Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

ren133 22:18, 16 wrz 2015

Iwk4 napisał(a)

Reniu, ja do kompostu wrzucam pocięte zrębki z gałęzi. Byłoby trudno przesiać. Raz próbowałam i poległam.

eM przygotował mi taką siatkę z małymi oczkami i przesiałam przez nia cały kompost
bacowa 22:21, 16 wrz 2015

Ta moja rabata ma ok. 3 m .szerokości, ja tam mam jeszcze gracki , rozplenice i zywopłot z bukszpanu .Myślę że ok 2 m powinnaś mieć na szerokość.

Wczoraj tą rabatę trochę modernizowałam , przesadziłam kocimiętkę na przód rabaty, bo w jednym rzędzie z rozplenicą się nie mieściła. Kocimiętkę mam tą olbrzymią , muszę poszukać jej nazwy, gdzieś na forum ta nazwa mi się przewineła ,chyba u Vivy. Dosadziłam tam jeszcze w rozplenice białe jeżówki.

Jak patrzę na twój kompostownik to mi się wydaje taki miniaturowy, hi, hi.
Iwk4 22:31, 16 wrz 2015

Pokażę wam, nad czym ostatnio pracowałam.
Wymyśliłam sobie rabatę żółto-niebieską bylinową.
I nie chodziło wcale o coś nowoczesnego, fakturę liści, tylko o kolor. Taki mocny, aby mieć ładny widok z okna. Z okna jadalni. To ostatni zakątek ogrodu do zagospodarowania. To taki pokoik ogrodowy widoczny z jadalni. Do tej pory ugór, ale rosną tam drzewka owocowe i klon
Rabata miała być robiona wiosną, ale że wymyśliłam na ognistej rewolucję i styl bardziej formalny, to musiałam zabrać stamtąd wszystkie żółtki. Zaczęłam więc przekopywać darń, nawozić i sadzić. Zaczęłam to robić już jakiś czas temu, część roślin już się przyjęła, inne dopiero dziś posadziłam. Ziemia ładnie przelana, ładnie się robiło, choć dziś mnie rabata zmęczyła. Przekopałam ostatni kawałek, a właściwie przedostatni. Jeszcze troszkę zostało do zrobienia
Ale zarys już jest
Dziś miałam już taki widok z okna (do tej pory był tam ugór, tzn. dziewiczy teren z opuchlakami i larwami chrząszcza w nieruszanej wcześniej darni )

Darń została zerwana, nawieziony obornik, glina, kompost, wszystko wymieszane z rodzimą piaszczystą glebą.
Z przodu widać próby tworzenia rabaty z piwoniami, planowałam ją zlikwidować, ale chyba zostawię jako przedłużenie obecnej rabaty. Takie L może ciekawie wyglądać. Jutro ją wyczyszczę z niepotrzebnego zielska Zostawię na razie piwonie, może w końcu zakwitną w tym roku. Będzie miejsce na nowe nasadzenia. Jest tam słońce i planuję przenieść tam lawendę. Obecnie tegoroczna znajduje się w miejscu, gdzie zbyt długo jest półcień. nie podoba mi się, jak kwitnie. Lawenda kocha słońce

Wracając do rabaty, plan jest taki, by przez cały rok coś kwitło, ale też nie chcę przeładowania gatunków:

L00zak 22:34, 16 wrz 2015

Iwonko inspirujesz rabatami
Szukam czegoś żółtego do tego buka, którego poleciłaś, może właśnie klon
Chciałbym po obu stronach buka wsadzić coś kontrastowego
Iwk4 22:34, 16 wrz 2015

Takie kolory będą królować na rabacie - to baza. Z czasem można dosadzić smaczki:
Wiosna:

Lato:

Jesień:

Przedłużeniem będzie rabata z hortensjami i kocimiętką
Kacha123 22:35, 16 wrz 2015

Cały czas nas zaskakujesz A co tam planujesz żółto-niebieskiego?

Edytuję, bo już pokazałaś co będzie
bacowa 22:40, 16 wrz 2015

co to za kwiatek niebieski w jesieni?
Iwk4 22:51, 16 wrz 2015

bacowa napisał(a)
Ta moja rabata ma ok. 3 m .szerokości, ja tam mam jeszcze gracki , rozplenice i zywopłot z bukszpanu .Myślę że ok 2 m powinnaś mieć na szerokość.

Wczoraj tą rabatę trochę modernizowałam , przesadziłam kocimiętkę na przód rabaty, bo w jednym rzędzie z rozplenicą się nie mieściła. Kocimiętkę mam tą olbrzymią , muszę poszukać jej nazwy, gdzieś na forum ta nazwa mi się przewineła ,chyba u Vivy. Dosadziłam tam jeszcze w rozplenice białe jeżówki.

Jak patrzę na twój kompostownik to mi się wydaje taki miniaturowy, hi, hi.

Ewa, mój ogród w całości do twojego jest miniaturowy
Ja planuję rabatę hortensjową z aż dwoma-trzema hortensjami
bo dalej już muszę mieć dojście do zakątka kompostowego. Pamiętaj, ze to zakątek tworzony dla widoków okiennych Na szczęście kompostowniki zasłania forsycja. Będę miała miejsce jeszcze na mini warzywniak. Dla pietruszki, pora i selera
Hortensje posadzę z sadzonek własnych. Ukorzeniły mi się patyczki, zobaczę wiosną, czy ruszą. Dokupić zawsze można, a z własnej produkcji wielka satysfakcja
Kocimiętkę siałam wiosną. Posadziłam na rabatę za lawendą i mi pożarła lawendę. Muszę ją wysadzić do hortensji. Tylko ta moja jest płożąca. Potem mogę wymienić na tę stojącą Mówisz o miskantach? Pomyślę
Może być zboku z lewej strony strony klona. Pokaż mi jeszcze raz twoją rabatę Ewa moja miała by być miniaturą twojej

polinka 22:55, 16 wrz 2015

Ja wymiękam...Iwonka masz jakieś turbo doładowanie? U mnie jesień i zabieram się za dom...ogród chyba mnie zobaczy w następnym sezonie
Iwk4 22:56, 16 wrz 2015

bacowa napisał(a)
Co to za kwiatek niebieski w jesieni?

Ostróżka Siana wiosną, fotki z dziś takie: