Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ewulkowy ogród pod lasem początki...

Ewulkowy ogród pod lasem początki...

waldek727 12:40, 07 lis 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)
Jak widać małżonek pomógł bo mi się kregosłup "odzywa",jeszcze bym chciała na to przekopane rozsypać teraz końskiego obornika albo trochę dobrej ziemi na wiosnę i wtedy bedzie już dobrze

Ewo.
Będę śledził Twoje poczynania z trawnikiem ponieważ wiem ile włożyłaś dotychczas w niego serca przygotowując odpowiednio glebę. Jak masz dostęp do obornika to możesz go sobie spryzmować w ogrodzie, nakryć folią i dopiero wiosną połączyć go z glebą. Każdą wprowadzaną do gleby stałą substancję organiczną należy chronić przed czynnikami atmosferycznymi przynajmniej 10cm warstwą rodzimej ziemi.
Pozdrawiam.
pasjonatkaam... 13:09, 07 lis 2014

Kasial napisał(a)
Ewciu gratuluję zaparcia z renowacją trawnika naprawdę podziwiam. Jak myślę o swoim to aż mnie trzepie. Mam cały atlas chwastów, których muszę się pozbyć, ale to w przyszłości.

Też planuję zasłonić warzywnik. Z tym, że jeszcze nie mam dla niego nowego miejsca.
Póki co produkuję kompost nie sądziłam, że będzie sprawiało mi to przyjemność

Dziękuję Kochana za ten podziw,swój swojego zrozumie jaka to ciężka robota
Ja planuję zasłonić owocownik ,na warzywnik jakoś po przeróbkach brakuje miejsca ale coś pewnie posadzę tylko niewiele i w ładnych skrzyneczkach.
Kompost podstawa i też mam radość ze swojego ogromną!Nigdy nie myslałam,ze tak się zachocham w ogrodach,że będę cię cieszyła bardziej z kompostownika czy kilku worków obornika niż z nowej sukienki
pasjonatkaam... 13:16, 07 lis 2014

waldek727 napisał(a)

Ewo.
Będę śledził Twoje poczynania z trawnikiem ponieważ wiem ile włożyłaś dotychczas w niego serca przygotowując odpowiednio glebę. Jak masz dostęp do obornika to możesz go sobie spryzmować w ogrodzie, nakryć folią i dopiero wiosną połączyć go z glebą. Każdą wprowadzaną do gleby stałą substancję organiczną należy chronić przed czynnikami atmosferycznymi przynajmniej 10cm warstwą rodzimej ziemi.
Pozdrawiam.

Waldku dziękuję,podpowiadaj bo cenię sobie rady fachowców Mam nadzieję,że natura odwdzięczy się soczystą zielenią za tą pracę w pocie czoła Pozdrówka!
pasjonatkaam... 13:21, 07 lis 2014

kachat napisał(a)
Ale kawał przekopaliście! Mnie się odechciewa po pierwszym metrze kwadratowym, więc tym bardziej gratuluję samozaparcia

Dziękuję,było przekopywane 2 razy.Najpierw żeby wyczyścić wszystko ,a potem jeszcze raz z zielonym nawozem.
Jak kupowaliśmy działkę nie byłam jako laik nawet w najmniejszym stopniu świadoma ile mnie czeka fizycznej orki ale nie żałuję ani ani)))))))))
Kasial 14:31, 07 lis 2014

pasjonatkaamatorka napisał(a)

Dziękuję Kochana za ten podziw,swój swojego zrozumie jaka to ciężka robota
Ja planuję zasłonić owocownik ,na warzywnik jakoś po przeróbkach brakuje miejsca ale coś pewnie posadzę tylko niewiele i w ładnych skrzyneczkach.
Kompost podstawa i też mam radość ze swojego ogromną!Nigdy nie myslałam,ze tak się zachocham w ogrodach,że będę cię cieszyła bardziej z kompostownika czy kilku worków obornika niż z nowej sukienki

Postanowiłam w tym roku, że zostawiam tylko te owoce, które faktycznie zjadamy, reszta do wywalenia, bo tylko bałagan jest. Zostawiam maliny, uwielbiam jedną wiśnię szklankę, jabłka nn (kwaśne i soczyste) i malinówki, agrest duży zielony, jeżyny, czerwone porzeczki i borówki.
Kosztele niestety muszą wylecieć, stoją w miejscu nowej kuchni śliwki, agrest czerwony mały, gruszki, papierówka, wiśnie i nie wiem co jeszcze.

A warzywnik musi być! W tym roku mieliśmy bób, cud miód rukola rozsiewała się jak szalona. Wylądowała nawet na mojej rabacie kwiatowej (sama przyszła) szpinak tylko za głęboko wysiałam i nie urósł.

Ewcia zanim planowałam ogród mogłam chodzić po sklepach z ubraniami godzinami, nawet koleżanka nazwała mnie zakupoholiczką. Od kiedy postanowiłam mieć ogród, na zakupy idę jak już muszę. Mam tak jak Ty i wiele innych osób tutaj, zamiast sukienki wolę zainwestować w ogród
pasjonatkaam... 16:20, 07 lis 2014

Kasial mój mąż twierdzi ,że przez działkę zaburzyły mi się priorytety bo jak to kobieta może wybrać końskie odchody zamiast nowej torebki czy butów...ale jestem na Ogrodowisku i wiem,że to normalne...dla nas

co do warzywnika...tak naprawdę zależy mi na nim ale nie mam odpowiedniego miejsca.W tym pierwszym roku był na widoku,na jesieni zlikwidowałam i wsadziłam drzewa czyli tak to wygląda ,na fotce szmaragdy tylko zadołowane dlatego jest krzywo

tu przed szmaragdami planuję jeszcze trochę roślin i trawki oraz "wtopioną " w nie ławeczkę .Po bokach ławeczki róże.Przed ławeczką może jakies oczko wodne..

owocówki mam jak widziałaś za domkiem i miejsca starczyło tylko na jezyny,borówki i truskawki bo to dzieci zjedzą.
Muszę jeszcze wszystko rozplanować ,może gdzieś ,jakoś za roślinnością ukryję warzywnik.Działkę mam 20km od domu więc nie nastawiam się na jakąś wielką uprawę warzyw ale tak dla zabawy cukinia,ogórki,koperek i szczypior wskazany

I tak zostawiasz sporo smakołyków,aż slinka leci Planujesz ogrodową kuchnię???
pasjonatkaam... 17:08, 07 lis 2014

Zdjecie marne ale chwalę się nowymi nabytkami,ostatni dzwonek żeby posadzić
Chopin
Qeen Elizabeth
Caroline Victoria

czyli dwie białe i jedna różowa.Będą rosły z niebieskimi przetacznikami,szałwią omszoną plus jakas trawka ,która mi ich nie zdominuje
pasjonatkaam... 19:55, 07 lis 2014

Dzisiaj byłam z psem na pobliskiej łące i zauważyłam mnóstwo siewek brzózkowych.Zastanawiam się czy nie "przytulić" i wsadzić na działkę. Tu bedzie w nastepnym roku wejście na działkę,jakaś mała,fikuśna furtkai może po bokach wsadzić dwie brzózki,pod nimi kilka ładnych kamieni,wrzosy,wrzośce i trawy.Jesienią byłoby trochę koloru na tle tej zieleni tylko czy nie za dużo bedzie wysokich drzew?

Z drugiej strony fajne nawiązanie do naszego lasu bo on jest świerkowo brzózkowy..
AgataBC 09:39, 08 lis 2014

pasjonatkaamatorka
Nigdy nie myslałam,ze tak się zachocham w ogrodach,że będę cię cieszyła bardziej z kompostownika czy kilku worków obornika niż z nowej sukienki

Skąd ja to znam..
AgataBC 09:41, 08 lis 2014

Nawet worze w aucie wiaderko i zbieram jak sie ciągnikowi wysypie