Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

iwka 11:26, 10 cze 2015

wracając do sporządzenia gnojówki to jakie proporcje pokrzywy i wody dajecie? czytałam, że kilogram pokrzywy na 10 l wody, czy tak?
MAD 11:29, 10 cze 2015

iwka napisał(a)
wracając do sporządzenia gnojówki to jakie proporcje pokrzywy i wody dajecie? czytałam, że kilogram pokrzywy na 10 l wody, czy tak?

Ja pokrzywy nie ważę. Wychodze z założenia, że to nie fizyka kwantowa. Kroję ją żeby się potem łatwiej mieszało, wrzucam do wiadra 20 l. i zalewam na ful wodą. Jak więcej odparuje to troche dolewam. Tyle.
Pszczelarnia 11:30, 10 cze 2015

Do zrobienia jakby "zakwasu" tak. Ale potem jeszcze trzeba rozlać do mniejszego stężenia. Ja potem ponownie biore 1 część gnojówki pokrzywowej gotowej i 10 cześci wody albo nawet 20 (jak młode warzywo).
mstrzes 11:32, 10 cze 2015

Zakątek ???? Toż to prawdziwa komnata kompostownikowa
Niezła jesteś Szacun
MAD 11:33, 10 cze 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Do zrobienia jakby "zakwasu" tak. Ale potem jeszcze trzeba rozlać do mniejszego stężenia. Ja potem ponownie biore 1 część gnojówki pokrzywowej gotowej i 10 cześci wody albo nawet 20 (jak młode warzywo).

Dokładnie. Potem pełna konewa wody, duży kubas gnojówki i jazda po rabarach.
Pszczelarnia 11:34, 10 cze 2015

Galop.

A lejesz po liściach? Bo ja się boję.
MAD 11:36, 10 cze 2015

mstrzes napisał(a)
Zakątek ???? Toż to prawdziwa komnata kompostownikowa
Niezła jesteś Szacun

Komnata. I ja w tej komnacie jako królowa mojego czarnego złota. A obok wiadro ze śmierdząca gnojówką z pokrzyw i konewa z gnojówką ze skrzypu. Ot, moje królestwo. Ale cóz. Jaka królowa - takie królestwo... i towarzystwo. Gówniane - bo mam tam jeszcze oborniczek.
MAD 11:38, 10 cze 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Galop.

A lejesz po liściach? Bo ja się boję.

Galop z jęzorem po pas i spinaczem na nosie.

Jak bym miała jeszcze uważać żeby po liściach nie lać to takie wiadro bym miesiąc rozlewała. Leje po wszystkim jak leci. A chabazie mają się cieszyć i nie marudzić. Za marudzenie grozi eksmisja. Tylko pilnuję się żeby nie lać w słońcu ale to oczywista oczywistość.
mstrzes 11:38, 10 cze 2015

No co ty, ja marzę o takiej komnacie, ale niestety nie mam miejsca. Myślę, że nie tylko ja Ci zazdroszczę.
PS. Poza tym "czarne złoto" jest w cenie na Ogrodowisku
Magda_ 12:07, 10 cze 2015

MAD napisał(a)

Komnata. I ja w tej komnacie jako królowa mojego czarnego złota. A obok wiadro ze śmierdząca gnojówką z pokrzyw i konewa z gnojówką ze skrzypu. Ot, moje królestwo. Ale cóz. Jaka królowa - takie królestwo... i towarzystwo. Gówniane - bo mam tam jeszcze oborniczek.

no ładnie