Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 00:06, 16 gru 2015

polinka napisał(a)
Rudolf wycięty?

Polinko, tylko odrysowany na duży papier.
Nie wiem, czy M da radę wyciąć, liczyłam, ze weźmie ze sobą w tym tygodniu i na stolarni wytnie. Mają jednak nawał pracy, w dodatku jakieś przeziębienie go rozłożyło. Jak w tym tygodniu Rudolf się nie wyrodzi, to już nie dam rady go pomalować.
Ale jakby co ... na drugi rok już latem go przypilnuję, aby powstał. Za szablon dziękuję Ci bardzo. To najważniejsze. Reszta się da wcześniej, czy później.
Iwk4 00:11, 16 gru 2015

Margo napisał(a)
Wczoraj widziałam auta zaśnieżone i zastanawiałam się skąd przyjechały U nas za to lało na całego, a my w tym deszczu choinkę kupowaliśmy

Gosiu, zazdroszczę ci choinki.
Miesiąc temu zapowiedziałam, że po trzech latach sztucznego badziewia chcę żywą. Domownicy nic nie odrzekli do zeszłej niedzieli, kiedy M oświadczył, że w tym roku ma być jeszcze sztuczna choinka, która czeka w kartonie na rozłożenie. Reszta go poparła, bo niby taniej.
Więc obeszłam się smakiem i tylko gałązki świerkowe mi pozostały do dekoracji i dla zapachu. No cóż, ściany do remontu (malowanie latem planuję), to przy żywej choince też się nie upierałam, bo jeszcze trzeba by jechać w sobotę gdzieś i ją kupić. ...Ot, proza życia ...
Iwk4 00:14, 16 gru 2015

ren133 napisał(a)

Iwonko
Też mi się te pomysł spodobał
Jak planujesz wykonać taką choinkę? ... bo ja też o tym myślę tylko dumam jak się do tego zabrać?

Reniu, gałązki jak w instrukcji są wetknięte w gąbkę florystyczną i i obwiązane sznureczkiem, albo lepiej drucikiem.
Jeszcze nie robiłam ... A czas ucieka ...
Coraz bliżej święta
Iwk4 00:35, 16 gru 2015

Dzisiaj w szkole od rana świąteczne strojenie klas. Klasy zadeklarowały przystąpienie do konkursu na świąteczny wystrój sal. Szał wycinanek papierowych, bombek, łańcuchów, bałwanów ekologicznych.
Jutro z moimi czwartakami podejmę próbę zrobienia kilku bombek techniką decupage. Przyniosłam kilka do klasy, które rok temu robiłam z moim Pawełkiem. Dzieciaki chcą się nauczyć, więc jutro na godzinie z wychowawcą podziałamy
Skutki nie przewidywalne
Iwk4 00:35, 16 gru 2015

Dziś zaraziłam się też piernikami. Na forum już długo jest piernikowo. Dziś w szkole trzecia gimnazjum na zajęciach technicznych z panem piekła pierniki. Zapach unosił się wszędzie. Nie byłoby nic w tym dziwnego, gdyby nie fakt, że to klasa niemal męska: sami chłopcy i dwie dziewczyny. Dziś tylko jedna była Weszłam na chwilę do nich, a chłopcy nie do poznania, złapali bakcyla, wołali: Proszę pani, ja pierwszy raz w życiu ugniatałem ciasto... Proszę pani, ja pierwszy raz w życiu piekłem
Potem była degustacja, każda grupa częstowała, więc takie ciepłe pierniki o różnym składzie soli (w jednej grupie szczypta soli była zbyt duża, hi, hi ) znikały, jak ciepłe bułeczki. Nawet smakowały wszystkim.
Porwałam więc przepis i dziś w domu zapowiedziałam pieczenie pierników
Pierwszych w moim życiu

Początkowo miałam podstępny plan, by córa piekła je razem z Pawełkiem, ale ostatecznie ona czmychnęła do chłopaka, twierdząc, że to zabawa dla dzieci i musiałam przejąć pałeczkę. Pawełek wytrwał do końca, dzielnie pilnował czasu pieczenia. 7 minut z zegarkiem w ręku, w ósmej zaczynały się palić. Wałkował też i wycinał kształty.

Kilka na koniec polukrował i skonsumował zapijając mleczkiem. Reszta wylądowała w pudełkach, aby skruszała do świąt.
Iwk4 00:40, 16 gru 2015

Dziś popadał śnieg, nadal jest biało, choć ten śnieg trochę mokry. Największy ubaw mają pies z kotem, ciągle stoją przy drzwiach i chcą iść do ogrodu wybiegać się w białym puchu. Śnieg cały podeptany
zawitka 06:32, 16 gru 2015

Ewa ja teraz dopatrzyłam się że Ty masz ogród w prostokątach Wrócę do Ciebie i popatrzę bo ja mam problem jak połączyć jedną część ogrodu z drugą z łukiem .Do wiosny jeszcze trochę to myślę i nie mogę wymyśleć A Elfik bomba
bacowa 06:58, 16 gru 2015

Iwona ,kopczykowałaś róże ?,u nas teraz jest -7, chyba czas już zakopczykować, jak myślisz ?

Edit ;choinkę mam zawsze żywą, dzisiaj jedziemy z leśniczym po choinki, lubie tą coroczną wyprawę do lasu, mam szansę na wybranie choinki takiej jak mi się podoba.
Iwk4 07:16, 16 gru 2015

Halinko, rabaty nabrały tego kształtu w tym roku. W styczniu będzie więcej czasu na planowanie, na pewno coś wymyślisz.

Ewa, myślę, że już czas na róże.
U mnie co do choinki, największym problemem jest ta wyprawa do leśniczego. W sobotę po południu ciężko cokolwiek zdziałać.
Fajnie, że masz zaprzyjaźnionego leśniczego.

Buziaki zostawiam.
margaretka3 09:01, 16 gru 2015

Iwonko, naprawdę nie piekłaś dotąd pierniczków??
U mnie jest plan, że w sobotę będzie 6 małych kucharzy Trzeba będzie sporo ciasta przygotować