Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

popcorn 12:11, 10 cze 2015

haha, ale się uśmiałam z gównianego towarzystwa Też nastawiłam wczoraj pokrzywy
siakowa 12:11, 10 cze 2015

mstrzes napisał(a)
Zakątek ???? Toż to prawdziwa komnata kompostownikowa
Niezła jesteś Szacun

prawda, to samo miałma napisac
popcorn 12:17, 10 cze 2015

Zobaczyłam posadzone świerki, gdzie ten "syf" niby ja się pytam?? i kulkowa zapełniona, ale idziesz do przodu! Co będziesz robiła na jesieni??
MAD 13:02, 10 cze 2015

mstrzes, Magda_, popcorn, siakowa
popcorn napisał(a)
Zobaczyłam posadzone świerki, gdzie ten "syf" niby ja się pytam?? i kulkowa zapełniona, ale idziesz do przodu! Co będziesz robiła na jesieni??

Już teraz syf mniejszy bo przynajmniej zagrabione wszystko. Ale było ostro. Grunt, że pierwsza warstwa nasadzeń gotowa. Teraz tylko czekać aż podrośnie i zasłoni mur i to co za nim. Kiedyś.

A co będę robić na jesieni? Pielić, pielić i pielić. Graaaaaaaaaaaaabić masę brzozowych i wierzbowych liści, kompost przerzucać, podlewać, przesiewać. Z pewnością nudzić mi się nie będzie.
Malgosik 13:52, 10 cze 2015

a mi się wydaje, że jak się przerzuca pryzmę kompostową, to wschodzące z nasion roślinki więdną i zasilają kompost
ja nie daję trawy, bo chwasty, chwastów też nie daję
a z kompostu rośnie mi masa siewek
choćby papryka z kuchni, bo wyrzucam nasiona
właśnie rośnie mi ziemniak wśród truskawek, bo były w kompoście obierki z ziemniaków, a nieprzerobiony jeszcze kompost głęboko zakopałam, by poprawić strukturę gleby
to była pozostałość po przesianiu
gdyby tego ziemniaka jeszcze parę razu przerzucić, zgniłby w tym kompoście
MAD 14:00, 10 cze 2015

Malgosik napisał(a)
a mi się wydaje, że jak się przerzuca pryzmę kompostową, to wschodzące z nasion roślinki więdną i zasilają kompost
ja nie daję trawy, bo chwasty, chwastów też nie daję
a z kompostu rośnie mi masa siewek
choćby papryka z kuchni, bo wyrzucam nasiona
właśnie rośnie mi ziemniak wśród truskawek, bo były w kompoście obierki z ziemniaków, a nieprzerobiony jeszcze kompost głęboko zakopałam, by poprawić strukturę gleby
to była pozostałość po przesianiu
gdyby tego ziemniaka jeszcze parę razu przerzucić, zgniłby w tym kompoście

Dlatego własnie ja przerzucam kompost. Jeśli bym miała czas częściej przerzucać niż 2-3 razy w sezonie to na pewno szlag by trafił większość nasion ale nie mam na to niestety wystarczająco czasu ani siły. Kompost wykorzystuję zazwyczaj w roku następnym, a to dla części nasion za krótko żeby się przekompostować. Nie mówię oczywicie, że mi chwasty z ziemi kompostowej nie rosną bo to nierealne ale pewnych zasad staram się trzymać żeby to zminimalizować.

Małgosik
, a tak swoją drogą, jak nie dajesz do kompostu trawy i chwastów to co dajesz?
Malgosik 22:10, 10 cze 2015

MAD napisał(a)

Dlatego własnie ja przerzucam kompost. Jeśli bym miała czas częściej przerzucać niż 2-3 razy w sezonie to na pewno szlag by trafił większość nasion ale nie mam na to niestety wystarczająco czasu ani siły. Kompost wykorzystuję zazwyczaj w roku następnym, a to dla części nasion za krótko żeby się przekompostować. Nie mówię oczywicie, że mi chwasty z ziemi kompostowej nie rosną bo to nierealne ale pewnych zasad staram się trzymać żeby to zminimalizować.

Małgosik
, a tak swoją drogą, jak nie dajesz do kompostu trawy i chwastów to co dajesz?

hi hi hi
dlatego powoli go produkuję
obierki z kuchni, zaschnięte tulipany, resztki żurawek, czyli niepotrzebne liście po dzieleniu, fusy, rolki srajtaśmy, liście brzóz, cienkie ich gałązki, przekwitnięte kwiaty jednoroczne - całe rośliny, ścięte miskanty, obgryzione przez ślimaki liście bergenii
czyli wszystko co można, byle naturalne i niewygotowane
sporo jest tych obierek z kuchni, teraz szypułki truskawek, ich wyrastające pędy, no i będę je ścinać po zakończeniu owocowania
jak robię sok w sokowirówce, to sucha masa z marchewek, jabłek ląduje w kompoście
wszystkie ogryzki, a jabłek jemy dużo,
się rozpisałam
Madzenka 23:05, 10 cze 2015

Komnata kompostownikiwa!!M tyś Królowa Kompostowa!!!!
ewa004 08:27, 11 cze 2015

O właśnie przypomniałyście mi że trzeba kompost przerzucić
Brr nie lubie tej pracy
Borbetka 09:48, 11 cze 2015

Choćbym się w Pudziana zamieniła, nie jestem w stanie przerzucić tych moich pryzm. Źle się za to zabrałam od początku i teraz jest chaos.
Uśmiałam się z tych tekstów tutaj. Podpisuję się pod tytułem - Królowa kompostowa .