Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu

Gocha 10:52, 20 lip 2015

anka_ napisał(a)
Gosiu pięknie masz. Piszesz, że warzywa nie za duże- szkoda że nie widziałaś moich. Masakra w tym roku przez tą suszę. Na kwitnienie róż też się chyba nie doczekam, chyba że się ochłodzi i popada. Nie ma jak podlewać całości.
Łan czosnku robi wrażenie i widać na fotkach że pszczółki go uwielbiają. To dodatkowa zaleta. Muszę upolować go gdzieś na jesieni.

Aniu ja warzywa bardzo późno siałam i sadziłam dlatego mówię że niezbyt duże w porównaniu do warzyw u sąsiadów . Ale za bardzo się tym nie przejmuję. Grunt że swoje własne. Ja warzywnik oczywiście podlewam przy dużych upałach. Teraz w sobotę i wczoraj popadał taki ładny gęsty i spokojny deszcz- dobry dla roślin.Tak więc przez kilka dni nie muszę im lać wody.
Aniu ja też zamierzam jeszcze dokupić ten czosnek jesienią bo jak dla mnie jest cudny i jaki smaczny dla pszczół. Niech się pasą na nim do woli. Chyba po cebulki tego czosnku to się jesienia będą ustawiały kolejki. Pozdrawiam
Gocha 10:55, 20 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Boskie zdjęcia. Warywnik bardzo mi się podoba. Mam pytanie, cy te fioletowe glówki to czosnki?

Tak Karolu to czosnki główkowate. Mam je po raz pierwszy ale już je lubie i będę dokupywać. Dzięki za pochwałę moich zdjęć.Chyba aparat dobry. Ale fakt sam on tych zdjęć nie robi. Fajnie że Ci sie podoba mój warzywnik. Za parę lat mam nadzieję że już będzie całkiem dopieszczony- żartuję mam nadzieję że trochę wcześniej. Ale jeszcze sporo pracy w nim żeby był taki jaki mam w planach. Pozdrawiam
Gocha 11:00, 20 lip 2015

GosiaJoanna napisał(a)
Super Gosiu czosnki szaleja a owady mają uczte. Ja w tym roku też ogórki na sznurkach puściłam tylko ja mam podwójny sznurek i przeplatam ogórki bo za wąsy ciężko im sie zaczepić o sznurek....podrawiam

Gosiu wygląda na to że ten czosnek jest bardzo smaczny- pszczół mnóstwo. Coś mi sie wydaje że przy tych kwiatach które mam w ogrodzie to powinnam mieć też chociaż jeden ul w ogrodzie. Może warto się nad tym zastanowić. A co do ogórków to powiem M. żeby jeszcze po jednym sznurku dał do każdego poprzedniego i może z nim razem splótł, bo faktycznie mogą pojedyncze nie wytrzymać ciężaru rośliny. A ja też je zaplatam tzn rosliny wokól tych sznurków , nie czekan aż się wąsem zaczepią bo i tak ten wąs by nie wystarczył żeby utrzymać roślinę. Buziaki
Gocha 11:06, 20 lip 2015

Zeta napisał(a)
Pięknie się u Ciebie robi ....zestawienie róż z jeżówkami super.....może jeszcze z tylu jakieś trawy?
Czosnki już zapisałam na listę chciejstw.....
Chyba bym już nie poznała Twojego ogrodu.

Zeta ja mam wydaje mi się sporo traw ale ich nigdy za dużo- uwielbiam je. Chodzi mi po głowie kolejna rabata od strony południowej przy domu i na niej wstępnie planuję, począwszy od domu - miscanty, róże- może Queen of Sweden, przeplecione jeżówkami, przed nimi może lawenda, trawy i kilka kulek bukszpanowych. Ale dopiero od niedawna o tej rabacie myślę i się muszę jeszcze pozastanawiać. Zeta u Ciebie to jest po prostu przepięknie. A co do poznanie mojego ogrodu- nic prostszego - przyjedź to się przekonasz. Buziaki
Gocha 11:07, 20 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Gosia kusisz tak tymi obrazami, ze muszę zobaczyć Twój ogród na żywo

Ewa nie musisz ale mam nadzieję że chcesz. I mam nadzieję że trochę czasu wygospodarujecie żeby do mnie wpaść. A propozycja cały czas aktualna. Buziaki
Gocha 11:15, 20 lip 2015

paniprzyroda napisał(a)
Róże boskie, hortensja lśni bielą, a na warzywa nie narzekaj, bo są całkiem w porządku. Jak dopracujesz warzywnik, to dopiero nam się oczy otworzą, bo potencjał jest i w umiejętnościach i w areale Pięknie, kolorowo

Mariola ja staram sie mieć u siebie takie róże które nie będą się na mnie obrażały i zawsze pokażą się ze swojej najpiękniejszej strony. Widziałaś fotki z Minervą- prawda że kolor boski ? Warzywa dosyć ładnie wyglądają ale to dzięki cebuli a właściwie dzięki jeszcze pięknemu szczypiorowi- ładnie wygląda na zdjęciach. Warzywka maja na tych grządkach chyba całkiem dobrze bo tam było dawane sporo kompostu. Tylko papryka którą strasznie późno posadziłam narazie nie powala na kolana ale jeszcze może się zbierze w sobie i pokaże się też z dobrej strony. Niestety naokoło tych grzadek jest mnóstwo chwastów i w części jagodowej też. Piwonie zarośnięte przez chwast. A część ozdobna w części warzywnej w ogóle nie ruszona. Ale powoli dążę do celu. Może kiedyś będę mogła się moim warzywnikiem też pochwalić. Buziaki
Gocha 11:16, 20 lip 2015

bozga napisał(a)
Bardzo mi się podoba

Bożenko dziękuję bardzo. Ja w Twoim ogrodzie stale przesiaduję i jestem nim po prostu zachwycona. Pozdrawiam gorąco
Gocha 12:12, 20 lip 2015

BusyBee napisał(a)

Moc kwaiatów ma ta róża!

niestety nie mieli w "Róży". Kupiłam tylko aspirynki. ogólnie takie zamieszanie tam było i upał, że nic nie wybrałam i trochę rozczarowana jestem. Z drugiej strony- lepiej tak, niz na wariata wybrać i potem tylko kłopot co z tym zrobić

Buziole Gosiu

Kasiu mówiłam Ci że ja miałam niedosyt zawsze jak byłam w Końskowoli na Święcie Róż. A nie ma co na siłę kupować takie róże które nie będziesz wiedziała gdzie posadzić. A te Aspirinki to gdzie bedziesz sadzić ?. Bo zdaje się że chciałaś różowe a to jest biała. To w jakieś inne miejsce będą ?Buziaki
BusyBee 14:20, 20 lip 2015

Gocha napisał(a)

Kasiu mówiłam Ci że ja miałam niedosyt zawsze jak byłam w Końskowoli na Święcie Róż. A nie ma co na siłę kupować takie róże które nie będziesz wiedziała gdzie posadzić. A te Aspirinki to gdzie bedziesz sadzić ?. Bo zdaje się że chciałaś różowe a to jest biała. To w jakieś inne miejsce będą ?Buziaki

Miałaś absolutną rację- to taki piknik rodzinny i zamieszanie straszne

Z moich kupionych wiosną aspirynek 2 zupełnie padły i nie wiem od czego. Więc kupiłam na uzupełnienie. A ta trzecia poszła na nową rabatę. Tam będzie przeniesiona pomponella i przed nią chciałam białą niższą różę. Nad tymi wyższymi będę spokojnie myślała, bo to spory akcent w ogrodzie.
Pozdrowionka Gosiu
Kasik 08:50, 21 lip 2015

Gosia- super te czosnki- już je wynalazłam W przedsprzedaży już jest w ofercie i to nie drogo. Muszę je mieć. Powiedz tylko na jaką wysokość mam liczyć, bo rożnie o nich piszą.

Piękne- jestem nimi zachwycona.