Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Asiuniaa 12:00, 16 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Mi się udają hortensje w tym roku, tzn. 80 % patyków wypuszcza listki. Ja się zahortensjuję

Ja też próbuję ukorzeniać tylko , że ja najpierw włożyłam je do wody i ładnie wypuściły listki a potem z braku przechowalnika wsadziłam je do skrzynki i część patyków się nie przyjąła. Teraz przyszykowałam miejsce i mogłabym je wsadzić tylko zastanawiam się czy się przyjmą . Może narazie powinny rosnąć w skrzynce?
Malgosik 11:14, 17 maj 2015

ten nawóz do lawendy też mi się wydał podejrzany
Iwk4 11:17, 17 maj 2015

bacowa napisał(a)
pozdrawiam

Ewuniu, oddawaj śliczną fotkę.
Wczoraj nie miałam czasu na forum, pracowaliśmy bardzo długo w ogrodzie. e-Muś od 5 rano, ja od siódmej, zaraz wszystko napiszę.
Właśnie chciałam skomentować twój Dzień Dziecka. Ślicznie wyszłaś wśród nowych drzewek, dziękujemy oboje za pozdrowienia od Ciebie i Grzesia. Zdążyłam wczoraj tylko na telefonie pokazać Zbyszkowi twoje zdjęcie. Ucieszył się Wieczorem byliśmy padnięci, nie miałam siły nawet ręką ruszyć, ale za chwilę się pozbieram i wszystko napiszę.
Ciekawa jestem, gdzie nowe zakupy posadzisz. Do tego ostatnie buki, no, no
Iwk4 11:19, 17 maj 2015

A teraz kochani najpierw odpiszę na zaległe posty, potem pokażę, co zdziałaliśmy w ogrodzie. Na pisanie nie było czasu. Sobota była bardzo pracowita.
Juzia 11:20, 17 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
A teraz kochani najpierw odpiszę na zaległe posty, potem pokażę, co zdziałaliśmy w ogrodzie. Na pisanie nie było czasu. Sobota była bardzo pracowita.

Ale macie motorki
Iwk4 11:24, 17 maj 2015

babka napisał(a)
Te hortensje na handel ? A ja z kolei nie wpadłam na to by patyczki hortensji zadołować, tylko co ja bym z nimi robiła w tym moim kamieniołomie ?
PS. zasilasz czymś swoją lawendę ? Jolka z lawendowego zawrotu głowy poleca nawóz do lawendy z agrepolu, ja w ub roku podlewałam zupką ze skorupek jaj i kwitła długo i pięknie.

Olu, na temat lawendy najpewniejszą wiarygodną odpowiedź dala Toszka. Kiedyś oglądałam GW, był odcinek o roślinach mało wymagających, wytrzymałych na suszę i słońce. Mowa byłą o lawendzie, perovskiej ...
Tam nikt tego nie zasilał, wręcz rosły na żwirowych rabatach i były piękne. Po co zasilać specjalnym nawozem?
Nam chyba potrzebne są nawozy uniwersalne, wczesną wiosną lawenda lubi dostać dolomit, bo nielubi kwaśnego podłoża, potem może coś ukradnie u mnie różom, bo niedaleko ich rośnie i tyle. A różom sypnę za chwilkę granulki nawozowe o wydłużonym uwalnianiu się (100 dni).
Iwk4 11:27, 17 maj 2015

Kacha123 napisał(a)
Ale naprodukowałaś tych hortensji! Musisz wdrożyć handel wymienny

Kasiu, to że hortki mają listki jeszcze nie znaczy, ze się dobrze ukorzeniły, poczekam do jesieni z nimi i zobaczę, co będzie. Buziaki niedzielne przesyłąm.
Ps. Czytałam twoją przygodę z kotką. Straszne przeżycia, dobrze, że się skończyło ok, ale co dalej jej do głowy wpadnie ? Strach się bać
bacowa 11:27, 17 maj 2015

Jak zdjęcie się podoba to oddałam
Iwk4 11:29, 17 maj 2015

Mirka napisał(a)
Iwonko jak sadzonkowanie bukszpana? Patyki hortek tegoroczne? Super to ukorzenianie dużo kaski można zaoszczędzić z derenia i ja sadzonki robiłam ukorzenią się łatwo.Macham piątkowo

Mirko, bukszpan częściowo zadołowany, część jeszcze w wodzie, bo zabrakło czasu i sił. Wysiadł mi piąty bieg
Derenia dostałam od Szemusi kilka patyczków i dwie sadzonki z korzonkami. Z tych z korzonkami ruszyła tylko jedna, buuuu ...
A z patyczków ruszył na razie jeden. Ale może poczekam jeszcze.
Iwk4 11:30, 17 maj 2015

bacowa napisał(a)
Jak zdjęcie się podoba to oddałam

Dziękuję pięknie. Gdzie posadzisz te skarby?