Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 22:02, 27 lip 2026

I nowe nabytki, małe, ale cieszą

Klon circinatum Sunglow i klon shirasawy Gloria.

tulucy 22:39, 27 lip 2026

Jakoś mi sie tak skojarzyło, że żeś rudaskowi stołówkę wystawiła.

Tego circinatum to bym chętnie łyknęła też. Nie wiem, gdzie miałabym go posadzić. Ale skoro jeszcze mi powtarzasz, że mam dużo miejsca, to najpierw klon, potem pomyślę o miejscowce.
Eupraksja 06:21, 30 lip 2026

UrsaMaior napisał(a)

Wypatrzyłam jarzmiankę, mam z nią trudną relację - podobają mi się ogromnie jej kwiatostany z bliska, ale cała roślina jest taka nieproporcjonalna, dłuuuga sztywna łodyga i parę niepozornych z oddali kwiatków. Czy ona się z czasem rozrasta w kępę? Drugi rok jest u mnie i nadal pojedynczy badylek :/
UrsaMaior 15:59, 30 lip 2026

tulucy napisał(a)

Tego circinatum to bym chętnie łyknęła też. Nie wiem, gdzie miałabym go posadzić. Ale skoro jeszcze mi powtarzasz, że mam dużo miejsca, to najpierw klon, potem pomyślę o miejscowce.

U Ciebie to 10 klonów się jeszcze zmieści
UrsaMaior 16:03, 30 lip 2026

Eupraksja napisał(a)

Wypatrzyłam jarzmiankę, mam z nią trudną relację - podobają mi się ogromnie jej kwiatostany z bliska, ale cała roślina jest taka nieproporcjonalna, dłuuuga sztywna łodyga i parę niepozornych z oddali kwiatków. Czy ona się z czasem rozrasta w kępę? Drugi rok jest u mnie i nadal pojedynczy badylek :/

Trzeba ją posadzić w masie, bo pojedynczo to faktycznie efekt średni. U mnie jakoś mocno nie przyrastają. No i zauważyłam, że utrzymują się tylko białe, a wszystkie różowe i bordo zniknęły. Bardzo je lubię, te kwiatki są jedyne w swoim rodzaju.
TAR 18:05, 30 lip 2026

Akurat u mnie jarzmianki robia mase, biale i rozowe. Rozowe sa nawet bardziej spuchniete. Juz sobie zaczelam dzielic. No i jakies siewki chyba sie pokazaly. Zalezy od odmiany tez wysokosc. Rok temu trafilam biale z wielkimi kwiatami i dosc wysokie. I kurna nie wiem co to za odmiana. A robia niezle tlo rozom. Ale mszyce maja okropna.
ewsyg 18:43, 30 lip 2026

Ale piękne zdjęcia. U mnie jarzmianki jak rosły w słońcu, to zanikały. Teraz rosną w półcieniu i mają się świętnie, ładnie przyrastają i będą powtórnie kwitły.
mrokasia 19:35, 30 lip 2026

U mnie jarzmianki ledwo żyły dopóki rosły na słońcu. Listeczki maleńskie, kępeczki na 10 cm, oczywiście nie kwitły. Przesadzone w cień na wąską przygarażową dostały przyspieszenia atomowego - kępy sięgają mi do kolana, liście jak dłoń i mnóstwo kwiatów.
UrsaMaior 19:51, 30 lip 2026

Hmm...to może moje mają zbyt sucho? Rosną od lat, kwitną, ale o efektach atomowych nie mogę mówić. Buuu
UrsaMaior 19:58, 30 lip 2026

To przy okazji parę obrazków Głównie spam różany, albowiem zakupiłam Pegasusa i bardzo mi się widzi