Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 17:22, 29 lis 2014

Minus 5 stopni, wczoraj -7. Ziemia zamarzła. Dziś podsypaliśmy róże kompostem. Dostały ładne płaszczyki. Cudny jest ten kompost. Chciałam też zdonicy przed domem wysadzić do ziemi roślinki, ale ziemia była zmarzła. Wzięłam donicę do domu, a właściewie e-Muś zabrał, bo dla mnie za ciężka.
Jak ziemia odtaje, to wysadzę trawkę i wrzosa do gruntu. Ziemia w gruncie zmrożona powierzchniowo, więc ostatni dzwonek na zadołowanie roślinek.
E-Muś wyjął dziś pompkę z sadzawki.
Zamarzła też woda w wężu ogrodowym i w kranie - nie zdążyłam zabezpieczyyć. Dziś M walczył z odmrażaniem. Z jednej strony się udało, z drugiej kran zostawiliśmy otwarty, najwyżej powódź będzie, jak mróz odpuści.

Akcja ogród zakończona. Do donicy wsadzę gałązki na zimę do ozdoby. Roślinek szkoda.
Viola 18:46, 29 lis 2014

Mnie też (jak drogowców zima zaskoczyła ), nic nie zakryłam w ogrodzie, tzn. czapek nie pozakładałam, bo zdążyłam zadołować wszystko już wcześniej. Chciałam czapki założyć na cyprysiki i tuje aurea nana, ale nie chce mi się, jest tak zimno, że chyba zaryzykuję i poczekam na dodatnie temperatury.
Iwk4 19:18, 29 lis 2014

Violu, ja tylko pierzynki kompostowe zrobiłam różyczkom. Reszta musi sobie poradzić.
Smutno mi dziś rano było, jak moje rododendrony skurczyły się pod wpływem mrozu. Z doświadczenia wiem, że jak mróz puści, wrócą do swojego właściwego wyglądu. Ale uszy dziś mroziło. Muszę kupić sobie rękawiczki. Bo jak zwykle dziecięce łapki pozabierały moje zeszłoroczne
Luki 19:23, 29 lis 2014

U skąd ja to znam, malowanie na wysokościach, wyjątkowo tego nie lubie, a u mojej siostry też antresola i dwie wielkie ściany po prawie 6 metrów, wszyscy się ze mnie śmiali jak na rusztowaniach malowałem w pasach Są w tym roku nawet plany na 4,5 metrową choinkę, ale kto to będzie ubierał to nie wiem.
Bombki z kaszy chyba też sobie zrobię bo bardzo mi się spodobały
Iwk4 19:44, 29 lis 2014

Łukasz, ty u mnie, ja u ciebie wiszę na parapecie okiennym i podglądam dekorację stożkowej choinki. Zazdroszczę ci jej. Ja na drugi rok się do niej przymierzę.

Mam jakiegoś doła ostatnio. Jest tyle chciejstw, kasy brak, dzieciaki na prezenty liczą, zjadą się na święta, to fajnie, tylko skąd na to wszystko brać ?
Chyba ta pogoda tak na mnie działa. I ta pogoń handlowców za zdobyciem klienta.
Wolałam, jak dzieciaki z szalików i skarpetek się cieszyły i ze sweterków. Człowiek wieczorami dziergał potajemnie, jak małe poszły spać.
Teraz dzieci podrosły, a prezenty ... no cóż ...
Luki 19:57, 29 lis 2014

Niestety święta stały się dobrym interesem i zarobkiem w każdej chyba dziedzinie, a nic nie tanieje tylko z roku na rok wszystko coraz droższe. U mnie grudzień pod tym względem też nie należy do ulubionych. Dochodzą urodziny taty, siostry i od 2 lat urodziny chrześniaka, na dodatek w tym roku wielkie rodzinne święta, ponad 20 osób, oczywiście u mnie w domu. Kruchy będzie ten grudzień. Co do prezentów mnie zawsze bardziej cieszył taki, który ktoś wybrał z chęci wręczenia czegoś szczególnego, pomyślał nad tym, a nie wszedł do pierwszego lepszego sklepu i zabrał z półki kolejny zestaw świąteczny. Mam całkiem odmienne podejście do świąt niż cała moja rodzina, ale cóż ja sobie robię namiastkę świąt po swojemu Temat rzeka.
Dorota123 21:28, 29 lis 2014

Śliczne ozdoby świąteczne, bardzo pomysłowe.
Olili 21:37, 29 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Mam jakiegoś doła ostatnio. Jest tyle chciejstw, kasy brak, dzieciaki na prezenty liczą, zjadą się na święta, to fajnie, tylko skąd na to wszystko brać ?

Te same dylematy zaprzatją mi ostatnio głowę i też się zlekka dołuję,bo te chciejstwa...kuszą na każdym kroku a i to potrzebne i tamto..ehhh, święta też u mnie
Iwk4 18:05, 30 lis 2014

Łukasz, twoje święta zaczynają się już w listopadzie, kiedy wianki i choinki tworzysz cudne. Praca rąk ludzkich cieszy. I ty masz satysfakcję i obdarowani na pewno też. Tylko nie zawsze potrafią to wyrazić
Wydatki urodzinowe, to spory wydatek, niestety.

Dorotko, dziękuję. I tak ciebie nie dogonię. Twoje dekoracje są cudne

Iza, e-Muś dziś sprowadził mnie na ziemię. Czasami tak trzeba.
Musimy się cieszyć z tego co mamy, a nie smucić z tego, czego nie mamy Ot, cała filozofia życia
Ewa777 18:08, 30 lis 2014

Iza, e-Muś dziś sprowadził mnie na ziemię. Czasami tak trzeba.
Musimy się cieszyć z tego co mamy, a nie smucić z tego, czego nie mamy Ot, cała filozofia życia

O, i to mi się podoba