Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 14:00, 30 mar 2015

Asiunia, trzymam kciuki za twoje nowe kosodrzewiny. Dałaś im paliki?
Ten wiatr rozgania chmury. Troszkę u mnie się przejaśnia. Ale na środku ogrodu stały u mnie dwie donice ze stokrotkami. Zal mi się ich zrobiło, ubrałam kurtkę i przed chwilą pobiegłam je przestawić w zacisze. przy okazji popatrzyłam sobie, jak deszcz z rynny trawnik zalał, mimo podwyższonej rabatki, woda zalała wrzosowisko.
Asiuniaa 14:24, 30 mar 2015

Paliki mają ale gną się razem z nimi Iwona.
Malgosik 15:38, 30 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Beatko, ja też nie lubię rozmnażania pelargonii, bo nie wszystkie wychodzą tak, jakby się chciało. Może cięcie żyletką ma wpływ na stan sadzonki.
Na roślinki liczę bardzo. M wczoraj powiedział: żebyś najpierw wszystkie swoje wysadziła do ogrodu, to już będzie dobrze. Na dzień dzisiejszy do szczęścia potrzebuję buka, aby zrobić rabatkę przy ognistej. Zobaczę, co się da zrobić Reszta może poczekać

edit: A tak swoją drogą co byśmy zrobiły bez tych mężów, co tyle potrafią zrobić?

A co Ci nie wychodzi w pelargoniach?
Nie ukorzenia się sadzonka, czy potem jest długa i nieładna?
W domu trzeba uważać by nie przelać, bo nie ma dużego ruchu powietrza i utrzymuje się wilgoć w doniczce. Ja swoje sadzonki wbrew zasadom postawiłam na oknie wschodnim gdzie jest słońce i nad kaloryferem oczywiście. Dzięki temu mogę podlać co 3-4 dni i nie gnije. Bez tego groziłoby im zgnicie.
Iwk4 16:56, 30 mar 2015

Małgosiu, zanim się moje pelargonie ukorzeniły, to zgniły. Teraz będę je lepiej pilnować.
JoannA 19:25, 30 mar 2015

Iwk4 napisał(a)
Dzisiaj pogoda baaaaaaaaaaaardzo nieadekwatna do moich chęci ogrodowych. Pada deszcz i strasznie wieje.

Pogode to chyba wszędzie mamy podobną. Miałam ciąć hortensje ale jak wróciłam z pracy to zacinający deszcz z gradem tak się sypnął że tylko na spacerek z sunią wyszłam i nosa z domu nie wychyliłam. Na chwilę słoneczko wycylało się zza chmur ale bardzo zimno było. Nie ryzykuję jakąś chorobą przed świętami.
Ale żeby czasu nie tracić przepikowałam moje roślinki; lobelię, paprykę i trawę cytrynową. Troszkę się zeszło bo to taka dłubanina. Została mi jeszcze tojeść ale aż się boję za nią zabrać bo bardzo delikatna jest.
pozdrawiam
Iwk4 20:22, 30 mar 2015

Joasiu, idę do ciebie zobaczyć. Ja popołudnie przespałam, czuję się, jakby mnie kto kijami obił. Potem poleciałam na chór
Róż przy tarasie jeszcze nie zdążyłam rozkryć z kopczyków i nie żałuję.
JoannA 20:27, 30 mar 2015

Fotek nie ma bo kiepskie światło.
Moje róże też w kopczykach. Dosadziłam 10 nowych i też im kopczyki zrobiłam. Jak będzie się zapowiadał duży mróz to im chyba ubranka z włókniny uszyję bo one już mają spore listeczki.
Bogdzia 20:33, 30 mar 2015

bacowa napisał(a)
Rabata może być szeroka ,nawet na 5m, ja mam wielki ogród 0,5 ha, to szerokośc nie gra roli.Między poszczególnymi pasami mogę dać nawet 1m luzu.Jeżeli chodzi oglebę to ziemia urodzajna, ale i tak mam przygotowane sporo obornika i sporo kompostu do wzbogacenia jej.

Ideał ogródkowania.Pozazdrościc.
Pozdrówka Iwonko.
Iwk4 20:43, 30 mar 2015

Joasiu, moje róże przy tarasie też w listkach. Mam nadzieję, że nic im nie będzie. Na fotki wpadnę innym razem

Bogdziu, też cię pozdrawiam

bacowa 06:56, 31 mar 2015

Wczoraj zamówiłam 100 szt. bukszpana na nową rabatę . Wziełam taki trochę większy 35 cm.
Jak ja się cieszę że deszcz pada, sucho było strasznie , a prawie cały marzec dzieliłam rośliny to teraz fajnie podlało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies