Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

agniecha973 10:03, 11 gru 2012

kaisog1 napisał(a)

Renatko pierniki obraziły się na mnie. Robiłam już tyle razy i nigdy nie miękną. Można nimi zabić normalnie Ale z Kuba pieczemy ciasteczka, np. kruche i dekorujemy je

Gosia, ja też tak miałam z piernikami, ale w zeszłym roku wypróbowałam przepis Gabrieli z ogrodowej kuchni i były rewelacyjne, wcale nie trzeba było czekać aż zmiękną. Przepis jest tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1193-pierniczki-swiateczne?page=12
Milka 10:46, 11 gru 2012

Gosia podziwiam gwiazdki i notatnik, a zwłaszcza chęci do wykonania
zuza12 13:06, 11 gru 2012

Gosiu gwiazdki wyszły rewelacyjnie. Szkoda,że moje dzieci tak szybko urosły. Jak były mniejsze to też się więcej w domu działo. Teraz pozostało mi tylko przeczekac ten okres i potem zacząć takie szaleństwo z wnukami.
juliak 16:50, 11 gru 2012

Hej Kasiu. Ja w tamtym roku także piekłam pierniki i dekorowałam- byłam w ciąży...teraz nie wiem gdzie ręce włożyć....wasze cudne- gwiazdki wprost na choinkę.
juliak 16:53, 11 gru 2012

hehe...pierniki solne...moje były prawdziwe...chciałabym zobaczyć reakcję łakomczucha
Urszulla 17:24, 11 gru 2012

Odpisałam przepis na pierniki.....na szkolną wigilijkę dla S. i może coś do domu zostanie.....ale dużo miodu idzie z przepisu Gabrysi.....na pewno będą dobre
bociek 20:03, 11 gru 2012

Gosik, mam, mam, mam. ZNalazlam ten przepis dla Ciebie:

Potrzebna:

smietana 36%
biala czekolada - na kazdy kubek smietany 2 tabliczki

Smietane zagotowac i rozpuscic w niej czekolade. Odstawic do rana

Rozkrecic mikserem dodac do tego rozkruszona chalwe waniliowa (ilosc wedlug uznania), zmiksowac i dodac troszke spirytusu.

Ta masa jest obledna. Super smakuje jako nadzienie w kruchych babeczkach, tylko na spod trzeba dac np. jakis kwasniejszy element, np. odrobine powidel sliwkowych, albo dzemu porzeczkowego.

Moze w torcie tez sie sprawdzi.

A typowo tortowy i sprawdzony krem (jest pycha, naprawde)
6 jajek i tyle cukru ile waza jajka, kostka masla, kostka margaryny, sok z cytryny, opcjonalnie kakao.
Cale jajka ubic na parze z cukrem, az masa zgestnieje. Maslo utrzec z margaryna i polaczyc z masa jajeczna. Caly czas mieszajac dodawac sok z cytryny (wedlug uznania). Czasami potrafi sie zwazyc.

I jeszcze jeden krem na bazie budyniu
1/2 l mleka, szklanka cukru, 2 czubate lyzki maki ziemniaczanej i tyle samo maki pszennej. Ugotowac budyn. Jak ostygnie dodac kostke masla, 1 zoltko i zmiksowac na gladka mase. Na koncu dodac sok z cytryny.

No, obietnica spelniona, kamien z serca.

Milego ucierania i daj znac czy bylo dobre
monteverde 20:37, 11 gru 2012

tylko , że ta biała czekolada to nie czekolada tylko tłuszcz i cukier, Boćku chcesz nam Gosiaka struć?
bociek 21:00, 11 gru 2012

Ania, ale to jest pyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyszne

A poza tym to w koncu wlasnie tluszcz jest nosnikiem smaku

A na serio, ja wiem, ze biala czekolada nie ma nic wspolnego z czekolada, ale skoro tak sie przyjelo to niech zostanie
juliak 21:23, 11 gru 2012

monteverde napisał(a)
tylko , że ta biała czekolada to nie czekolada tylko tłuszcz i cukier, Boćku chcesz nam Gosiaka struć?

Dokładnie...Monteverde- chyba oglądałaś rano dzieńdobrytvn hehe...Kasia Bosacka mówiła dziś aby unikać białej- tłuszcze trans-bardzoooo szkodliwe!