Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 17:29, 05 sie 2015

Iwk4 17:36, 05 sie 2015

Koniec spaceru
Iwk4 17:44, 05 sie 2015

Ewik napisał(a)
Dzieję się u Ciebie,super a rozchodniki uwielbiam

Ewa, w zeszłym roku zaczęłam od jednej sadzonki od sąsiadki. Wiosną rozmnażałam, dokupiłam też te bordowe Uwielbiam je też
17:49, 05 sie 2015
te zdjecia to z dzisiaj? wygladą, że nie ma upałów. wszystko trzyma kolor
Iwk4 18:03, 05 sie 2015

eee_taam napisał(a)

uda ci się bezproblemu ...zobacz u mnie 4 sezon są takie stożki przy buku babajadze chwilowo zrobiły sie takie bardziej puchate, może powinnam je wysmuklić trochę ?

Justynko, byłam u ciebie, ładne stożki I kwadraty bukszpanowe I kolorowo, jak u mnie
Iwk4 18:07, 05 sie 2015

eee_taam napisał(a)
te zdjecia to z dzisiaj? wygladą, że nie ma upałów. wszystko trzyma kolor

Justynko, tak, to dzisiejszy poranek
Niestety, leję wodę codziennie wieczorem i nie patrzę na licznik
W zeszłym roku sadziłam Vanilki i nie dawały rady w takie upały, trzeba było dolewać. W tym roku lepiej się już ukorzeniły i ładnie sobie radzą. mam dużo tegorocznych nasadzeń, dlatego pilnuję podlewania. No i do ziemi w dołki zaprawiałam wszystko przed sadzeniem kompostem. Lepiej trzyma wilgoć. Niektóre rabaty wyściółkowałam na wierzchu kompostem, albo ścięta trawą przy różach.
Iwk4 18:13, 05 sie 2015

malkul napisał(a)
Aż popatrzyłam z jakiej części Polski jestes bo u mnie jeszcze rozchodniki w powijakach
zazdaszczam

Gosia, witaj u mnie
Rozchodniki od północy też jeszcze w powijakach.
Ale siem cieszę, ze chociaż coś u mnie jest wcześniej Może to wczesna odmiana? Może być tak?
Iwk4 18:21, 05 sie 2015

Znalazłam u Tess nt. ściółkowania trawą:
Tess napisał(a)
Kaisog1 pisała onegdaj, że można tylko dwa razy w roku, bo zakwasza glebę.
Ale więcej nie potrzeba.
Ja najczęściej robię tak:
- po zimie gazety są zmurszałe albo przegniłe, więc zdejmuję zeszłoroczną wyściółkę (tj. gazety i trawę),
- jeśli trzeba, odchwaszczam (bo wiadomo, wiosną chwasty szybko się uaktywniają a mają ogromna wolę życia, więc każdą szparą w ściółce wyjdą.
- pomiędzy roślinami rozkładam gazety - niekolorowe, na zakładkę, i staram się dość grubo - trzy-cztery warstewki,
- polewam wodą,
- rozsypuję trawę. Taką warstwą, żeby przykryła gazety. Myślę, że jakieś 3-4 cm, czasem mniej, czasem więcej. Należy pamiętać, że tej trawy po wyschnięciu robi się mniej, więc ta warstwa będzie "niższa".

Jeżeli rabata nie jest zachwaszczona chwastami wieloletnimi (perz, skrzyp, powój), a ściółkowanie jest zrobione dokładnie (gazety na sporą zakładkę), to rzadko gdzie pojawia się chwast.
Ale jeśli trzeba je wypielić, to czasem trzeba albo całą ściółkę zmienić, albo tylko uzupełnić.
Teraz byłm nad Rozlewiskiem i na rabacie, którą wyściółkowałam wiosną trawą, jedyne, co musiałam zrobić, to dosypać trawy.
No ale chwasty nie usiłują się panoszyć, bo susza jest.

Pamiętajcie, żeby materia ściółkująca nie miała nasion - zarówno traw, jak chwastów.
Nallar 18:54, 05 sie 2015

Iwonko, pięknie pokazujesz swój ogród. Roślinki zdrowe i zadbane, czy u Ciebie nie ma upałów?
Iwk4 19:06, 05 sie 2015

Upały som. Dwa dni w domu przesiedziałam leniuchując niemal. Z oddechem jak ryba współczułam pracującym w tych upałach.
38 stopni to był standard. Teraz się ochłodziło. Zeszło do 26. Pochmurno się robi wreszcie