Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

kasia 20:17, 06 sty 2013

Witam, bardzo podoba mi się Danusiu ten kompostownik "UL". Ja mam małą działkę wkoło domu, nie mam gdzie postawić takiego drewnianego z trzech paneli. Muszę coś wymyśleć, żeby było ładnie i praktycznie. Czy te plastikowe naprawdę są takie tandetne? Znalazłam na allegro wygląda solidnie i prostow obsłudze. Czy kompostownik plastikowy, mogę postawić przy psiej budzie?
Ten drewniany jest fajny, ale jak on powinien wyglądać w środku? Mam super fachowca stolarza, może mi zrobi taki przez zimę
alinak 20:40, 06 sty 2013

iwka napisał(a)
Witam

Od kilku tygodni nie robię nic innego jak tylko czytam Ogrodowisko, notuję i na wiosnę ruszam z modernizacją mojego ogrodu.
Co do wątku to mam pytanie czy można na kompost dodawać popiół z grila, ze spalonych odpadków drzewnych? (wiem, że węglowego nie można!).
Słyszałam, że potem taki kompost jest kwaśny i doskonale nadaje się pod wszystkie kwasolubne.

Iwona

popiół drzewny doskonale nadaje się do posypywania róż i ogromnie go lubią powojniki . u mnie kopczyki pod clematisami z popiołu a na wiosnę rozgarniam i mieszam z ziemią
kasia 21:32, 06 sty 2013

Ja popiół drzewny z kominka rozsypywałam pod orzechami. Chyba były zadowolone
anna_g 14:45, 13 sty 2013

gregx napisał(a)

Trawę jeśli masz możliwość należy przesuszyć przed kompostowaniem, albo przesypywać chwastami, suchym torfem (worek gdzieś z boku niech stoi). Sama trawa to źle. Teraz zgromadź inny materiał i wszystko przerzuć, żeby przemieszać. Napowietrzyć.

Wywaliłem wszystko z kompostownika -nie było przyjemnie
Poleżało dwa dni na zewnątrz, wrzuciłem z powrotem, przesypując warstwami ziemi.
Mega reakcji nie zauważyłem, ale przynajmniej przestało śmierdzieć

Danusiu, dziękuję za podpowiedź

U mnie dokładnie taka sama maziaja się zrobiła. Kompostownik - plastikowy zakupiony przez internet zaczęłam napełniać w lipcu 2012 - wrzucałam trawę (niestety nie przesusoną - zmienię to), chwasty, odpaki zielone (przyznaję, że kuchenne przetworzone częściowo też choć jest ich bardzo niewiele), liście, drobne gałązki pocięte, czasem troche ziemi, podlewałam (może za dużo). Przerzucenie tego w jesieni scedowałam na M. bo dla mnie to było za ciężkie przy kompostowniku plastykowym - trzeba było wszystko wyrzucić na taczki. Zapach by nie rzec smród był łokropny... I maziaja w środku. Aha, używam kompostera - dość często - mniej więcej jak się uzbiera 20 cm kolejnego wkładu. Wrzuciłam też dżdżownice kalifornijskie. Poczekam do wiosny, przerzucimy jeszcze raz. Mam jednak nadzieję, że coś mi z tego wyjdzie.... do jesieni.
Gardenarium 16:24, 13 sty 2013

Wyjdzie na pewno, do termokompostownika lepiej chwasty wrzucać, a tylko trochę trawy skoszonej. No i przesypywać torfem.

Instagram Ogrodowiska
Toszka 18:10, 13 sty 2013

anna_g, nie mozna do dżdżownic dodawać przyspieszaczy, bo te dżdżownice zabijają. Albo dżdżownice, albo przyspieszacze.
anna_g 22:44, 13 sty 2013

Toszka napisał(a)
anna_g, nie mozna do dżdżownic dodawać przyspieszaczy, bo te dżdżownice zabijają. Albo dżdżownice, albo przyspieszacze.

Ojej
Chajd 15:09, 16 sty 2013

kasia napisał(a)
.... Czy te plastikowe naprawdę są takie tandetne? Znalazłam na allegro wygląda solidnie i prostow obsłudze. Czy kompostownik plastikowy, mogę postawić przy psiej budzie?

Co do kompostowników plastikowych to warto zwrócić uwagę na to z jakiego tworzywa są wykonane i jaka jest grubość ścianki. Solidne kompostowniki plastikowe są wykonane z wytrzymałego na uderzenia polietylenu, a grubość ścianki waha się pomiędzy 3 a 5 mm (im grubsza tym pojemnik bardziej wytrzymały). Kolejnym elementem są łączenia ścianek, najsłabsze zatrzaski mogą nie wytrzymywać naporu kompostu na ścianki i się rozchodzić lub pękać ( taki kompostowniki często spotyka się w hipermarketach). Do łączenia plastikowych ścian lepszym rozwiązaniem są osobne złączki lub nity.

Co do kompostowników z drewna to alternatywą mogą być plastikowe kompostowniki o tradycyjnej konstrukcji, zdjęcie poniżej.

Co się tyczy stawiania pojemnika koło budy dla psa to zależy od tego czy pies jest duży i czy np kopie/podkopuje. W swojej pracu zawodowej spotkałem się z przypadkami kiedy psy podkopywały kompostownik i ten przewracał się. Zdzarzały się sytuacje kiedy to pies był na tyle duży, że wskakiwał do kompostownika i "robił bałagan".
kasia 21:32, 16 sty 2013

dziękuje Ci Chajd za tę wyczerpującą odpowiedz. Bardzo mi pomogłeś. Zaraz zacznę szukać takiego! Psy mam nieduże sznaucer i spaniel, co prawda kopią namiętnie ale bardziej chyba w kwiatkach.
kaisog1 22:24, 14 lut 2013

Mam pytanie.... znalazlam przez wyszukiwarkę naszą informacje u Tess na temat wapnowania kompostu. Czy takie niewywapnowany kompost też się będzie nadawał?? Czy on nie będzie kwaśny? Może to głupie pytania ale kompostu swojego nigdy nie robiłam, leży to to w Kubusiowie, nie wiem jak wygląda nawet i nie wiem co z tym dalej