Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 12:28, 12 maj 2023

Rumianka napisał(a)
Też lubię konwalie...i też je mam już 17 rok. Wkopałam plastikową taśmę i nie przechodzą poza nią...a jak zakwitną to zapach oszałamiający...
Stokrotki kupiłam w ubiegłym roku do donic...kwitły całe lato. Po sezonie przesadziłam do gruntu i zapomniałam gdzie.Myślałam, że nie wyszły, a one same pokazały gdzie są, bo pięknie już zakwitły...U mnie na str. 798, drugi post.

Konwalii na razie nie będę ograniczać. Bardzo powoli się u mnie rozrastają.
Pomysł na ograniczenie ich taśmą bardzo dobry, zwłaszcza, ze u Ciebie się sprawdza.
Stokrotki przesadzę do donic, tak jak radzisz z Kasią.
U mnie w gruncie nie wiem, czy dadzą radę, bo jak nie rozpoznam, to na pewno wypielę
Ewa777 12:42, 12 maj 2023

Napia napisał(a)
Śliczne stokrotki Lubię je, tak jak niezapominajki - to takie kwiatki budzące miłe wspomnienia i kojarzące się z dzieciństwem. I konwalie też - już w pąkach.

Te stokrotki mnie bardzo zaskakują. Mam zwykłe w trawniku, ale one kwitną z miesiąc, a tu dziewczyny piszą, że pomponowe potrafią kwitnąć całe lato. To dobre wieści
Niezapomniajki też mam. Kwitną bardzo krótko, później łapią u mnie mączniaka, więc szybko po przekwitnięciu wyrywam je z rabat.
Ewa777 12:45, 12 maj 2023

TAR napisał(a)
Ewo, śliczne te stokrotki, mam jakas taka slabosc do nich, konwalii, fiolkow, zawilcow. Wczoraj pospacerowalam sobie po dzialce i za plotem przy bajorku znowu ogromne pole konwalii rosnie, niektore juz maja kwiatki. A u mnie na dzialce znowu sie pojawily konwalijki dwulistne. Poniewaz to miejsce gdzie chodzimy i depczemy musze kilka przeniesc na rabaty. Sa ślicznym zadarniaczem.

Deszczu troche by sie przydalo, sucho. Bajorko wysycha widać ze dzikim zwierzakom bardzo wody brakuje, jeże na pewno przychodza do poidelek.

Te drobne kwiaty, o których piszesz są bardzo delikatne, ale zachwycają swoim pięknem i często zapachem.
Susza straszna. Powtarza się sytuacja z poprzedniego roku.
Zwierzątka też potrzebują wody. Masz dobre stanowisko, żeby je obserwować
mirkaka 12:53, 12 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Moja świdośliwa taki ma pokrój, nie tnę jej. Myślę, o usunięciu kilku gałązek od dołu, ale to po owocowaniu

Fajny ma pokrój ta ŚŚ, taki kolumnowy, gdybyś te gałązki które chcesz po owocowaniu wyciąć mogła trochę z korzonkiem odkopać dla mnie? Albo przygiąć jedną kamieniem do ziemi, to się może ukorzeni? Byłabym wdzięczna
W zamian mogę tak zrobić z Lamarcką dla Ciebie.
Za ogrodówki trzymam kciuki, oby już przymrozków nie było.
Też mam konwalie, w trudnych warunkach bo pod brzozą, radzą sobie doskonale i też wędrują
Ewa777 16:26, 12 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Fajny ma pokrój ta ŚŚ, taki kolumnowy, gdybyś te gałązki które chcesz po owocowaniu wyciąć mogła trochę z korzonkiem odkopać dla mnie? Albo przygiąć jedną kamieniem do ziemi, to się może ukorzeni? Byłabym wdzięczna
W zamian mogę tak zrobić z Lamarcką dla Ciebie.
Za ogrodówki trzymam kciuki, oby już przymrozków nie było.
Też mam konwalie, w trudnych warunkach bo pod brzozą, radzą sobie doskonale i też wędrują

Mirko, nie ma problemu. Moja świdośliwa wypuszcza co jakiś czas odrosty, które za szeroko odchodzą i wtedy je wykopuję. Mam w donicy taki młody egzemplarz z ubiegłego roku. Dobrze przezimowała. Chętnie Ci dam. Nie mam miejsca na drudą świdośliwę, więc Ci podziękuję W zamian wezmę od Ciebie te cebulice, które mi obiecałaś

Bardzo dziwnie zachowuja się niektóre ogrodówki. Słabo ruszaja, mało listków. Podejrzewam brak deszczu. Podlewam, ale to nie to samo.
U Ciebie w lasku, to konwalie powinny być
mirkaka 18:02, 12 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Mirko, nie ma problemu. Moja świdośliwa wypuszcza co jakiś czas odrosty, które za szeroko odchodzą i wtedy je wykopuję. Mam w donicy taki młody egzemplarz z ubiegłego roku. Dobrze przezimowała. Chętnie Ci dam. Nie mam miejsca na drudą świdośliwę, więc Ci podziękuję W zamian wezmę od Ciebie te cebulice, które mi obiecałaś

Bardzo dziwnie zachowuja się niektóre ogrodówki. Słabo ruszaja, mało listków. Podejrzewam brak deszczu. Podlewam, ale to nie to samo.
U Ciebie w lasku, to konwalie powinny być

Dzięki Ewa, mam nadzieję że Twoja ŚŚ nie jest szczepiona, bo jeśli tak to odrosty są z podkładki i już nie będą kolumnowe.
Cebulice czekają w donicy na okazję spotkania
Moje You and Me późno startują, wyglądają gorzej niż te NN. Może zimno je stopuje, może i dobrze, gdyby były przymrozki to jest szansa na uratowanie
zbigniew_gazda 15:10, 13 maj 2023

Piękna u Ciebie wiosna Ewo. Masz tyle kwiatów że szok. A żywopłocik z berberysu mnie zachwycił. BBerberysy to wdzięczne rośliny i raczej nie chorują.
Ewa777 07:39, 15 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Dzięki Ewa, mam nadzieję że Twoja ŚŚ nie jest szczepiona, bo jeśli tak to odrosty są z podkładki i już nie będą kolumnowe.
Cebulice czekają w donicy na okazję spotkania
Moje You and Me późno startują, wyglądają gorzej niż te NN. Może zimno je stopuje, może i dobrze, gdyby były przymrozki to jest szansa na uratowanie

Tego nie wiem, czy jest szczepiona. W każdym razie czeka na Ciebie w donicy.
Przy najblizszym spotkaniu wymienimy się
Moje You&Me też wolno startują.
W prognozie dziś mam być deszcz. Czekam na niego bardzo
Ewa777 07:42, 15 maj 2023

zbigniew_gazda napisał(a)
Piękna u Ciebie wiosna Ewo. Masz tyle kwiatów że szok. A żywopłocik z berberysu mnie zachwycił. BBerberysy to wdzięczne rośliny i raczej nie chorują.

Dziękuję Zbyszku, za tyle pochwał Dawno Cię nie bylo. Zrobiłes sobie przerwę od forum?
Z berberysu jestem bardzo zadowolona. Nie sprawia żadnych problemów. Wiosna przycinamy elektrycznymi nożycami i to wszystko, jezeli chodzi o zabiegi. Nawet jego lo;ce nie przeszkadzają mi
Kasya 07:58, 15 maj 2023

Ewa777 napisał(a)

Tego nie wiem, czy jest szczepiona. W każdym razie czeka na Ciebie w donicy.
Przy najblizszym spotkaniu wymienimy się
Moje You&Me też wolno startują.
W prognozie dziś mam być deszcz. Czekam na niego bardzo

U mnie tez pada, ale delikatnie, słabe podlewanie trawnika

U mnie wszystkie swidosliwy rosną kolumnowe jeżeli nie są ciete