Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

iwka 12:13, 06 gru 2016

ludzie !!! dobrze, że chociaż szmatę zawiesił, bez niej widok byłby przerażający jakby tam sobie siedział
UrsaMaior 12:26, 06 gru 2016

Jola, to współczuję Niefajnie jest mieć kogoś takiego pod bokiem

Iwona, no powiesił szmatę, ale nie jest mu najwyraźniej znana zasada działania żagla. Jakiś czas temu była silna wichura i pękły 3 słupki ogrodzeniowe. Chodzili potem koło nich i głośno się zastanawiali jak to możliwe, że tak się stało
AgataP 16:57, 06 gru 2016

UrsaMaior napisał(a)
Trochę mi szkoda, bo rodzina tego dziada-właściciela przyjeżdża tu latem z dziećmi i mój synek do nich przez płot zagląda. Milej byłoby móc zamienić parę słów, no ale trudno. Posadziliśmy tam cisy i czekam aż podrosną i zasłonią to zielone paskudztwo. Niestety połowę szmaty widzę z tarasu, będę musiała pomyśleć co z tym fantem zrobić.
W każdym razie patrząc z kuchni jest trochę lepiej.

Ursa to sobie przeczytałam o sąsiedzie i jak pragnę zakwitnąć wdzięczna jestem losowi że nie mam sąsiadów at all
Ja bym myślała o drzewach, by się od nich zasłonić - ale zależy ile masz tam światła. Te platany od Joli lojalnej byłby idealne albo formowane jakieś, tylko to już inne koszty Normalnie ja bym sąsiada rozniosła chyba, ja też jestem dobra, ale do pewnego momentu potem to już niczym kula śnieżna niszczę co stanie mi na drodze ale oczywiście w świetle prawa wykańczam wszystkich
MirellaB 17:05, 06 gru 2016

Od toksycznych sąsiadów trzymamy się z daleka.
Większość ma niestety problemy z sąsiadami mniejsze, większe - ja też.
UrsaMaior 17:10, 06 gru 2016

Agata, ten cały bok działki, którym z nimi sąsiaduję jest w największym cieniu. Ten kasztanowiec, który widać na zdjęciu (z karmnikiem) ma wielką koronę, latem mam w kuchni i za domem duży cień. Potem, podążając w prawo od kasztanowca zaczyna się rząd drzew, różne są, wysokie sosny, dęby, w tym jeden ogromny (bluszcz się po nim wspina). Tutaj trochę widać:

Widać tu też dokąd sięga zielona szmata, wychodzi kawałek dalej niż sięga taras. Potem jak widać, bluszcz, drzewa, zielsko. Na tej fotce widać też po prawej gruby pień - to właśnie jest ten wielki dąb, który generalnie zacienia mi pół ogrodu. Widzę buraków w tym prześwicie między końcem szmaty a pniem megadębu. Tam właśnie chcę posadzić choiny.
Z tym wykańczaniem mnie rozbawiłaś haha U mnie to była pierwsza taka akcja, mam nadzieję, że ostatnia...

Gosiul, tu widać tę kulę z Elegantissimy i różnicę w kolorze między nią a baccatą.

Mirella, ja też nie chcę mieć z nimi nic wspólnego. Szkoda, ale nie ja na to zapracowałam.
AgataP 18:54, 06 gru 2016

UrsaMaior napisał(a)
Agata, ten cały bok działki, którym z nimi sąsiaduję jest w największym cieniu. Ten kasztanowiec, który widać na zdjęciu (z karmnikiem) ma wielką koronę, latem mam w kuchni i za domem duży cień. Potem, podążając w prawo od kasztanowca zaczyna się rząd drzew, różne są, wysokie sosny, dęby, w tym jeden ogromny (bluszcz się po nim wspina). Tutaj trochę widać:

Widać tu też dokąd sięga zielona szmata, wychodzi kawałek dalej niż sięga taras. Potem jak widać, bluszcz, drzewa, zielsko. Na tej fotce widać też po prawej gruby pień - to właśnie jest ten wielki dąb, który generalnie zacienia mi pół ogrodu. Widzę buraków w tym prześwicie między końcem szmaty a pniem megadębu. Tam właśnie chcę posadzić choiny.
Z tym wykańczaniem mnie rozbawiłaś haha U mnie to była pierwsza taka akcja, mam nadzieję, że ostatnia...

Gosiul, tu widać tę kulę z Elegantissimy i różnicę w kolorze między nią a baccatą.

Mirella, ja też nie chcę mieć z nimi nic wspólnego. Szkoda, ale nie ja na to zapracowałam.

Kurcze no to bida z nędzą, mogłabyś koronę przyciąć jeśli jest po Twojej stronie ale jak wleźć na drzewo
Chcesz by bluszcz zakrył ogrodzenie ? czy coś innego posadziłaś?
Ja też mam szmatę na siatce, nie mogłam patrzeć na chwastowisko za płotem, ale liczę że żywopłot zarośnie i będę mogła zdjąć za parę lat
Ale sąsiadów Ci nie zazdroszczę. Klony to dobry wybór, ten pięknie tam wygląda.
malgol 19:15, 06 gru 2016

A gdybyś tak zanim cisy nie urosna zakryla sobie ogrodzenie wiklinowymi panelami? Wiem, że to nie jest idealne i najatrakcyjniejsze rozwiązanie, ale lepiej wygląda niż ta szmata i schludniej

A ta kula wygląda jakby aureolke miala super! To mój kolejny plan na wiosnę
UrsaMaior 19:16, 06 gru 2016

Nie ma mowy, żeby dało się przyciąć koronę tego dębu, ona jest olbrzymia! Nawet trudno mi określić rozpiętość. Z ledwością udało nam się obciąć jeden z cieńszych konarów po naszej stronie. Był uschnięty i leciały z niego kawałki przy każdym wietrze, a i tak była walka.
Ten winobluszcz to nie moje dzieło, tak rośnie od początku, na całej długości siatki, miejscami jest go więcej, miejscami mniej. Wspina się po drzewach, z piętra widzę go nawet na szczycie sosny, latem zwisają z tej sosny winogrona Śmiesznie to wygląda To ogrodzenie jest stare, nie za bardzo chcę coś po nim puszczać... poza tym jest go kilkadziesiąt metrów, wymiana trochę by kosztowała, a wątpię czy właściciel kiwnie palcem w tej sprawie. Pozostaje czekać. Może kiedyś działka zmieni właściciela i coś się ruszy, zobaczymy.
Ta szmata faktycznie zasłania co nieco, ale jednak wolałam patrzeć na chaszcze po drugiej stronie, a nie na nią Tandetna strasznie
UrsaMaior 19:20, 06 gru 2016

malgol napisał(a)
A gdybyś tak zanim cisy nie urosna zakryla sobie ogrodzenie wiklinowymi panelami? Wiem, że to nie jest idealne i najatrakcyjniejsze rozwiązanie, ale lepiej wygląda niż ta szmata i schludniej

Gosia, też o tym myślałam. Mam już kilka takich paneli na lewo od miejsca po kiblu. Tam zaczyna się działka sąsiadki, która z kolei zrobiła sobie przy płocie kompostownik. Chyba faktycznie będę musiała dokupić kilka, przynajmniej na długość szmaty...
malgol 19:38, 06 gru 2016

Ja z podobnych powodów chce sądzić te choiny i cisy na żywopłot. Z kanapy w salonie widzę sterte drewna przykrytego jaskrawozielona płachta i stosy gałęzi itp odpadów permanentnie odkladanych do spalenia. Oczywiście wspomniane ognisko widzę w stosownym czasie również