Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród cichy i przytulny

Ogród cichy i przytulny

asiach 01:01, 02 maj 2014

Dorota123 napisał(a)
Lubię spacerować po Twoim ogrodzie, zatrzymywać się na dłużej w pięknych kącikach.

Dziękuję i zapraszam
Pozdrawiam weekendowo
07:53, 02 maj 2014
Asiu, kochana znowu Cię potrzebuję!!! Jeśli znajdziesz czas zaglądnij do mnie. Na stronie 119 dałam kilka fotek i opisałam dylematy moje. Dziękuję!!
Luckaa 07:59, 02 maj 2014

Asiu u Ciebie jak zwykle pieknie, ja juz skończyłam nasadzenia, teraz czekam aż wszystko podrośnie.
Magdalenka 08:42, 02 maj 2014

asiach napisał(a)

Magdaleno, pomidory koktajlowe zalecają sadzić w rozstawach 40x60 . Według tego ja mogłabym posadzić tylko jedną roślinę. Ale ja może ryzykuję i sadzę w donicy średnicy 50cm tak jak wspomniałam trzy sztuki. Rośliny jak już są duże i owocują "wychodzą" poza światło donicy i dzięki temu jednak mają więcej miejsca. Jeżeli chodzi o Ciebie to możesz podobnie jak ja zaryzykować i posadzić w skrzyni po 4szt. lub bardziej komfortowo tylko 3szt. Pisząc o ryzyku trudno mnie się podeprzeć wiedzą czy też doświadzcenie bo w taki sposób uprawiam dopiero trzeci rok. A z uwagi na brak miejsca sadzę gęściej. Ale nie widzę różnicy w wiekości czy plonach w stosunku do innych
Jeśli chodzi o obornik to daj tylko rozważnie, żeby nie za dużo i żeby nie spalić rośliny.
Na rysunku załączyłam układ pomidorów w donicy śred. 50cm i w skrzyni

Pozdrawiam i życzę dużych plonów. Daj znać jak już będziesz miała pomidorki

Kochana, nie wiem jak Ci dziękować za tak wyczerpującą odpowiedź. Chyba poprostu -DZIĘKUJĘ
Mam nadzieję, że w tym roku zjem kilka pomidorków. W ubiegłych latach na bieżąco moja Alusia wszystkie zjadała. No przecież nie zabiorę dziecku, skoro tak bardzo je lubi
Oby w tym roku się udały, bo w końcu sama je posiałam.
Pozdrawiam
asiach 12:51, 02 maj 2014

Kalamandyna napisał(a)
Asiu, kochana znowu Cię potrzebuję!!! Jeśli znajdziesz czas zaglądnij do mnie. Na stronie 119 dałam kilka fotek i opisałam dylematy moje. Dziękuję!!

Melu była i widziałam
Ale żeby cos doradzić - bo to jest Twój ogród i Ty musisz się w nim dobrze czuć napisz jaki styl lubisz jaki miałby to być charakter. Moim zdaniem ogród może nie musi ale dobrze gdy współgra z domem. Poza tym na ogród (tu znowu moje zdanie) trzeba spojrzeć całościowo a nie przez pryzmat jednej czy dwóch rabat. Tak aby przedogródek tworzył całość z ogrodem za domem.
Z tego co widziałam (ta szachownica na tarsie, te kolory) wydaje mnie się, że lubisz styl wspólczesny - może się myle?
Jak dasz znać obiecuję, że coś zaproponuję. A może prześlij jakąś mapę z projketu. Jeśli tgo nie masz to naszkicuj - działkę, dom. Pojedź do szkółki zobacz co mają, co Ci się podoba - zapisz sobie - zawsze to jest pomocne.
Napisałaś, że nie lubisz świerków i to trzeba uszanować. Napisz co być tam chciała z małej architektury.
Moja kuzynka nie lubi wrzosów to jej ich nie proponowałam - to jest jej ogród.
Czyli podsumowując potrzebuję więcej danych
To są moje przemyślenia tak na szybko.
Pozdrawiam Asia
asiach 12:55, 02 maj 2014

Magdalenka napisał(a)

Kochana, nie wiem jak Ci dziękować za tak wyczerpującą odpowiedź. Chyba poprostu -DZIĘKUJĘ
Mam nadzieję, że w tym roku zjem kilka pomidorków. W ubiegłych latach na bieżąco moja Alusia wszystkie zjadała. No przecież nie zabiorę dziecku, skoro tak bardzo je lubi
Oby w tym roku się udały, bo w końcu sama je posiałam.
Pozdrawiam

Proszę bardzo i smacznego.
Ale tak z drugiej strony to wtym roku córka ma więcej latek (cały rok więcej) to potrzebuje więcej takich pomidorków i znowu może zabraknie
Smacznego
Pozdrawiam
asiach 13:03, 02 maj 2014

Luckaa napisał(a)
Asiu u Ciebie jak zwykle pieknie, ja juz skończyłam nasadzenia, teraz czekam aż wszystko podrośnie.

Czyli widzę, że sie napracowałaś.
A zdjęcia już zamieściłaś?
iwonaz 14:27, 02 maj 2014

Cudownie, że trafiłam na Twój ogród. te porównania sprzed i po są wspaniałe. Przyciągnął mnie tytuł i wcale się nie rozczarowałam. Masz to coś w sobie czym magicznie zmieniasz (napewno wraz z rodziną) otoczenie wokół siebie. mam tylko nadzieję, że kiedyś będę miała choć ułamek tego klimatu w swoim ogrodzie
Pozdrawiam

No...przewspaniale!!!
bartek_luberda 16:16, 02 maj 2014

U nas też strasznie zimno Jeszcze rano siedziałam półtora godziny w samochodzie bo syna wiozłam na zawody wędkarskie Pozdrawiam ale szkoda że tak się pogoda popsuła
Dorota123 19:55, 02 maj 2014

Cieszę się ,że się podoba, tu pokazałam jak robiłam kule
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4022-w-moim-malym-ogrodeczku-dorota?page=18