Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

Toszka 13:15, 05 paź 2016

Izo, masz go pierwszy sezon, to jeszcze takiej masy nie będzie miał. Mój po 4 sezonach zrobił się krzak bez wspomnień o Rocket. No to go ciachnęłam
UrsaMaior 13:16, 05 paź 2016

Ooo jak odrósł orange, to ochlastam go po całości! Na ZtZ u Szmita widziałam piękne, moje takiego koloru nie mają
lojalna_ 13:21, 05 paź 2016

Ostre ciecie wiosenne u mnie przyniosło rewelacyjne efekty ale nie ukrywam ze fest sie bałam jednak pierwsze koty za płoty /))) tylko derenie za mało tzn za wysoko cielam . Drugie ciecie dereni mnie troche zastanawia kiedy najlepiej je ciachac

Toszko podpowiesz?
Toszka 13:22, 05 paź 2016

wygooglałam
UrsaMaior 13:45, 05 paź 2016

Ja się generalnie boję ciąć:/ Z przesadzaniem nie mam problemu, robiłam to z różami nawet w upały, żadna nie ucierpiała, przez chwilę miały tylko lekko klapnięte końcówki, które po solidnym podlaniu wróciły do normy. Ale jak mam coś uciąć to streees jak stąd do Katowic.
makadamia 13:50, 05 paź 2016

Toszka napisał(a)

Ale też pamiętam zapach naftaliny na cmentarzu 1 XI, bo wszystkie kobiety wyciągały z szaf futra, aby nie zmarznąć, bo śnieg już spadł.

Ależ Toszko, one wyciągały te futra żeby się przed sąsiadkami pokazać, a nie ze względu na śnieg

Ale co fakt, to fakt - gdzieś wyczytałam, że cebule powinno się sadzić ok. 6 tygodni przed śniegiem. Biorąc pod uwagę ostatnie lata - to byłby grudzień
Toszka 14:21, 05 paź 2016

lojalna_ napisał(a)
Ostre ciecie wiosenne u mnie przyniosło rewelacyjne efekty ale nie ukrywam ze fest sie bałam jednak pierwsze koty za płoty /))) tylko derenie za mało tzn za wysoko cielam . Drugie ciecie dereni mnie troche zastanawia kiedy najlepiej je ciachac

Toszko podpowiesz?

Dereni nie ma po co ciąć drugi raz. Zależy jeszcze o którym dereniu mowa - czy o cousa, czy jadalnym czy ozdobnym (w skrócie rzecz ujmując)
Jeśli o ozdobnych to mocnym cięciem zimowym możemy wyzbyć się kwitnienia. Jesli ktoś lubi. W praktyce powinno się tylko je odmładzać tym samym prześwietlając, co najłatwiej zrobić zimą (styczeń-luty). Wtedy widać stare, zdrewniałe, bez koloru pędy. Te można krótko wyciąć. Regularnie tylko trzeba usuwać odrosty korzeniowe.

Co kilka lat można krótko, 10-20cm nad ziemią ściąć krzew dla nadania mu gęstego pokroju.
lojalna_ 14:29, 05 paź 2016

Dzieki Toszko

moje to elegantisima i w czerwcu były juz takie wielkie i bez kształtu ze az sie proslilo , w szkółkach mówili ze drugie ciecie wskazane dla zagęszczenia i utrzymania formy ....widzisz człowiek głupi dalej chociaz ciagle pyta )))
Toszka 14:39, 05 paź 2016

wiosenne cięcie zagęszcza, pobudza. Letnie jest formujące, czyli sprowadza się to do ograniczenia wzrostu.
Cięcie jest i tak bardziej skomplikowane, bo czasami trzeba uwzględnić kwitnienie przyszłoroczne i tysiąc innych dupereli. Ja tam zawsze zachęcam do eksperymentowania z jednoczesnym wyciąganiem wniosków. Dopiero co z pewna osóbka na pw rozmawiałyśmy o cięciu drzewek i o tym, że książki o sadownictwie i cięciu można czytać i rozumieć, dopóki pod drzewem nie stanie się np. z sekatorem...
UrsaMaior 14:52, 05 paź 2016

Szlag, derenie też mam rozchełstane. Wiosną stoczę walkę z lękiem hehhe;D Iwona, a powiedz jeszcze czy jest coś co trzeba ściąć przed zimą? Czy teraz to już nie ma znaczenia?