Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

MiraR 16:25, 06 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
I dowód na to, ze tak nie musiało być. Złota tuja wielka 3 tygodnie temu, po tych wielkich ulewach zmieniła miejsce z przodu domu na tyły. Codziennie podlewana kropelkowo, ma mokro, nie widać oznak chorowania po przesadzeniu, mimo, że były upały teraz. Dodam, ze Zbyszek ją przesadził, jak ja byłam w pracy. Jeśli miał to zrobić, to był to najbardziej optymalny termin ze względu na aurę - ostatnie dni roku szkolnego.
maj 2015

lipiec 2015, nowe miejsce:

Przesadziliście tę wielką tuję? Podziwiam bo ja się boję tak okazałe krzewy przenosić na inne miejsce więc u mnie misz masz
MiraR 16:26, 06 lip 2015

Iwk4 napisał(a)

A to jest ta tujka co wtedy miałaś dylemat jak ciąć i proszę odważyłaś się
Iwk4 16:35, 06 lip 2015

Mira napisał(a)

Przesadziliście tę wielką tuję? Podziwiam bo ja się boję tak okazałe krzewy przenosić na inne miejsce więc u mnie misz masz

Mira, ja też się bałam Do sąsiadki mówiłam, jak patrzyła z powątpiewaniem, że jak padnie, to będzie miejsce na nowe drzewko.
M nie słyszał i tak mocno się postarał, tylko codziennie leję 20 minut wodę do niej leciutkim strumieniem, tak by się sączyło
Ja byłam w pracy wtedy, więc nie przeżyłam tego szoku.
Iwk4 16:46, 06 lip 2015

Mira napisał(a)

A to jest ta tujka co wtedy miałaś dylemat jak ciąć i proszę odważyłaś się

Tak, przycięłam wiosną ją po naszych dyskusjach. Górę ma ładną, dół trochę łysawy, ale przybiera

sylwia_slomc... 16:47, 06 lip 2015

No podziwiam, a On ją ręcznie tachał czy czymś przewoził?
Iwk4 16:57, 06 lip 2015

Na taczce przewoził. Okazuje się, że taka tuja ma system korzeniowy tylko na swoją szerokość, tak jak obwód. Sam był zdziwiony, że taki mały system.
Szczegółów mi nie zdradził. Podobno córa mu pomogła. Ja wracałam wtedy do domu z duszą na ramieniu
MiraR 16:57, 06 lip 2015

Obejrzałam inne zdjęcia,poczytałam.Pomysły Ci się biorą ot..tak z rękawa Nie usiedzisz a tu całe 2 miesiące masz do dyspozycji.Idziesz jak burza z tymi zmianami.Niedawno przeobraziłaś całe rabaty,podwórko z częścią garażowo-gospodarczą a tu już pomysł na ściankę wodną.Oczywiście duża pomoc w tym Twojego E-musia i to jeszcze jaka
A jak planujesz zrobić placyk wypoczynkowy przy budynku garażowym? Co tam jeszcze trzymasz w zanadrzu bom ciekawa
Lubię do Ciebie zaglądać bo zawsze jest mnóstwo fotek i dużo można się dowiedzieć o ogródku,roślinach tak jak teraz np o gnojówce z pokrzyw,stosuję ją od dawna a nie każdy o niej wie a tu proszę jasno,klarownie i na temat włącznie z linkami Ale trzeba przyznać ,że sporo tu przyjaznych,pomocnych osób
Ja też teraz na etapie zakładania linii kroplujących,zadałam sporo pytań we wątku o nawadnianiu Jak dostanę odpowiedzi to zabieramy się za zakładanie bo nie mamy jeszcze u siebie a wszyscy chwalą.Na pewno to są koszty ale też duże ułatwienie bo nie trzeba wystawać całymi dniami z wężem a w tym czasie można delektować się kawką na tarasie..o ile się go ma,u nas to taki mini tyci tarasik,raptem 1,5 x 2 metry ale stolik i dwa małe fotele się zmieszczą Twój jest super,duży,marzy mi się taki no i roztacza widok na śliczną część ogrodu Kto wie czy nie będziemy swojego rozbudowywać..motywujesz niesamowicie do wszelakich prac
No to miłego dnia
Iwk4 17:27, 06 lip 2015

Mira, ale się rozpisałaś, a ja poleciałam dla ciebie fotkę strzelić tej tuji przyciętej, bo nie mogłam znaleźć w archiwum Wstawiłam wyżej

W ostatnim czasie nie miałam zbyt dużo czasu. Nie nadążałam za własnym wątkiem, mam sporo do nadrobienia u innych, a przecież inspiracje znajduję w innych ogrodach. Potrafię to przełożyć na własne możliwości i tyle.
Na przykład podoba mi się ogród Oli - "Moja codzienność - ogród Oli", tam jest taki ład, ale ogród wielki, ma potencjał. Ja chcąc coś zrobić u mnie, muszę to zminimalizować. Spodobała mi się ścianka u niej przy sadzawce. Widziałam też u Ewy Bacowej (fotka kilka stron wcześniej na moim wątku) ścianę z kamienia. Są to inne warunki, niż u mnie. Od Oli wzięłam pomysł ścianki, od Ewy pomysł, by wpadała woda do żwirku, od siebie pomysł na cegłę, by było spójnie. Mam nadzieję, że wyjdzie. Mam dwa wyjścia: zlecę murarzowi, ale może wyjść za dokładnie, albo zrobię sama, jak poprzednie ścianki w donicach. Nie jest może najpiękniej, ale własnymi rękami i to się liczy. szczególnie, gdy potem się patrzy na ogród i widzi się własną pracę. Ogród ma duszę, jest nasz A potem, gdy jednego z nas zabraknie, będą wspomnienia, ze robiliśmy coś razem

Dużo inspiracji zapisuję na tablicach Pinterest. Mam swój profil, to jest bardzo pomocne, by tematycznie wrócić potem do fotek i wątków, z których się to wzięło
No to teraz ja się rozpisałam.
Reszta w następnym poście

Iwk4 17:50, 06 lip 2015

Mira napisał(a)
Niedawno przeobraziłaś całe rabaty,podwórko z częścią garażowo-gospodarczą a tu już pomysł na ściankę wodną.Oczywiście duża pomoc w tym Twojego E-musia i to jeszcze jaka
A jak planujesz zrobić placyk wypoczynkowy przy budynku garażowym? Co tam jeszcze trzymasz w zanadrzu bom ciekawa

Kącik kawowy mamy na tarasie. Przy części gospodarczej M zrobił ławeczkę i drewniany stół. Włąsnymi rękami przygotował materiał, oszlifował, pomalował. Tylko kolor trochę krzykliwy (drewnochron okazał się mieć inny kolor, niż napisane - miał być mahoń, hi, hi). Teraz mam rudo, jak kita wiewiórki.
Nie są to żadne wypasione kanapy, które tak mi się podobają i które mają w nowoczesnych ogrodach dziewczyny. Nie stać mnie na takie
Kącik zrobiliśmy z kostki odzyskanej z ogrodu, tylko zlecenie położenia nas kosztowało, tego nie umiemy
Nie pokazuję tej części, bo mi się jeszcze nie podoba. Trzeba budynki otynkować, położyć blachę na dach, wymienić drzwi w garażu na podnoszone - zyskam miejsce przy kąciku grillowym. Wywieźć piasek, nawieźć ziemi, wysiać trawę i pamiętać, ze to nie tylko trawnik, ale ciąg komunikacyjny dla samochodów. Sporo jeszcze pracy, ale teren już niemal uprzątnięty po budowie. Pierwszy grill z dzieciakami zaliczony
Sprowokowałaś mnie, zrobiłam dla ciebie fotki tej części.

Iwk4 18:16, 06 lip 2015

Mira napisał(a)

Ja też teraz na etapie zakładania linii kroplujących, zadałam sporo pytań we wątku o nawadnianiu Jak dostanę odpowiedzi to zabieramy się za zakładanie bo nie mamy jeszcze u siebie a wszyscy chwalą. Na pewno to są koszty ale też duże ułatwienie bo nie trzeba wystawać całymi dniami z wężem a w tym czasie można delektować się kawką na tarasie...o ile się go ma,u nas to taki mini tyci tarasik,raptem 1,5 x 2 metry ale stolik i dwa małe fotele się zmieszczą Twój jest super,duży,marzy mi się taki no i roztacza widok na śliczną część ogrodu Kto wie czy nie będziemy swojego rozbudowywać..motywujesz niesamowicie do wszelakich prac
No to miłego dnia

Wiele ciepłych słów napisałaś prawdą jest też, ze sporo pomocnych osób jest na Ogrodowisku. Doradzą., podpowiedzą, albo poddadzą w wątpliwość i się człowiek zaczyna zastanawiać
Nad linią kroplującą już kombinowałam, ale w tym roku chyba już nie dam rady. Jeśli kupię, to najpierw zacznę od rozłożenia węży na rabatach, by można było ręcznie podłączyć wąż z wodą. To ten najtańszy wariant, możliwy do realizacji być może w tym roku. Resztę przestudiuję przez zimę

Aha, w związku ze zmianami w ogrodzie, włożonym wkładem pracy i finansami mój kochany małżonek powiedział ostatnio, ze w życiu ze mną się nie rozwiedzie, chyba, ze to ja się wyprowadzę z tego domu i ogrodu, bo on tego nie zostawi