Ewa.. jakość fotek z forum jest jaka jest.. po powiększeniu wdać ..tylko piksele
Front masz elegancki w żółtym i bieli. I chyba jest jakby odcięty od reszty ogrodu.
Masz sporo "zakamarków", załomów i faliste linie. Na dobrą sprawę możesz sobie wrzucić różne kolory jak Ci to nie przeszkadza. Jednak obok siebie dobrze jak nie ma kolorów któż gryzą się.
Na tej rabacie ja bym zostawiła NOstalgię, Chopina, żółtą i pomarańczową. Do tego dodatki z niebieskich bylin lub/i seledynowych trawek??? Dziewczyny sadziły Carex elata Aurea (tak sobie głośno myślę). A może w plecki trzcinnika Karl Forester (szybko startuje). Może sesleria jesienna (u mnie super wygląda z żółtymi różami, przyjedziesz zobaczysz jak to fajnie gra )). Byliny już tak by w danym momencie kwitło tylko jedno.. Będzie taka ognista rabata stonowana niebieskim kolorem. Może niebieski przetacznik, szałwia, ale tylko ta niska od Finki. A może tylko róże i jakieś 3 kulki bukszpanowe?? Wersja spokojna.
Wszystkie róże i fiolety przesadź jako pojedyncze punkty po ogrodzie, ale dalej od tych róż.. niech będą jakby za załomem. Może gdzieś pomiędzy altaną a domkiem dla dzieci. Na dobrą sprawę wyleci tylko róza ciemny róż i fioletowa i jakiś róz nie opisany ale widoczny na foto przed pomarańczową. Szopena pchniesz w miejsce po różowych (on i tak wysoki rośnie).
Ostróżki jak już, to punktowo, bo długo nie kwitną zajmują sporo miejsca.
Jestem wzrokowcem i widzę jak sobie pookładam doniczki. Na fotach brakuje mi "przestrzeni".
Chyba nie pomogłam. Ale bym nie wydawała róż, tylko niepasujące kolory rozrzuciła po ogrodzie. Masz dużo iglaków, krzewów.. przytul po jednej róży tu i tam.
Jak chcesz mieć wrażenie porządku to posadź coś co się będzie powtarzać w ogrodzie. To da wrażenie porządku. A reszta pozwoli ci mieć rozmaicie.
Ja uwielbiam oglądać uporządkowane ogrody u innych i na fotach .. dlatego jestem na wątkach gdzie są takie uporządkowane ogrody. Wydaję ochy i achy prawdziwe i nieudawane. Jednak u siebie muszę mieć różnorodnie, bo jakbym miała cały rok gapić się na długą rabatę z 2 roślin.. to by mi się to znudziło. To jak oglądanie tego samego filmu na okrągło lub słuchanie jednego utworu. Po postu to nie moja natura.
Część II /
Część I /
Wizytówka
/
Zlot-2014 /
Zlot-2012 Mózg to nie mydło; nie ubędzie go, gdy się go użyje.