Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

EwaG 10:16, 19 kwi 2012

Np. tak może wyglądać przekrój od strony ścieżki

No i tak można kolejne przekroje robić poszczególnym fragmentom.
Czyli jeżli chcesz aby to co dzieje się pod płotem było widoczne ze ścieżki to trzeba poprzesuwać drzewa.

Rabaty w łezkach można zaaranżować na płasko, np. ta z drzewem, w sumie i ta z zawijaskiem też. Czyli rośliny mniej więcej równe, tylko gra kolorów w pasach.
Bo można tak, że na grzegach niższe a po środku wyższe, ale do Twojego projektu to chyba nie pasuje.
kaisog1 10:21, 19 kwi 2012

Aaaaa to teraz wiem o co chodzi Dzięki Ewa.
Z tym, że jest jeden problem.... Ja się nie moge bawić drzewami. Ten fragment ogrodu "stoi" na oczyszczalni. Jedyne wysokie punkt są już na projekcie. I tak postawione są na zasadzie "trzymaj się duszo z majtkami"
W grę wchodzi tylko zabawa w pasy. No i prawie wszystko będzie dość płasko, myślalam tutaj głownie o krzewach.

kaisog1 13:23, 19 kwi 2012

A jakby dac w kole jalowce takiebardziej żółte, otoczyć berberysem zielonym.... Póżniej długi pas trzmieliny, za nią hortensje i miskanty? Na tyłach zasadzić spore hosty i jakieś uzupełniacze?

.....no męczy mnie to jak nie wiem...
kraania 14:05, 19 kwi 2012

Oj wiedzę Gosiu, że walczysz z projektem. Nie wiem czy znasz tą stronę : http://www.ibro.pl/Pliki/szukanie_podst.php3? Jest bardzo pomocna jesli chodzi o wymagania, kształt roślin, kolorystykę.
kaisog1 15:11, 19 kwi 2012

Kraaniu dzięki Poczytam wieczorkiem.....
popcorn 15:15, 19 kwi 2012

tez poczytam pozdrawiam!
kaisog1 15:17, 19 kwi 2012

Myślałam, że jak się "prześpię z problemem" to będzie łatwiej Ale wcale tak nie jest
Pojęcia nie mam co dalej.....
EwaG 19:06, 19 kwi 2012

Gosiu, a wiesz co to jest aksjonometria? Może ten sposób rysowania Ci pomoże, albo SketchUp.

Sory, że się wyłamuję z ogólnie tu przyjętej konwencji zachwytów, ale może moje poniższe uwagi Ci pomogą w dalszym projektowaniu.
Uwagi zapisałam na rysunku, którego aktualnie nie może dodać. Może za chwilę mi się to uda.
kaisog1 19:50, 19 kwi 2012

Ewo co to aksonometria to ja wiem. SketchUpa nigdy nie używałam.

Szkoda, że nie możesz wgrac zdjęcia bo ciekawa jestem Twoich uwag.
Tyle, że ja "widzę" to wszystko a problem mam z doborem roślin....
EwaG 20:36, 19 kwi 2012

To przepiszę te uwagi:
1. podoba mi sie bardzo poprzeczny żywopłot-ekran, ale zrezygnowałabym z rabaty obok (tej w formie zawijaska), bo w sumie masz dwie rabaty obok siebie (jaka jest ich funkcja?). W sumie są takie "odwrocone" i symetryczne.
2. Nie myślałaś aby to koło z berberysu (czy to ma być obwódka) wypełnić zielonym cisem płożącym lub berberysem 'Green Carpet' (ew. śniegliczka płożąca Hancock)
3. Fajna jest ta rabata nr 4 ale wiem z doświadczenia, że ten rożek trudno utrzymać.
4. Werbena może nie sama, ale z takąś lekką trawą (to werbena niższa?, bo może byc dość wysoka, wtedy od razu pomyśl o wysokich cisach), bo werbena wg mnie roślina uzupełniająca rabatę,
4. A jak zamierzasz połączyć z sąsiednimi rabatami tę oznaczoną nr 1?
5. Tak wogóle to linie rabatek bardzo ładne są.

Co do radzenia nasadzeń to musiałabym przestudiować Twoje propozycje i chciejsta, a ostatnio zaniedbałam się w czytaniu Ogrodowiska więc to co radze dość przypadkowe jest.
Ale dlaczego masz kłopot z doborem roślin, skoro to widzisz. Zajmie co prawda trochę czasu, ale na pewno jest mozliwe. Jeżeli masz katalog roślin ZSZP, biezesz go przeglądasz i dopasowujesz. Znowu przeglądasz, dopasowujesz (i za chwilę zmieniasz). Oczywiście katalog wszystkiego Ci nie podpowie, ale warto próbować. Poza tym możesz sie posiłkować katalogami szkółek (np. dobre opisy ma szkółka Kurowskich), i jeszcze http://www.pinus.net.pl
Pozdrawiam
PS. zawsze warto sobie zadawać przy doborze pytanie dlaczego. A odpowiedź na nie nie może brzmieć bo mi się podoba lub bo jest ładne.