Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 15:19, 10 kwi 2021

Kasya napisał(a)

Jakie ty masz pożyteczne nornice... u mnie wpierdzielily wszystkie tulipany

Tarcia, to ma dobrze. Nornice zjadają ziarenka, dziki nie wchodzą do ogrodu
Ewa777 15:21, 10 kwi 2021

AgataM napisał(a)
Witaj Ewuniu Cudne dekoracje wiosenne Dzików współczuję.... Jak się dopytam męża to na pv przyślę Ci skuteczny proszek odstraszający ( używamy go w porzeczkach)

Dziękuję, Agatko, za miłe słowa Przyślij mi nazwę tego preparatu na dziki
Na rynku jest tego dużo, a podobno nie każdy jest skuteczny.
Ewa777 15:23, 10 kwi 2021

TAR napisał(a)

zwierzeta sa madrzejsze od nas kot ktory do nas przychodzi na łowy tez to zauwazyl. zawsze siedzial pod którąs z brzoz gdzie byly zawieszone karmniki. dziur nawet za duzo nie bylo, bo widac ze korzystały z tych samych korytarzy. Za to kraet dalej kopoe na trawniku, wrrrrr

Tarcia, u Ciebie nawet koty są mądrzejsze Do mnie przychodzą 3 koty sąsiadów, obchód robią codziennie, ale nornice grasują bez stresu.
jolanka 16:13, 10 kwi 2021

Ewo, witam się u Ciebie
Przeczytałam o dzikach. Współczuję strat. Mój brat mieszka w okolicach Trójmiejskiego Parku Kr. i dziki podchodzą tam często. Niestety potrzebne jest mocne ogrodzenie. Przeszły raz rozrywając siatkę do jego ogrodu i nie mogąc być może trafić z powrotem, rozerwały kolejną do sąsiada, tam zryły doszczętnie cały ogród, po czym wróciły spokojnie do lasu Teraz, i brat i jego sąsiad mają już porządne siatki wzmocnione dołem i jak na razie spokój ale roślin i trawnika szkoda
mirkaka 18:17, 10 kwi 2021

Ja mam swoje dwa koty, sąsiadów a nornice mi tej zimy zeżały kępy tulipanów, czekam na ociepleni może będzie więcej szkód bo mam mnóstwo korytarzy
Ewa777 11:39, 12 kwi 2021

mirkaka napisał(a)

Widzę na tarasie cały szpaler donic. Masz w nich hortensje bukietowe czy ogrodowe?

Nie odpowiedziałam Ci na to pytanie.
W donicach na tarasie mam szpaler hortensji ogrodowych kupionych w ubiegłym roku. Ale mam też 3 donice z bukietowymi prowadzonymi na pniu i 3 donice z bukietowymi wyhodowanymi z patyczków
W tym roku kupiłam kolejną ogrodówkę. Muszę już ją przesadzić do większej donicy.
Ewa777 11:43, 12 kwi 2021

jolanka napisał(a)
Ewo, witam się u Ciebie
Przeczytałam o dzikach. Współczuję strat. Mój brat mieszka w okolicach Trójmiejskiego Parku Kr. i dziki podchodzą tam często. Niestety potrzebne jest mocne ogrodzenie. Przeszły raz rozrywając siatkę do jego ogrodu i nie mogąc być może trafić z powrotem, rozerwały kolejną do sąsiada, tam zryły doszczętnie cały ogród, po czym wróciły spokojnie do lasu Teraz, i brat i jego sąsiad mają już porządne siatki wzmocnione dołem i jak na razie spokój ale roślin i trawnika szkoda

Musimy z sąsiadami też wzmocnić nasze siatkowe ogrodzenia. Z przodu chciałabym postawić ogrodzenie bardziej dekoracyjne, a przy tym będzie też mocniejsze.
I tak się cieszę, że na te 16 lat jak tu mieszkamy, przyszły dopiero pierwszy raz, to i tak sukces
Monia81 11:50, 12 kwi 2021

Ewuś czytam o dzikach, krew człowieka zalewa jak widzi to co zryte... u nas na jesieni nam wlazły pod koniec września, i płakać mi się chciało bo wszystko co świeżo posadzone to było wyciągnięte... więc podjęliśmy decyzję o zmianie i wymianie ogrodzenia. Teraz czekamy od miesiąca na dostarczenie zamówienia i ruszamy z robotą. Pozdrawiam
Ewa777 12:05, 12 kwi 2021

mirkaka napisał(a)
Ja mam swoje dwa koty, sąsiadów a nornice mi tej zimy zeżały kępy tulipanów, czekam na ociepleni może będzie więcej szkód bo mam mnóstwo korytarzy

No, właśnie te koty coś na nie nie działają. Twoje koty wychodzą do ogrodu?
Ewa777 12:08, 12 kwi 2021

Monia81 napisał(a)
Ewuś czytam o dzikach, krew człowieka zalewa jak widzi to co zryte... u nas na jesieni nam wlazły pod koniec września, i płakać mi się chciało bo wszystko co świeżo posadzone to było wyciągnięte... więc podjęliśmy decyzję o zmianie i wymianie ogrodzenia. Teraz czekamy od miesiąca na dostarczenie zamówienia i ruszamy z robotą. Pozdrawiam

U Ciebie też zryły?!
Dobre ogrodzenie to podstawa. Muszę nad tym popracować. Wyczytałam, że nie lubię zapachu obornika. Zaraz rozsypię. to na jakiś czas je odstraszy.
Z ogrodzeniami wcale nie tak łatwo. Żeby zrobić porządne, to trzeba czekać na fachowców kilka miesięcy.
Robicie z gotowych elementów, czy wszystko na zamówienie?