Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Marga 23:36, 09 mar 2016

paula23 napisał(a)
Praktyka czyni mistrza więc kiedyś dojdziemy obie do stanu ekspert mam nadzieje przede mną też jeszcze morze (jak nie ocean) nauki

O tej mączce też słyszałam same zalety m.in to że używając jej nie da się przenawozić (w moim przypadku to plus bo ja nadopiekuńcza jestem ) ale jak znalazłam zalecenia do trawnika 3kg/m2 x kilka zabiegów to stwierdziłam że to nie na moją kieszeń przy moim placu - aktualnie użytkuje 25mx60m ale w tym roku przesuwamy siatkę do końca i sieje trawkę to będzie 25mx220m...

Paula, Ty osiągniesz poziom ekspercki to pewne, ale ja? Mam wątpliwości
O mączce wiem tylko tyle, że to naturalny i bogaty nawóz, ale jeszcze muszę doczytać resztę...pod co, ile i kiedy się go stosuje
Wiesz że długości działki mamy podobne? Ale ja swoich ponad 200 metrów dług. (i 40m szer.) nie zamierzam w całości zagospodarowywać. Juz mi sie na końcu działki wysiał lasek olchowy. A z przodu M chce postawić stolarnię. Mój jest środek
Marga 23:40, 09 mar 2016

katel napisał(a)
Mączkę mamy w Lubartowie, przemiły Pan dowiózł mi ją pod Lublin a do Lublina też często jeździ - 36zł za 30kg. Z nawożeniem uważaj, łatwo jest przesadzić, najlepiej stosować nawozy do rododendronów no i oczywiście żadnego nawozu z wapniem. Podlewanie deszczówką. Gdybyś po przesadzeniu potrzebowała zakwasić to mam siarkę.

Dzięki Kasiu za namiar na pana, widziałam że podałaś Z nawożeniem postaram się uważać, tym bardziej, że nie mam doświadczenia, a o zbiorniku na deszczówkę juz myślałam. Sprawdzę Ph rododendronom i jak będzie potrzebna siarka to uderzę do Ciebie. Dzięki
Marga 23:43, 09 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Temat moich chorych rododendronów przerabiałam z Bogdzią w zeszłym roku. Czy jest lepiej? Trochę tak,bo nie zmarniały i kwitną, ale kiepsko wyglądają. Dbam o nie i walczę, bo dostałam je od mamy do nowego ogrodu

Dobrze, że kwitną i bardziej nie marnieją Może jak będą starsze to będą silniejsze. To takie piękne krzewy
Marga 23:48, 09 mar 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Biohumusem spróbuj podlać i opryskać wychodzi niedrogo starczy na więcej roślin, Bogdzia powiedziała, że już można i też nie ma szans na przenawożenie
Ja kupuję koncentrat w butelce 1l 10 zeta niecałe.....zależy od firmymożna podlać nawet nierozcieńczonym , ale ja roztwarzam na 4 - 5 konewek....efekty są , a stosuję dwa razy w roku

Sylwio, mam kupione 2 butelki humus active i zamierzam tym zlać wszystko. Twój humus tańszy, dobra cena za butelkę. Bardzo bym chciała, żeby roślinki już trochę mi podrosły. W zeszłym roku wszystko się ukorzeniało, to w tym powinno chyba już ruszyć w górę?
Marga 23:49, 09 mar 2016

paula23 napisał(a)

Polecam tutaj biohumus 0.5l za 2.41zl przy kilku sztukach opłaca się mimo wysyłki mają też inne nawozy w promocji.

http://www.narzedzia.pl/biohumus-0-5l-biopon,45344.html

O, Paula znalazła jeszcze taniej! Dzięki serdeczne
Marga 23:51, 09 mar 2016

Jana napisał(a)
Chyba się skuszę na ten biohumus.... gdy o mączkę zapytałam to nikt o niej nie słyszał

Ja też. Już któraś osoba z kolei mi mówi, że są efekty po stosowaniu tego typu preparatów.
Marga 23:54, 09 mar 2016

jona napisał(a)

Katel, a namiary na tego Pana możesz podać, bo ja bywam w Lubartowie. Co prawda o zaletach mączki jeszcze nic nie wiem, ale kontakt warto mieć. A w mączce wolnym czasem się podszkolę

Joasiu, gdzieś u Bogdzi z rododendronowego była nawet wklejona ulotka na temat mączki.
Marga 23:55, 09 mar 2016

ag_zie napisał(a)
Bardzo ciekawe tematy u Ciebie - o mączce bazaltowej słyszałam i mam w planach jej zakup Waldek polecał

Czyli Waldek też polecał? To dobrze, bo on dużo wiem na temat nawozów naturalnych
Marga 23:56, 09 mar 2016

MirellaB napisał(a)
Buohumus jest super

Też stosujesz? Lejesz pod wszystko jak leci?
MirellaB 00:00, 10 mar 2016

Biohumus stosowałam do trawnika i pod niektóre rośliny. Genetalnie się sprawdził. Pod wszystko na początek to sypię azofoską