Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

MAD 06:48, 29 kwi 2016

leon60 napisał(a)

Oj coś czuję, że za rok będziesz się ze mnie śmiała jeszcze bardziej...
MAD 06:51, 29 kwi 2016

Zana napisał(a)
Gratuluję wysiewu, będzie werbenowy gaj

Nie wszystko zamierzam upchnąć u siebie, więc może aż takiego gaju nie będzie. Nie wiem jak gęsto to draństwo sadzić. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że w każdej doniczce są po 3-4 szt...
Zana 07:09, 29 kwi 2016

Ja posadziłam werbenę w ubiegłym roku, po 3 sztuki ok 30-40 cm od siebie i ona mi się strasznie pokładała. Nie wiem gdzie jest tego przyczyna. Może za rzadko ją wsadziłam? Teraz mam trochę siewek i zastanawiam się czy jak posadzę gęsto to ona będzie się sama o siebie opierać czy jakieś podpórki zastosować.
ren133 14:20, 29 kwi 2016

MAD napisał(a)
Werbena popikowana!

Ale masz dorodną werbenkę
Madzenka 20:37, 29 kwi 2016

Soczysta wiosna u ciebie. Najbardziej podoba mi sie hakone. Ja niestety nie mam juz limonkowych zurawek a tak bardzo je lubiłam

Werbene to ja chyba na wszytskich spotkaniach ogrodowiska bedę rozdawać.... Nie mam miejsca w ogrodzie gdzie bym jej nie miała....
MAD 22:07, 30 kwi 2016

Zana napisał(a)
Ja posadziłam werbenę w ubiegłym roku, po 3 sztuki ok 30-40 cm od siebie i ona mi się strasznie pokładała. Nie wiem gdzie jest tego przyczyna. Może za rzadko ją wsadziłam? Teraz mam trochę siewek i zastanawiam się czy jak posadzę gęsto to ona będzie się sama o siebie opierać czy jakieś podpórki zastosować.

Hmmm. Sama się własnie zastanawiam jak gęsto sadzić. Mam jeszcze chwilę na dumanie.
MAD 22:09, 30 kwi 2016

ren133 napisał(a)

Ale masz dorodną werbenkę

Rośnie w oczach. Bardzo jestem jej ciekawa.
MAD 22:10, 30 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Soczysta wiosna u ciebie. Najbardziej podoba mi sie hakone. Ja niestety nie mam juz limonkowych zurawek a tak bardzo je lubiłam

Werbene to ja chyba na wszytskich spotkaniach ogrodowiska bedę rozdawać.... Nie mam miejsca w ogrodzie gdzie bym jej nie miała....

Tak wszyscy straszą tymi siewkami, że zaczynam się jej bać.
MAD 19:43, 01 maj 2016

Bezdzietny weekend. 24h spędzone w ogrodzie nad tworzeniem wamywnika.

Dzień 1.
Bladym świtem pomalowałam po raz drugi belki. 3/4 dnia spędziłam na ustawianiu i poziomowaniu przyszłych skrzyń (belki nie były skręcine, co bardzo ułatwiło mi pracę.

Potem musiałam wszystko zdjąć, rozłożyć agrotkanine (to jedyne miejsce gdzie mam ten szit ale tu akurat będzie), i ustawić wszystko ma nowo.

Przed wieczorem skrzynie były skręcine. Mąż się nade mną zlitował i mi w tym pomógł.
MAD 19:55, 01 maj 2016

Dzień 2.
Od rana obijałam skrzynie od srodka czymś podobnym do agrowłókniny (tylko mocniejszym) żeby ziemia nie wylatywała pod skrzyniami, które "wisiały" w powietrzu.
Potem zaczęła się jazda z taczką. Patyki, liście, zeszłoroczny kompost i dwuletni. Niestety dystans kompostownik-warzywnik to 80m, wiec nogi wlazły mi w tyłek.

Na koniec jeszcze "kilka" kursów z kamieniami, płukanie, układanie, rozsypywanie. I wygląda to tak:

Padam. Ale cieszę się jak dziecko bo nie licząc męskiego "wkładu" w postaci przycięcia bel i potem ich skręcenia zrobiłam wszystko własnymi ręcami.

Jutro nie wstanę. A do pracy trzeba.