Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

margaretka3 08:53, 18 mar 2015

Pomarańczową kupiłam w tamtym roku w Biedronce. W tym roku jej nie mają. Krokosomię czerwoną widziałam w tamtym tygodniu chyba w Lidlu. Nie kupowałam, bo już wysiałam nasiona czerwonej.
Aha, pytałaś o tawułę, posadziłam ją głównie dla żółtego koloru liści (za nią rośnie brązowa trawa) nie wiem, czy zetnę kwiaty, zobaczę, jak mi się będzie wszystko komponować. Nie kwitnie zresztą bardzo długo, się zobaczy.
Mala_Mi 10:07, 18 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Kasiu, dziś był pracowity dzień. Po obiedzie poprosiłam najstarszego syna, który zjechał na weekend do nas i poszliśmy do ogrodu. Przekopaliśmy w końcu moją rabatę z obornikiem. On obornik roztrząsał w dołki, ja zasypywałam ziemią. Potem nasadziłam nachyłki, liliowce, rudbekię i galiardę. Efektu nie widać, bo roślinki jeszcze w karpach śpią. Najważniejsze, że znalazły się już na rabacie. M nawiózł w beczki obornika i zalał wodą. Będzie do podlewania latem
Przy rabacie trwają też prace wykopaliskowe. Zmiana linii chodnika. Były łuki, teraz będą linie proste. Fotka w trakcie prac:

Ależ demolka
rozark 12:33, 18 mar 2015

Iwonko,

Zakładam nową rabatę w półcieniu. Może podeślesz jakąś inspirację? Bo nie mam na nią pomysłu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5194-ogrod-maly-w-cieniu-i-na-ciezkiej-glebie?page=57#post_0
Iwk4 14:27, 18 mar 2015

Ewkakonewka napisał(a)
Iwonko przeczytałam wszystko, a na koniec kwitnąca bergenia bardzo ją lubię Muszę przetestować podlewanie stipy do podstawki Życzę pięknej pogody

Ewa, ja bergenię też bardzo lubię. I bronię jej, bo mojemu M nie przypadła do gustu chyba.

Margo napisał(a)

I o to chodzi by miały te 4 żdżbła, czy to ważne w jaki sposób uzyskane
Naleweczki są, co prawda jak będą potrzebne przy każdym pikowaniu to szybko sie skończą, a eM będzie mnie musiał na odwyk wysłać

Gosiu, uśmiałam się. Życzę powodzenia w pikowaniu
Iwk4 14:29, 18 mar 2015

margaretka3 napisał(a)
Pomarańczową kupiłam w tamtym roku w Biedronce. W tym roku jej nie mają. Krokosomię czerwoną widziałam w tamtym tygodniu chyba w Lidlu. Nie kupowałam, bo już wysiałam nasiona czerwonej.
Aha, pytałaś o tawułę, posadziłam ją głównie dla żółtego koloru liści (za nią rośnie brązowa trawa) nie wiem, czy zetnę kwiaty, zobaczę, jak mi się będzie wszystko komponować. Nie kwitnie zresztą bardzo długo, się zobaczy.

Ja też lubię tawułkę, mam dwa krzaczki, dlatego się pytałam o nią. Coś mi latem mocno zzieleniała. Muszę ją drugi raz chyba ciąć.
Za krokosmią się rozejrzę
siakowa 14:30, 18 mar 2015

grembosia napisał(a)
Iwonko, podziwiam Twoją stipę (i nie tylko). Moje, to mikrusy, które ciągle się pokładają, bardzo delikatne. Siałam je prawie miesiąc temu, mają chyba za mało swiatła, mimo, ze rosną na najbardziej nasłonecznionym parapecie.

Piękne poczynania ogrodowe.

to tak jak moja..ech iwonka ma serce i rece do roslinek i stipa i bergenia itd..
Iwk4 14:35, 18 mar 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ależ demolka

Zrobiłabym Aniu fotkę PO, ale to jeszcze potrwa. Chodniczek jeszcze nie ukończony i muszę dosypać ziemi, jak już będzie zrobiony. Cały czas robię nasadzenia na rabatę, jak już pan skończy, to muszę jeszcze wykończyć brzeg, bo o kancikach na tych piaskach nie ma mowy. Na dodatek będzie jeszcze latem rozgardiasz na podwórku (dach na gospodarczym trzeba przykryć blachą), więc musi to potrwać.
Pan jeszcze wszedł na taras wyłożyć kostkę, a właściwie poprawić, bo tam też było wielkie koło. Teraz jest prosto. Jak to się gusta zmieniają.
Iwk4 14:40, 18 mar 2015

rozark napisał(a)
Iwonko,

Zakładam nową rabatę w półcieniu. Może podeślesz jakąś inspirację? Bo nie mam na nią pomysłu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5194-ogrod-maly-w-cieniu-i-na-ciezkiej-glebie?page=57#post_0

Reniu, patrzyłam na tą twoją rabatkę. I tak sobie dumałam i niewiele wymyśliłam. Teraz lecę do ogrodu, wieczorkiem wpadnę i coś pokombinujemy.
Iwk4 14:41, 18 mar 2015

siakowa napisał(a)

to tak jak moja..ech Iwonka ma serce i ręce do roślinek i stipa i bergenia itd..

Kasiu, napisałam do ciebie na pv
Jak tam twoje graby?
siakowa 14:44, 18 mar 2015

graby iwonko czekaja na mnie cierpliwie w szkółce - akcja sobota