Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie romantyczny

Ogród prawie romantyczny

Napia 19:16, 06 gru 2014

Agania napisał(a)
Cieplej się robi na wspomnienie lata

Agnieszko wpadnij do mnie złapałam sadź w ogrodzie

Lato tylko we wspomnieniach
Zaraz do Ciebie biegnę musi być pięknie
Bogdzia 22:03, 06 gru 2014

Napia napisał(a)
Dzisiaj wreszcie mogłam sprawdzić, jakie jest ph gleby w pobliżu rododendronów i jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że ziemia ma odczyn zasadowy. Mimo przygotowania wiosną rabaty ze specjalną ziemią do rh i kwaśnym torfem oraz uzupełnieniu jesienią przekompostowaną korą. I teraz się zastanawiam, czy jeszcze jesienią cokolwiek robić czy lepiej poczekać do wiosny z wszelkimi działaniami. Jak myślicie?

teraz już nic nie rób ale jak tylko ziemia rozmarznie na wiosnę to albo trzeba wykopac i od nowa przygotowac ziemie albo obkopac wokól dosc szeroko i tam dac przygotowana ziemię . Nie dawaj ziemii do rh tylko ziemię z ogrodu zmieszaj z kwasnym torfem koniecznie polskiego pochodzenia .
monteverde 11:28, 07 gru 2014

A ta magnolia jest duża? ja nigdy nie okrywałam moich poza pierwszą zimą po posadzeniu, jeżeli Twoja jest młoda i rośnie w przewiewnym miejscu i choruje to ja okryj tylko nie zapomnij zdjąć otuliny na wiosnę kiedy ma kwitnienie? Bogdzia bardzo dobrze radzi z rodkami tylko jakby jeszcze napisała czemu torf tylko nasz, bo mnie to ciekawi pozdrówka
Napia 14:36, 07 gru 2014

Bogdzia napisał(a)

teraz już nic nie rób ale jak tylko ziemia rozmarznie na wiosnę to albo trzeba wykopac i od nowa przygotowac ziemie albo obkopac wokól dosc szeroko i tam dac przygotowana ziemię . Nie dawaj ziemii do rh tylko ziemię z ogrodu zmieszaj z kwasnym torfem koniecznie polskiego pochodzenia .

Bożenko, nawet nie wiesz, jak jestem wdzięczna za Twoje dobre rady
Psychicznie zaczęłam się przygotowywać do operacji wysadzenia rh i przygotowania nowej ziemi, ale nie dawało mi spokoju przekonanie, że gdy wiosną sadziłam rh, starałam się zastosować do Twoich instrukcji i przygotowałam odpowiednią dla nich ziemię. Dzisiaj raz jeszcze pobrałam próbkę gleby, ale z okolic korzeni i okazało sie, że tam ph jest właściwe pomiędzy 4 a 5. Mam nadzieję, że wystarczy, jeżeli wiosną delikatnie wierzchnią warstwę zmieszam z kwaśnym torfem Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam ciepło w ten pochmurny grudniowy dzień
Napia 15:14, 07 gru 2014

monteverde napisał(a)
A ta magnolia jest duża? ja nigdy nie okrywałam moich poza pierwszą zimą po posadzeniu, jeżeli Twoja jest młoda i rośnie w przewiewnym miejscu i choruje to ja okryj tylko nie zapomnij zdjąć otuliny na wiosnę kiedy ma kwitnienie? Bogdzia bardzo dobrze radzi z rodkami tylko jakby jeszcze napisała czemu torf tylko nasz, bo mnie to ciekawi pozdrówka

Magnolia młoda i nieduża, odmiana susan. Przesadzona dwa lata temu i dotąd na zimę okrywana. Rośnie na skraju rabaty i na pewno narażona jest na wiatr, ale ponieważ od lata dręczyły ją choroby grzybowe, a u nas na razie nie zapowiadają wielkich mrozów, zastanawiam się czy okrycie jej w tej chwili, nie stworzy dobrych warunków dla rozwoju jakiejś choroby

Pozdrawiam Aniu
zawitka 16:35, 07 gru 2014

No to zaraziłas mnie linią kroplujacą , aby do wiosny ;d
Napia 16:39, 07 gru 2014

zawitka napisał(a)
No to zaraziłas mnie linią kroplujacą , aby do wiosny ;d

Będziesz z niej zadowolona, to duża wygoda, niewielki koszt i więcej czasu na inne ogrodowe zajęcia
Aby do wiosny
Iwk4 17:00, 07 gru 2014

Agnieszko, rabata bodziszkowo hortensjowa jest śliczna. Trawki by tam pasowały, a może szałwia przed hortensjami ?
Dobrze, ze sprawdzilas ph ziemi. co do tego badania kupowalas?
Bogdzia 21:59, 07 gru 2014

Napia napisał(a)

Bożenko, nawet nie wiesz, jak jestem wdzięczna za Twoje dobre rady
Psychicznie zaczęłam się przygotowywać do operacji wysadzenia rh i przygotowania nowej ziemi, ale nie dawało mi spokoju przekonanie, że gdy wiosną sadziłam rh, starałam się zastosować do Twoich instrukcji i przygotowałam odpowiednią dla nich ziemię. Dzisiaj raz jeszcze pobrałam próbkę gleby, ale z okolic korzeni i okazało sie, że tam ph jest właściwe pomiędzy 4 a 5. Mam nadzieję, że wystarczy, jeżeli wiosną delikatnie wierzchnią warstwę zmieszam z kwaśnym torfem Co o tym sądzisz?
Pozdrawiam ciepło w ten pochmurny grudniowy dzień

Ważne jest jak wyglada i jakie ma ph cała ziemia w której bedą korzenie rh, bo raz mierzysz i ph jest wysokie , drugi raz niskie. Jesli zrobiłas za mało kwasnego srodowiska to musisz wiedziec ze rh będą rosły tylko w kwasnej ziemi. Korzenie dojdą do zasadowej i dalej nie pójdą , więc tej kwasnej musi byc dosc duzo , moim zdaniem na jednego rh minimum 60l-80l kwasnego torfu plus tyle samo ziemi.Podsypanie kwasnym torfem tak samo jak korą nie jest dobre bo one muszą miec korzenie niemal na powierzchni ziemi , muszą oddychac, nie znoszą głębszego sadzenia i podsypywaniem tylko pogorszysz sprawę.Ani wyjaśniam dlaczego kwaśny torf polski bo w zagranicznych często ph jest za wysokie albo jest z nich wyciagana wilgoc i torf jest za suchy.
Napia 07:07, 08 gru 2014

Iwk4 napisał(a)
Agnieszko, rabata bodziszkowo hortensjowa jest śliczna. Trawki by tam pasowały, a może szałwia przed hortensjami ?
Dobrze, ze sprawdzilas ph ziemi. co do tego badania kupowalas?

Iwonko, dziękuję
Hortensje i bodziszki były sadzone w tym roku, na razie mają jeszcze sporo miejsca, ale gdy się rozrosną, może być go mało nawet na trawy
Do badania ph gleby kupiłam w końcu zwykły kwasomierz, taką płytkę z płynem. Pan z ogrodniczego mówił, że jest dokładniejszy niż elektroniczny, ale wcale nie jestem pewna, czy tak jest