod światło

asiach 14:13, 27 kwi 2014

Kapibara napisał(a)
Asiu a może tak mrówkojada zapodać? Miałby chłopak wyżerkę Mrówkojad + futro z kretów + koza do koszenia chwastów = pełnia szczęścia; no może jeszcze stado dżdżownic do produkcji kompostu

To tak żartem, bo u mnie też mrówki, nawet do domu lezą.... Gonię je różową chemią w proszku, działa do pierwszych deszczy, potem powtarzam.

Funkie cudnie wyrośnięte, u mnie też jedne dopiero nieśmiało wychodzą a inne już prawie rozwinięte. Widziałam szyszki na rabacie, też zbieram, bardzo fajnie to wygląda, zwłaszcza jak są rozwinięte

pozdrawiam

A zapomniałam poruszyć temat szyszek. Wpadłam na to przy okazji pobytu u kuzynki męża. Mają w ogrodzie rabatę która jest na przeciągu i stale kora była wywiewana na ścieżkę i wpadłam właśnie na pomysł z szyszkami. Zazębią się między sobą i wiatr ich chyba tak nie ruszy jak drobną korę. Później pomyślałam, że jest to chyba niezły pomysł i sama tak zaczęłam robić. Zadarnia dobrze a i jak jest sucho i słonecznie to ciekawie to wygląda Nawet zimą gdy rabaty są bardziej puste stanowią ozdobę. Jadąc do lasu na rowerze można zawsze zebrać do plecaka i kawałek obsypana. A gdzie niegdzie można znaleść szyszki z sosny czarnej są większe i ładniejsze mam ich sporo. Dostałam kilkanaście worków. To był niezły zastrzyk. Ale to wszystko to nic - taka mała śmieszna sytuacja związana z ich zbieraniem (a miała miejsce już kilka razy) - Byłam z synem w lesie rowery stoją obok my zbieramy nasze szyszeczki. Przechodzą ludzie i jedna osoba do drugiej "... no, też słyszałam, że szyszki się dobrze palą...". Nie skwitowałam tego, nie tłumaczyłam się, że to na rabaty. Widać wyglądam na taką co zbiera chrust w lesie na opał Niezły żarcik
asiach 16:37, 27 kwi 2014

Mój następny wczorajszy nowy wytwór fantazji Jeszcze nie wisi tylko leży na drewienku ale może w tym tygodniu będzie we własciwym Zdjęcie zrobione komórka to jakiś niebieski kolor zakradł się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies