Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 12:48, 10 cze 2024

Nigdy nie zwróciłam uwagi czy miał jakieś kwiatki, ale chyba nie... U mnie rośnie w ciemnym zakamarku, stąd wybór rośliny o takich świecących listkach - ma rozjaśniać. Bardzo ładny, tylko mógłby szybciej przyrastać... choć to też pewnie wina cienia.

Osmunda u mnie zieloniutka na wszystkich stanowiskach, może faktycznie Twoja ma zbyt jasno?

Mozart ma kolce, więc go nie polubisz U mnie rośnie obok multiflory, najpierw kwitnie ona, potem on. W tym czasie oba krzaki to jeden bzyk. A potem oba są obsypane czerwonymi owockami, wygląda to cudnie!

TAR napisał(a)
Wiesz co, zarąbiscie.
Moj Sumemr Fun podobnie świeci. Kwitł Ci kiedys? Mojego przeflancowalam z poprzedniego ogrodu.

I czemu Twoj Osmunda jest taki zielony ciemny, moj jakby w żółty wpada. Moze za duzo słonca?
Ten Cloud Nine super. No i czekam na namiary tych szkolek na privka. Tez mnie wkurza, ze u nas sadzonki albo niedostepne albo liliputy albo zdechlaczki.

Czy ta roza ma kolce?
UrsaMaior 12:49, 10 cze 2024

Magara napisał(a)

Przeżyję Mam Lupo, sadzone jesienią, wygląda podobnie

Mozart ma drobne kwiatuszki, Lupo też?
UrsaMaior 12:51, 10 cze 2024

Magda, dzięki! Ja to wiesz, chodzę tylko i patrzę co tym razem, co zeżarte, co ma za ciemno...

Telefon Samsung, jestem wierna od lat

Magleska napisał(a)
Iza
Nie wiem co napisać

masz tak zjawiskowy ogród ,że aż brak słów

tak jak Sylwia napisała -to już jest wyższy level ogrodowania

i Co Ty masz za telefon ,że takie boskie fotki robi Pewnie też jakiś wyższy level

róże Mozart wpisuję na listę chciejstw
UrsaMaior 13:01, 10 cze 2024

Hej! Dziękuję za pochwały, to takie miłe kiedy ogród się komuś spodoba
Dereni mam sporo, kousa to jeden duży nn, który miał być Satomi, jeden mały, właściwy Satomi, Beni Fuji, Capuccino i Summer Fun. Mam jeszcze inne (florida, skrętolistne), wszystkie ładnie rosną poza jednym, który jest na suchej, słonecznej rabacie i muszę go jednak stamtąd ewakuować, bo mdleje. Nigdy nie tnę, rosną jak chcą. Z zasady nie wtrącam się Naturze w robotę

BeataDebek napisał(a)
Iza jaką masz odmianie derenia kousa i czy ciachasz go troszkę czy dajesz rosnąć jak chce?Twój ogród kojarzy mi się z baśniami dla dzieci...bardzo lubię tu po cichu zaglądać❤️
TAR 13:09, 10 cze 2024

Ja tez mam jakies opory by kousy i floridy ciąć, podobnie jak klony palmowe. W sumie po to wybieram ładne kształty by natura je prowadzila. Podcinam tylko suche lub przemarzle kawałki
UrsaMaior 13:45, 10 cze 2024

Właśnie. One same w sobie mają ładny pokrój. W sumie to ja mało co tnę... buki trochę. Elegantissimy i Midwintery, wiadomo.
Margo2 14:06, 10 cze 2024

mrokasia napisał(a)

Tiaaaa. A potem kilof w dłoń i jazda .
Chyba skuteczniejszy jest system nawadniania.

Nieprawda. Chyba, że chodzi o trawnik, bo na rabatach powiększenie systemu nie jest największym problemem.
Właśnie dołożyłam linii na rabacie przy tarasie, bo stwierdziłam, że położyłam za mało.

Izka, zdjęcia masz zarąbiste.
Nie tylko zdjęcia, ale i ogród.
Po prostu bajka.
To trzeci mój ulubiony ogród po Joli i Mrokasi, który widziałam na żywo i stwierdzam, że zdjęcia w pełni oddają jego urok.
Chociaż co na żywo to na żywo
TAR 14:14, 10 cze 2024

UrsaMaior napisał(a)
Właśnie. One same w sobie mają ładny pokrój. W sumie to ja mało co tnę... buki trochę. Elegantissimy i Midwintery, wiadomo.

wiadomo
TAR 14:17, 10 cze 2024

ale zobacz nie mamy obie problemu z przsadzaniem w srodku sezonu a z podcinaniem tak ja powinnam fotergile podciac zeby je troche zagescic bo badylaki w gore rosna, mozna teraz? po kwitnieniu?
UrsaMaior 14:21, 10 cze 2024

Tak O tym samym właśnie myślałam Przesadzam drzewa o co tylko bez wahania, ale ciąć nie lubię Z fortegillą nie wiem... to nie wiosną się robi? Toszka zawsze mówiła, żeby eksperymentować, więc tnij i zobaczysz co będzie.