Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kubusiowo

Kubusiowo

monteverde 15:02, 09 lut 2013

W Anglii też takie domy pasywne budują
Tess 16:13, 09 lut 2013

Nie pomogę - nie znam nikogo takiego.
Urszulla 16:21, 09 lut 2013

ja nie w temacie...
agata19762 23:04, 10 lut 2013

Gosiu dzienks !!!!!!

pozdrawiam Cię cieplutko......
emka 23:23, 10 lut 2013

kaisog1 właśnie wertuję Twój wątek, dlatego wpadłam się przywitać i wracam do czytania, to naprawdę wciągająca lektura. Masz mnóstwo świetnych pomysłów, zazdraszczam
a Twój Kuba to kwintesencja " Kubusiowości", a miałam już co najmniej z kilkoma do czynienia, wiem co mówię ; przeurocze "żywe srebro", ale da się lubić jak nie wiem co
pozdrowionka dla małego ogrodnika
Joaska 10:18, 11 lut 2013

kaisog1 napisał(a)
Marzenko i u nas są doplaty w wysokości 50 000. Tylko kurcze nie mogę znaleźć nikogo kto by taki dom użytkował.....

Gosia wg mnie każdą dopłate koniecznie trzeba dobrze przeanalizować, bo są zawsze jakieś kruczki, zazwyczaj są one realizowane przez banki, jako odrębne krydyty, np. dopłaty do "solarów" szumnie nazwanych 45% na sam koniec wychodzi może jakieś 15-20 % rzeczywistej dopłaty, a 50.000 tys jako dopłata do domu pasywnego nie wydaje mi się jakoś szczególnie atrakcyjna,tym bardziej że na pewno jest obwarowana szczegółowymi paragrafami.
gierczusia 12:21, 11 lut 2013

Gośku dziś nadrabiam u Ciebie ... Już widzę ,że do listy zakupowej muszę lupę dopisać hhhihiii a po ciemierniki w biedrusi już byłaś ?
gierczusia 12:27, 11 lut 2013

Joaska napisał(a)

Marzenko i u nas są doplaty w wysokości 50 000. Tylko kurcze nie mogę znaleźć nikogo kto by taki dom użytkował.....

Gosia wg mnie każdą dopłate koniecznie trzeba dobrze przeanalizować, bo są zawsze jakieś kruczki, zazwyczaj są one realizowane przez banki, jako odrębne krydyty, np. dopłaty do "solarów" szumnie nazwanych 45% na sam koniec wychodzi może jakieś 15-20 % rzeczywistej dopłaty, a 50.000 tys jako dopłata do domu pasywnego nie wydaje mi się jakoś szczególnie atrakcyjna,tym bardziej że na pewno jest obwarowana szczegółowymi paragrafami.

Poprę Koleżankę .. Ja się interesowałam solarami , u nas nagle pełno firm się pojawiło oferujących te cuda .. Ale potem się okazało ,że oni oferują takie warunki i szaleńcze ceny .. Że suma summarum masa stresu a mało finansowego pożytku .. Połowy nie dopowiedzą i tak naprawdę miałam wrażenie ,że jestem naciągana i to potfffornie ... Buziaki
kaisog1 12:49, 11 lut 2013

Dziewczyny domy pasywne to fajne rozwiązania Ja osobiście przekonałam się, że to nie dom dla mnie hahahhaha Mam lęk wysokości a okna na pietrach są od podłogi do sufitu. Nie mogłabym tam mieszkać chodząc pod ściana ciągle hahahha
Solary u nas, w naszych warunkach klimatycznych nie bardzo się chyba sprawdzają. Poza tym zwrot kosztów inwestycji zwraca się dopiero po 10 latach.... jest inne rozwiązanie ale nie wiem czy da się je zastosować w domach zwykłych (chyba raczej nie).

A z tą dopłatą to śmiesznie jest..... MUSIMY wziąć kredyt no kwotę dopłaty, płacić koszty obsługi kredytu a jeżeli już dostaniemy ten zwrot to tylko tej kwoty na jaką zaciągaliśmy kredyt Śmieszne to jest....

....a wczoraj miałam dzień kryzysowy. Kuba zaczął mi kasłać jak szalony (ale potraktowałam go sokiem z buraka i jakby się wyciszyło), Pawła boli ucho, mnie coś strzeliło parę tygodni temu w biodrze a od przedwczoraj boli mnie cała noga.... i jeszcze się dowiedziałam, że mamy kota z cukrzycą! Załamka na całego.....
Pszczelarnia 13:12, 11 lut 2013

kaisog1 napisał(a)
Dziewczyny domy pasywne to fajne rozwiązania Ja osobiście przekonałam się, że to nie dom dla mnie hahahhaha Mam lęk wysokości a okna na pietrach są od podłogi do sufitu. Nie mogłabym tam mieszkać chodząc pod ściana ciągle hahahha
Solary u nas, w naszych warunkach klimatycznych nie bardzo się chyba sprawdzają. Poza tym zwrot kosztów inwestycji zwraca się dopiero po 10 latach.... jest inne rozwiązanie ale nie wiem czy da się je zastosować w domach zwykłych (chyba raczej nie).

A z tą dopłatą to śmiesznie jest..... MUSIMY wziąć kredyt no kwotę dopłaty, płacić koszty obsługi kredytu a jeżeli już dostaniemy ten zwrot to tylko tej kwoty na jaką zaciągaliśmy kredyt Śmieszne to jest....

....a wczoraj miałam dzień kryzysowy. Kuba zaczął mi kasłać jak szalony (ale potraktowałam go sokiem z buraka i jakby się wyciszyło), Pawła boli ucho, mnie coś strzeliło parę tygodni temu w biodrze a od przedwczoraj boli mnie cała noga.... i jeszcze się dowiedziałam, że mamy kota z cukrzycą! Załamka na całego.....

Gosia, zdrowia życzę.
Zwrot inwestycji po 10 latach to bardzo optymistyczna wersja i warto. Przy założeniu, że 70% będzie pochodziło z podatków europejskich.