Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla moich synków

Ogród dla moich synków

Gocha 10:37, 15 sie 2015

Marga ja perowskię ścinałam na wiosnę przy samej ziemi a mam bardzo dużą teraz i mogę zaświadczyć że ona bardzo lubi takie przycinanie i wtedy się ładnie rozkrzewiają. A co do upałów to ja juz też wysiadam i jak pomyślę że narazie nie mamy co liczyć na deszcz to osłabiam się i też mnie łapie deprecha. Pozdrawiam gorąco
Marga 10:59, 15 sie 2015

Małgosiu, Ty jesteś z moich okolic. Powiedz że źle sprawdziłam i spadnie u nas deszcz niedługo Podobno od wtorku będzie już mniej gorąco, ale dalej bez deszczu. Porażka totalna
Była u Ciebie i widziałam Twoją Perovskię. Prześliczna. Swoje też spróbuję przyciąć nisko na wiosnę.
Odpozdrawiam też gorąco
Marga 11:11, 15 sie 2015

Filemon24 napisał(a)
Patrząc jak u mnie rosną hortensje to myślę że jeszcze z dwa sezony i będzie podobnie jak u Bożenki. W dodatku jeśli chodzi o hortensje nie kupuje małych sadzonek. Inne rośliny byliny czy trawy często po za kupie dzielę żeby było ekonomiczniej. Niestety roślinki są drogie. Wszystkie żurawki są praktycznie przeze mnie samodzielnie rozmnożone.

Muszę zapamiętać: hortensje kupujemy duże, żórawki i trawki dzielimy. Dzięki Filemon
To jeszcze się pochwal czym i kiedy nawozisz hortensje, że Ci tak pięknie rosną?
Marga 11:19, 15 sie 2015

Kacha123 napisał(a)
W przyszłym roku to możesz doznać szoku, jak Ci wszystko porośnie U mnie rośliny sadzone od końca marca i ogrodu nie poznaję. Twoje mają dosyć trudny start ze względu na upały, ale ważne, że żyją i się ukorzeniają

Witaj Kasiu u mnie
Szoku to pewnie dostanę jak zobaczę chwasty Żartuję. Śledzę Twój wątek od dawna i co nowe zdjęcia, podziwiam wielkości roślinek. Wszystko u Ciebie "pędzi". Od przyszłej wiosny też zaczynam nawozić swoje.
Pozdrawiam i zapraszam częściej
Filemon24 11:23, 15 sie 2015

gnojówką z pokrzyw albo z krowich "placków" nawozem sklepowym też trochę sypnę
Szkoda pieniędzy na żurawki( nie wiem czemu one takie drogie jak tak szybko rosną) w szybkim czasie można sobie je ukorzenić
odrywam od dużej żurawki "gałązki" ( czasem można i z 20 z jednej zrobić) wsadzam do ziemi bez ukorzeniacza i do cienia.
Trzy cztery miesiące i masz już całkiem ładne sadzonki. Na drugi rok są już na prawdę wielkie.
W tym momęcie mam gdzieś z 60 doniczek z żurawkami w następnym roku też będę rozmnażać tylko muszę kupić jakieś duże sadzonki innych odmian.
Marga 11:23, 15 sie 2015

Dominika11 napisał(a)
Super, jak dla mnie ekstra, mi się też podoba. Oby roślinki dały radę, wszyscy czekamy na deszcz. POZDRAWIAM

Hej Dominiko, miło że wpadłaś
Dziękuję, cieszę się że się podoba. Kiedyś w końcu deszcz musi spaść!
Pozdrawiam serdecznie
Marga 11:30, 15 sie 2015

ewelaa74 napisał(a)
zaglądam, ale siły mi brakuje na wszystko ....

Co do mat wiklinowych to fajnie wyglądają i efekt natychmiastowy Ale za kilka lat zniszczą się od deszczu, pogody itp.i je wywalisz :/
Może faktycznie tak jak sugeruje Tess-zainwestuj w rośliny. Może bluszcze hedera? Jest zimozielony. Chociaż u mnie czekałam i dopiero w 3.roku zaczął dobrze sobie radzić. Ale to dlatego, że przeczytałam na "O", że trzeba go zasilić
Nie zdawałam sobie sprawy, że rośliny też bywają głodne

Dobrze, że dzisiaj piątek, piąteczek, piątunio....

Oj Ewela, mam nadzieję, że uda Ci się odpocząć choć trochę w ten weekend.
Na razie z mat wiklinowych zrezygnowałam. Trochę drogo ta przyjemność wychodziła. Bluszcz dobry pomysł Bardzo mi się podoba.
Wszyscy mówią o nawożeniu. Wezmę się za to sumiennie na wiosnę. Bo nie wiem czy teraz młode roślinki też się nawozi?
Macham
Marga 11:34, 15 sie 2015

Karol99 napisał(a)

O matko... Oby się to nie sprawdziło..

Tez mam nadzieję, że tylko źle sprawdziłam, albo oni coś pokręcili
Chyba przyjdzie nam sadzić same perovskie, lawendę i rozchodniki jak tak dalej pójdzie.
Marga 11:43, 15 sie 2015

Filemon24 napisał(a)
gnojówką z pokrzyw albo z krowich "placków" nawozem sklepowym też trochę sypnę
Szkoda pieniędzy na żurawki( nie wiem czemu one takie drogie jak tak szybko rosną) w szybkim czasie można sobie je ukorzenić
odrywam od dużej żurawki "gałązki" ( czasem można i z 20 z jednej zrobić) wsadzam do ziemi bez ukorzeniacza i do cienia.
Trzy cztery miesiące i masz już całkiem ładne sadzonki. Na drugi rok są już na prawdę wielkie.
W tym momęcie mam gdzieś z 60 doniczek z żurawkami w następnym roku też będę rozmnażać tylko muszę kupić jakieś duże sadzonki innych odmian.

Pokrzyw ci u mnie pod dostatkiem, gorzej z krowimi plackami.
Żurawki pewnie dlatego są drogie bo są w modzie. Uwazam, że 10-12zł za doniczkę to przesada. Dziękuję za instrukcję rozmnażania żurawek . Wygląda, że to całkiem proste Też spróbuję. W projekcie mam 124 szt! Pójdę z torbami
Filemon24 11:59, 15 sie 2015

U mnie też pokrzyw pod dostatkiem na sąsiednich działkach, ale ostrzegam gnojówka z pokrzyw cuchnie chyba gorzej niż ta tradycyjna nie dla wrażliwych. Jednak warto zrobić.
O kurde kupić 124 żurawki ile to pieniędzy u mnie nie za duże sadzonki 12 zł
ja bym radziła zrobić tak kupić jeszcze w tym roku po 3 z odmian które masz w projekcie do następnego roku powinny być gotowe do zrobienia z nich sadzonek. Będzie duuuuużo taniej.
Również uważam że cena wynika z tego że są bardzo modne.