Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Karol99 00:06, 31 gru 2015

Ja mam jedną ogrodową. Kwiatów ma mało, a rośnie w bardzo zacisznym miejscu. W tym roku przemarzla juz w październiku podczas większych przymrozkow, chyba ją całkowicie wykopie.
Iwk4 00:33, 31 gru 2015

bacowa napisał(a)
Iwona, dostaliśmy dziś w Sz. "prezent" na Nowy Rok, ktoś nam podrzucił 3 koty..

O matko. 3 koty to już klan.
Iwk4 00:39, 31 gru 2015

O hortensjach ogrodowych cytowałam Danusię na stronie 1119.
One są kapryśne, a ich kwitnięcie zależy, czy w okresie mrozów nie wymarzną pąki kwiatowe. Ważne też jest zaciszne miejsce w ogrodzie.
kosolka 07:17, 31 gru 2015

Iwk4 napisał(a)
Danusia napisała, że im nic nie pomoże. Moja siostra ma co roku piękne kwiaty i nie okrywa. Może w grę wchodzi wybór gatunku?

Moim zdaniem to nie jest tak ze nic nie pomoże. Przy -20 to może faktycznie nic.. Ale przy mniejszych mrozach gdy nie okryjesz gałązek z pąkami to nie zakwitna, bo pąki zmarzną. Przykrywanie od dołu nie ma sensu.
olga80 08:37, 31 gru 2015

bacowa napisał(a)
Wiem że Bodzia w swoim ogrodzie nic nie okrywa. Właśnie obejrzałam "rok w ogrodzie"i tam jest pokazane jak okrywać piwonie.

ja mam jedną piwonię drzewiastą i postępuję z nią jak z innymi piwoniami podsypuję kompostem , muszę przyznać też się zmartwiłam jak zobaczyłam, że ma pąki ale mam nadzieje, że na wiosnę wszystko będzie ok
Margo 09:49, 31 gru 2015

Z moich doświadczeń wynika, że h. ogrodowym najbardziej szkodzą wiosenne przymrozki. U mnie co roku mimo okrywania przemarzały pąki i nie kwitła. W zeszłym roku się z nią bez żalu pożegnałam na rzecz bukietowych.
A wczoraj usypując kopczyki przy różach zauważyłam, że wszystkie miały wypuszczone młode listki,łącznie z tymi sadzonymi jesienią. A jedna nadal kwitła. Mam nadzieję, że jednak wiosną ładnie odbiją. No i dobrze, że w końcu zimowo sie zrobiło, bo jeszcze trochę i wszystko zaczęłoby puszczać liscie...
Udanego Sylwestra
Anusia 15:01, 31 gru 2015

Wiele radości, pomyślności i spełnienia marzeń zwłaszcza tych ogrodowych w 2016 Roku życzy Skandynawia
beata_m 16:24, 31 gru 2015

Iwonka zainspirowana Twoim działaniem z werbeną, dziś wykopałam trochu swojej, na cztery doniczki będzie nie wiem czy uda się dziś wsadzić bo to pasuje odpocząć troszku i Nowy Rok przywitać ... ale jak coś to w sb podziałam
pozdrawiam cieplutko życząc co najlepsze w Nowym Roku
Iwk4 12:25, 01 sty 2016

Iwk4 12:34, 01 sty 2016

W nocy było -13 stopni. Brrr...
Hortensje ogrodowe otuliłam otuliną i obwiązałam sznurkiem wkoło.

Dziękuję pięknie za życzenia Noworoczne.
My balowaliśmy w gronie rodzinnym do samego rana Spać poszliśmy o siódmej rano. Tego jeszcze nie było, jak tyle lat po tej ziemi chodzę. Szwagier był niezmordowany. Tańce też były i fajerwerki o północy.
O dziewiątej Zbyszek już był na nogach. Posprzątane, teraz odpoczywamy
Leniwo i błogo

Dalej mrozi ...
I słoneczko świeci
Wczoraj wracaliśmy do domu i po drodze zobaczyliśmy szpaler ognika przy drodze. Śliczny. Dwie gałązki Zbyszek uciął i wsadziliśmy do donicy na tarasie. Coraz częściej o nim myślę, aby zagościł w moim ogrodzie