Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

TAR 21:46, 07 kwi 2021

w tym roku nornice ograniczyly sie do 2 miejsc w ogrodzie. tam gdzie byly karmniki, te małe szelmy zbieraly zboze i ziarna, ktore porozwalaly ptaki, nie byly glodne wiec rabat nie zryly.
Ania111 22:56, 07 kwi 2021

Ewa777 napisał(a)

Ewa , nie wiedziałam że przebiśniegi mogą być takie piękne

mirkaka 06:25, 08 kwi 2021

Ewcia, czytam o szkodach, no żal, u mnie dwa lata temu dziki zryły cały trawnik pod płotem ale do ogrodu nie weszły na szczęście. W tym jakoś ich śladów nie widzę, może poszły do Was bo u nas zaczęła się budowa linii tramwajowej i jeżdżą ciężkie sprzęty, może je wystraszyły i zmieniły teren.
Widzę na tarasie cały szpaler donic. Masz w nich hortensje bukietowe czy ogrodowe?
Piękne prymulki, szczególnie te o różyczkowatych kwiatach.
U mnie w tym roku też szkody na rabatach, albo to krety albo nornice, albo jedno i drugie. Mam też niektóre tulipany zwiędnięte, jakby były podkopane albo zjedzone.
Mnóstwo kanałów wokół bylin, że się normalnie zapadam jak chodzę.
Kasya 06:36, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)
w tym roku nornice ograniczyly sie do 2 miejsc w ogrodzie. tam gdzie byly karmniki, te małe szelmy zbieraly zboze i ziarna, ktore porozwalaly ptaki, nie byly glodne wiec rabat nie zryly.

Jakie ty masz pożyteczne nornice... u mnie wpierdzielily wszystkie tulipany
Ewa777 15:40, 08 kwi 2021

Rumianka napisał(a)
U mnie w tym roku też chyba nornice zagościły bez zaproszenia, bo po zimie było sporo norek i tunelików podniesionych do góry...a kret poprawia...normalnie nerwa od razu łapię.

Te szkodniki żyć nie dają. Ciągle coś - nornice, krety, ćma bukszpanowa, a nawet dziki. Jak tu się przed nimi bronić?
Ewa777 15:41, 08 kwi 2021

TAR napisał(a)

Ciekawa obserwacja. U mnie pod karmnikami chyba też były dziury. Teraz dokładnie nie pamiętam i nie sprawdzę, bo już wszystko pięknie wygładziłam.
Ewa777 15:44, 08 kwi 2021

Ania111 napisał(a)

To odmiana Flore Pleno Środek pełny Też je lubię
AgataM 15:51, 08 kwi 2021

Witaj Ewuniu Cudne dekoracje wiosenne Dzików współczuję.... Jak się dopytam męża to na pv przyślę Ci skuteczny proszek odstraszający ( używamy go w porzeczkach)
TAR 15:55, 08 kwi 2021

Ewa777 napisał(a)

Ciekawa obserwacja. U mnie pod karmnikami chyba też były dziury. Teraz dokładnie nie pamiętam i nie sprawdzę, bo już wszystko pięknie wygładziłam.

zwierzeta sa madrzejsze od nas kot ktory do nas przychodzi na łowy tez to zauwazyl. zawsze siedzial pod którąs z brzoz gdzie byly zawieszone karmniki. dziur nawet za duzo nie bylo, bo widac ze korzystały z tych samych korytarzy. Za to kraet dalej kopoe na trawniku, wrrrrr
Ewa777 15:16, 10 kwi 2021

mirkaka napisał(a)
Ewcia, czytam o szkodach, no żal, u mnie dwa lata temu dziki zryły cały trawnik pod płotem ale do ogrodu nie weszły na szczęście. W tym jakoś ich śladów nie widzę, może poszły do Was bo u nas zaczęła się budowa linii tramwajowej i jeżdżą ciężkie sprzęty, może je wystraszyły i zmieniły teren.
Widzę na tarasie cały szpaler donic. Masz w nich hortensje bukietowe czy ogrodowe?
Piękne prymulki, szczególnie te o różyczkowatych kwiatach.
U mnie w tym roku też szkody na rabatach, albo to krety albo nornice, albo jedno i drugie. Mam też niektóre tulipany zwiędnięte, jakby były podkopane albo zjedzone.
Mnóstwo kanałów wokół bylin, że się normalnie zapadam jak chodzę.

U nas dziki zawsze były. Słyszałam, ze wchodzą do ogrodów na naszym osiedlu. Jak dotąd nasz ogród omijały. Często chodzą po ulicy, przewracają śmietniki.

Prymulki Baleriny piękne są. Szkoda tylko, że takie drogie. Dwa razy przymierzałam się do zakupu ich - zwyciężyło serce nad rozsądkiem

U mnie walka z nornicami też nadal trwa. Też miałam tak, ze się zapadałam na rabatach. Teraz trochę lepiej.