Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Podwórkowa rehabilitacja

Podwórkowa rehabilitacja

Gruszka_na_w... 22:06, 02 lip 2023

Języczniki z przywrotnikiem tworzą bardzo zgrabny duecik.

Ta blada jeżówka faktycznie wygląda jakby przehulała całą noc na tańcach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 22:11, 02 lip 2023

Kartuzek świetny!!

Mam bladą, ale zwykłą, a ta potyrpana mi się bardziej podoba. Jak wysoka u Ciebie rośnie?
ryska 21:04, 03 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Języczniki z przywrotnikiem tworzą bardzo zgrabny duecik.

Ta blada jeżówka faktycznie wygląda jakby przehulała całą noc na tańcach.

Rojodziejowa napisał(a)
Kartuzek świetny!!

Mam bladą, ale zwykłą, a ta potyrpana mi się bardziej podoba. Jak wysoka u Ciebie rośnie?

Jeżówka balansuje na wysokości 70-90cm
Kupiłam w sierpniu 2020 8 sztuk ale przetrwała tylko jedna i to ta którą ominęłam przy przesadzaniu po tym jak się zorientowałam, że ziemia im nie służy.
Kartuzek jest świetny i długo kwitnie a języcznik z przywrotnikiem to świeże połączenie (choć kwaterę zmieniły tylko o niecały metr).
basia3012 23:06, 03 lip 2023

Reniu, cofnęłam się dwadzieścia parę stron wstecz bo dawno mnie tu nie było.
Ciekawe zdjęcia z kwitnienia szałwii pokazałaś. Bardzo długie kwitnienie. Miałam kiedyś fioletową, bardzo była wdzięczna. Gdzieś przepadła podczas rewolucji. Bo u mnie rewolucje dosyć często były.
Dziękuję za wycieczkę do Przypek. Obejrzałam z przyjemnością. Jakbym tam była.
U Ciebie rabaty na bogato, chwastów nie widać. Róże przepiękne, bylin moc. Trawy wspaniałe. U mnie stipa siała się niesamowicie. Już jej nie ma.
Zdjęcia robisz cudnej urody. Też bym tak chciała, chociaż w 25 %.
Reniu, co stało się temu powojnikowi Mayleen? Widziałam w wizytówce jak pęknie rósł i kwitł. I inne powojniki też wspaniale kwitły. Pokażesz je?
ryska 19:03, 05 lip 2023

Basiu dziękuję za wirtualną wizytę
Powojnik Mayleen ucierpiał na skutek zimnych wiatrów zimą. Żyje ale wymaga radykalnego przycięcia.
Kilka powojników ucierpiało od ślimaków z domkami, niektóre nie odbiły z powodu ich obżarstwa jak np. bylinowy Alba. Zmieniałam też pergole na takie łuki i mocno przycięłam kilka sztuk nawet tych które tego nie lubią. I na koniec największa udręka czyli wciornastki. Zniekształcają kwiaty a środek zamiast pręcików jest czarny.
Burza u nas właśnie przechodzi ale jutro w wolnej chwili zrobię zdjęcia.
Pozdrawiam
anabuko1 22:13, 05 lip 2023

ryska napisał(a)

Kupiłam nasiona penstemon mix ale wyrosły mi te kwitnące na białawo z ciemnymi liśćmi.

Piękne panstemony.
Mój jest trochę inny, różowo- biały.
Nawet nie myślałam, że że można je z nasion mieć.
Liliowce, tawułki pięknie się prezentują
Pozdrawiam
ryska 11:03, 06 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Piękne panstemony.
Mój jest trochę inny, różowo- biały.
Nawet nie myślałam, że że można je z nasion mieć.
Liliowce, tawułki pięknie się prezentują
Pozdrawiam

Dziękuję Aniu i również pozdrawiam
ryska 11:17, 06 lip 2023

Przegląd powojników dla Basi Szału nie ma, bo mimo zakupu roztoczy zjadających wciornastki kwiatów uszkodzonych jest multum.
Guernsey Cream był piękny, teraz zostały tylko nasienniki.

Hagley Hybrid taka sama sytuacja.

ryska 11:25, 06 lip 2023

Paul Farges- dwa egzemplarze i tu akurat jest się czym pochwalić
Powojnik niezniszczalny.
Jeden na łuku drugi na budynku gospodarczym.

W nogach tego na łuku rośnie jeden egzemplarz Marii Skłodowskiej C. a po drugiej stronie Justa.

Raczej im ciasno przez tego Paula.

ryska 11:32, 06 lip 2023

Następny łuk to powtórzona Maria S.C. I Justa plus do Justy dołożyłam Suprise Purple.