Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 07:21, 08 gru 2014

Bogdzia napisał(a)

Ważne jest jak wyglada i jakie ma ph cała ziemia w której bedą korzenie rh, bo raz mierzysz i ph jest wysokie , drugi raz niskie. Jesli zrobiłas za mało kwasnego srodowiska to musisz wiedziec ze rh będą rosły tylko w kwasnej ziemi. Korzenie dojdą do zasadowej i dalej nie pójdą , więc tej kwasnej musi byc dosc duzo , moim zdaniem na jednego rh minimum 60l-80l kwasnego torfu plus tyle samo ziemi.Podsypanie kwasnym torfem tak samo jak korą nie jest dobre bo one muszą miec korzenie niemal na powierzchni ziemi , muszą oddychac, nie znoszą głębszego sadzenia i podsypywaniem tylko pogorszysz sprawę.Ani wyjaśniam dlaczego kwaśny torf polski bo w zagranicznych często ph jest za wysokie albo jest z nich wyciagana wilgoc i torf jest za suchy.

Wiosną sprawdzę ph w różnych miejscach tej rabaty i obkopię szeroko dodajac kwaśnego torfu koło każdego rh, jeśli ziemia będzie miała za wysokie ph. Na każdą roślinę był przeznaczony worek kwaśnej ziemi. Różaneczniki sadziłam płytko, ale w wierzchniej warstwie jest więcej ziemi ogrodowej, a ponadto mam wokół rh rozłożoną linię kroplującą i woda z wodociągu może dodatkowo odkwaszać ziemię.
Uwagę o wyższości polskiego torfu nad zagranicznym na pewno zapamiętam
Pozdrawiam cieplutko
Ewkakonewka 17:18, 08 gru 2014

Czy u Ciebie nie ma objawów zimy? Czytam i nie wierzę hehehe bo dwa dni temu pytałaś czy jeszcze coś jesienią robić z ziemią przy rodkach, a u mnie 2 tygodnie temu ziemia zamarznięta na 10 cm, teraz pewnie już głębiej i dzisiaj biało
Napia 18:12, 08 gru 2014

Ewkakonewka napisał(a)
Czy u Ciebie nie ma objawów zimy? Czytam i nie wierzę hehehe bo dwa dni temu pytałaś czy jeszcze coś jesienią robić z ziemią przy rodkach, a u mnie 2 tygodnie temu ziemia zamarznięta na 10 cm, teraz pewnie już głębiej i dzisiaj biało

Zimy brak wcześniej pojawiły się przymrozki i przez kilka nocy mróz był nawet spory, do -8°, ale w tej chwili pogoda listopadowo-marcowa, buro, wilgotno, ale kilka stopni w plusie. Na razie wstrzymuję się z owinięciem agro róży pnącej i hortensji ogrodowych
Śnieg i mróz oglądam na zdjęciach
Bogdzia 20:57, 08 gru 2014

Pozdrówka.
lojalna_ 22:09, 08 gru 2014

Linia kroplujaca temat po który jeszcze do Ciebie przyjde .... buzka gdzie te pierniczki ?
Napia 07:05, 09 gru 2014

Bogdzia napisał(a)
Pozdrówka.

i ja pozdrawiam
Napia 07:08, 09 gru 2014

lojalna_ napisał(a)
Linia kroplujaca temat po który jeszcze do Ciebie przyjde .... buzka gdzie te pierniczki ?

W tym roku na kolejnych rabatach rozłożę linię kroplującą, więc yemat na pewno wroci
Pierniczki? ... będą, będą w piątek zarabiam ciasto a w weekend będę piekła
Buziak
iwonadm 07:18, 09 gru 2014

Wpadam z pozdrowieniami
u mnie pierniczki już upieczone 1 tura
właśnie wiozę do pracy
2 tura do szkoły i przedszkola
3 do domu
Napia 21:18, 10 gru 2014

iwonadm napisał(a)
Wpadam z pozdrowieniami
u mnie pierniczki już upieczone 1 tura
właśnie wiozę do pracy
2 tura do szkoły i przedszkola
3 do domu

Iwonko, odpozdrawiam
Widzę,że u Ciebie hurt, a u mnie detal Trzy tury pierniczków to naprawdę jest co robić, na szczęście są dwie pomocnice jeśli dobrze pamiętam
Ja swoje pierniczki będę piekła w sobotę lub w niedzielę i tylko raz - musi wystarczyć
Miłego
Napia 21:25, 10 gru 2014

Wreszcie mam internet i mogę pokazać kilka zdjęć zrobionych w weekend

Na pierwszym planie karmnik dla ptaszków zrobiony przez M.

Zależało nam na tym, by koty nie miały zbyt łatwego dostępu, dlatego postawiony na rabacie z tawułkami na prawie otwartej przestrzeni. Na tarasie zbyt duże niebezpieczeństwo ze strony kotów.