Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 10:53, 25 sie 2015

Aniu, jeśli to jest twoja południowa kawa, to ja jadę na nią do Ciebie
Właśnie chciałam sobie zrobić, ale takiej to ja nie mam Idę sobie zrobić

Aniu, teraz było takie słońce, ze wszystkie rośliny się gotowały. Może faktycznie przesadź je w miejsce, gdzie choć pół dnia będą miały trochę cienia?
A twoje mają środki białe, czy żółte?
On przyrastają w masie , nie zauważyłam kłączy z odrostami
Katkak 11:01, 25 sie 2015

Aniaaa napisał(a)
Iwonko dla Ciebie poranna kawa a właściwie to południowa Słodkości nigdy za dużo a kalorie zgubimy..zimą

Chociaż dużo u mnie wszelkiej maści poidełek to z ciurkadełkiem muszę tak wykombinować by psinka jak i ptaszki miały z niego użytek i łatwe dojście
Moje carexy ptasie łapki popalone od słońca..nie wyglądają ze ciekawie i zastanawiam się nad ich przeniesieniem bardziej w cieniste miejsce,u mnie rosną na patelni,nie służy im absolutnie Chyba,że moje to nie ptasie łapki..

Też chcę się na taką kawusię załapać
11:12, 25 sie 2015
Iwonko to moje w takim razie nie są ptasimi łapkami bo u mnie sporo małych kępek dookoła matek-rozrastają się rozłogami,nie są ekspansywne ale w "dziecioczki" obrodziły Fajne tylko poprzypalane matki,dzieci jeszcze ładne zdrowe bo schowane pod liśćmi dorosłych kęp.Sadziłam je w tamtym roku,przywiozłam stąd ale nazwy nie miały i dopasowałam je do ptasich łapek.Muszę poszukać zdjęcie i dać do identyfikacji,nie wiem czy mam zbliżenia tych traw.
Katkak kawa pyszna,wchodzi w boki ale co tam

Iwk4 11:13, 25 sie 2015

No proszę, fotki ogrodu zrobiły mniejszą furorę, niż Anulkowa kawusia
A miałam się odchudzać
12:05, 25 sie 2015
Iwonko nic nie przebije Twojego ogrodu

Znalazłam fotki tych moich podróbek "Ptasich łapek",wkleję je zaraz w wątku tematycznym "Rozpoznawanie traw",może ktoś rozpozna co to za carexy..
olga80 12:13, 25 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Olga, rabata bylinowa, to trudny temat. Wcale nie wiem, czy potrafię sobie tak do końca z nią poradzić. Masz rację, byliny kwitną przez pewien czas, fotki z inspiracjami są robione w najlepszym momencie tej rabaty. Przecież nikt nie będzie fotografował zieleniny
Taka rabata byłą moją inspiracją:
https://www.pinterest.com/pin/529876712384077488/
Tymczasem krokosmia nie zakwitła,
liliowce kwitły słabo,
kanny (pacioreczniki) zmarzły, dalie też - musiałam kupować nowe
zachwyciły mnie trytomy od Małej Mi, rudbekia, maki, cynie czerwone i łubin. Ale to było miesiąc temu. Teraz zdobią nachyłki, dalie i liście kanny, którą dosadziłam później.

ja kany i dalie co roku wykopuję, one nie zimują w ziemi, ale faktycznie ciężko o zachwycającą bylinówkę, trytoma też zawitała w tym roku na moich rabatach ale niestety nie kwitną i pacioreczniki też
frezja 12:19, 25 sie 2015

Aniaaa napisał(a)
Iwonko dla Ciebie poranna kawa a właściwie to południowa Słodkości nigdy za dużo a kalorie zgubimy..zimą

.

ja też poproszę...

13:38, 25 sie 2015
Zagadka rozwiązana,Toszka pomogła Ta moja to turzyca Silver Sceptre.Tylko w półcień,cień inaczej przypala się.Wiosną będzie przesadzana.
frezja 13:42, 25 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Studium przypadku dla Polinki - carex ptasie łapki "Variegata" - :
tutaj można o niej znaleźć wszelkie informacje:
http://ogrodypetrusa.pl/wp/turzyca-ptasie-lapki-variegata/
U mnie wygląda tak:

ponętne te rozczochrańcemam 2 rodzaje turzyc ale nie wiem,która jest którajuż zakupiłam tabliczki i nie będę błądzić w poszukiwaniu gatunku..
Ewa777 14:00, 25 sie 2015

Iwonko, u Ciebie to i kawki można spróbować i o trawkach poczytać Przyjemne z pożytecznym