Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 20:33, 23 lip 2015

Margo napisał(a)

Oj tam dawno, toż niedawno był Pęchcin
Ale fakt, potem mnie nie było. Robiliśmy trochę zmian w ogrodzie, a potem mały wyjazd, dopiero wczoraj wróciliśmy.
Teraz będę juz na bieżąco

Gosia, to wrzuć jakieś fotki z Twojego ogrodu u mnie. Daj się pozachwycać
Ewa777 20:34, 23 lip 2015

Agatek napisał(a)
Ja nie wiem co Wy robicie, że takie te trawniki piękne zielone macie

Chucham i dmucham na mój trawnik Ale niedługo urlop i wszystko się zmieni
GosiaJoanna 20:40, 23 lip 2015

Ewa777 napisał(a)

Nad szpalerkiem pomyślę, Kasia tę mi na to zwróciła uwagę Na razie chciałaby zamknąć dobór róż A może trzeba o szpalerze od razu myśleć...

Nowe rabaty już Tworzę z wyraźnym rozgraniczeniem rabaty od trawnika. Póki co mam tak wykończone dwa narożniki jeden przy magnolii z buksików a drugi koło rh z żurawek na jesień powiększam tę za domem i też trzeba tak tam zrobić tylko skąd kase wziąć na rośliny :?
Ewa777 20:46, 23 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)
Ewa.. jakość fotek z forum jest jaka jest.. po powiększeniu wdać ..tylko piksele

Front masz elegancki w żółtym i bieli. I chyba jest jakby odcięty od reszty ogrodu.
Masz sporo "zakamarków", załomów i faliste linie. Na dobrą sprawę możesz sobie wrzucić różne kolory jak Ci to nie przeszkadza. Jednak obok siebie dobrze jak nie ma kolorów któż gryzą się.
Na tej rabacie ja bym zostawiła NOstalgię, Chopina, żółtą i pomarańczową. Do tego dodatki z niebieskich bylin lub/i seledynowych trawek??? Dziewczyny sadziły Carex elata Aurea (tak sobie głośno myślę). A może w plecki trzcinnika Karl Forester (szybko startuje). Może sesleria jesienna (u mnie super wygląda z żółtymi różami, przyjedziesz zobaczysz jak to fajnie gra )). Byliny już tak by w danym momencie kwitło tylko jedno.. Będzie taka ognista rabata stonowana niebieskim kolorem. Może niebieski przetacznik, szałwia, ale tylko ta niska od Finki. A może tylko róże i jakieś 3 kulki bukszpanowe?? Wersja spokojna.
Wszystkie róże i fiolety przesadź jako pojedyncze punkty po ogrodzie, ale dalej od tych róż.. niech będą jakby za załomem. Może gdzieś pomiędzy altaną a domkiem dla dzieci. Na dobrą sprawę wyleci tylko róza ciemny róż i fioletowa i jakiś róz nie opisany ale widoczny na foto przed pomarańczową. Szopena pchniesz w miejsce po różowych (on i tak wysoki rośnie).
Ostróżki jak już, to punktowo, bo długo nie kwitną zajmują sporo miejsca.

Jestem wzrokowcem i widzę jak sobie pookładam doniczki. Na fotach brakuje mi "przestrzeni".

Chyba nie pomogłam. Ale bym nie wydawała róż, tylko niepasujące kolory rozrzuciła po ogrodzie. Masz dużo iglaków, krzewów.. przytul po jednej róży tu i tam.
Jak chcesz mieć wrażenie porządku to posadź coś co się będzie powtarzać w ogrodzie. To da wrażenie porządku. A reszta pozwoli ci mieć rozmaicie.
Ja uwielbiam oglądać uporządkowane ogrody u innych i na fotach .. dlatego jestem na wątkach gdzie są takie uporządkowane ogrody. Wydaję ochy i achy prawdziwe i nieudawane. Jednak u siebie muszę mieć różnorodnie, bo jakbym miała cały rok gapić się na długą rabatę z 2 roślin.. to by mi się to znudziło. To jak oglądanie tego samego filmu na okrągło lub słuchanie jednego utworu. Po postu to nie moja natura.

Aniu, bardzo Ci dziękuję przede wszystkim za czas, który mi poświęciłaś Uśmiecham się czytając, bo wymieniłaś róże, które mają zostać - te które są na tym miejscu (oprócz białej na pniu - myślisz, żeby ją przenieść?). Różową i fioletową z tyłu chciałam dopiero dokupić w celu przejścia od rabaty różanej do bylinowej, która jest różowo-fioletowo-biała.
Nie wiem, czy coś jeszcze wymyślę przed urlopem. Może na spotkaniu uda nam się porozmawiać o tej rabacie. Wszystkie roślinki, które zaproponowałaś spisuję i zapoznam się z nimi. Jeżeli chodzi o ogrody, to mam tak samo jak Ty Bardzo podobają mi się takie uporządkowane z 1 lub 2 kolorami, ale takiego nie chciałabym mieć. Lubię też ogrody kolorowe, pełne kwitnących roślin i zaskakujących zestawień kolorystycznych i taki ogród chciałbym mieć
Mala_Mi 21:00, 23 lip 2015

Ewa.. jestem kobieta praktyczna... jak Ci pięknie rośnie Nostalgia i pomarańczowa i żółta i biała (bo są) to je zostaw.. akurat mi się podoba to zestawienie.

Rabata po lewej od róż ma kolory niebieskie, za kratką coś różowego, ale to już jest w "innej bajce". Dajesz tam seledynowe żurawki... dlatego pomyślałam o seledynowych trawkach przy różach..
W prawo od róż masz RH.. one kwitną przed różami a dalej możesz dać różowe róże będzie to inny punkt ogrodu.
Zaraz wrzucę jeszcze raz np moja bylinową.. tam kolory przechodzą od różowego po żółty i inne odcienie..Z mojego kokoszkowego odczucia, ważne by gryzące się kolory /faktury nie były bezpośrednio obok siebie.
U siebie masz dużą różnorodność roślin (tak jak ja)... wiec lekki misz-masz wpisze siew klimat. Conice dają jednak rytm, powtarzalność... daj coś jeszcze... będzie uporządkowany "jarmark" . Tak mówię o swoim ogrodzie
Mala_Mi 21:02, 23 lip 2015

A czas.. jak mam pisać ble-ble to wolę czas spędzić bardziej konstruktywnie.. ale u Ciebie zbytnio nie pomogłam.. Jakbym była w realu to łatwiej, a tak mam problem. Przyjedziesz i zobaczysz mój jarmark. Cieszę się, ze Cię poznam
Gardener27 21:06, 23 lip 2015

Ewo podczytuję o tej różanej rabacie i tyle już padło propozycji że sam się pogubiłem Może dobrym rozwiązaniem będzie odpocząć trochę od tych planów by się wizja w głowie wyklarowała Ja tak często robię i to pomaga
Viola 21:14, 23 lip 2015

Ewo, też uważam, że biała, czerwona i pomarańczowa (mimo, że teoretycznie powinny się gryźć) to u Ciebie na rabacie wyglądają super. Różówkę trzeba przesadzić i dodać jej silną oprawę - coś w amarancie lub purpurze
BusyBee 21:18, 23 lip 2015

Poczytałam co pisze Małam Mi i podziwiam,że próbuje cos Ci doradzić. Dla mnie taka mnogość roślin i kolorów jest na tyle trudnym tematem, że nie potrafię zabrać głosu, choćbym chciała.
Podoba mi się to co Mała Mi pisze o powtarzalności w ogrodzie- to uspokoi nasadzenia. Kilka takich samych roślin obok siebie- tu stawiam na kulki, albo trawy.
Szczagólnie trawy nadadzą łagodności rabacie Ale musi ich być kilka takich samych obok siebie. Mogą się też powtarzać w 2- 3 miejscach na brzegu rabaty, Np. 5 traw i za kilka mwtrów znowu 5 takich samych. To uporządkuję ten kolorowy ogród. Ja wiem, że Ty taka kokoszka jesteś i wiele Ci się podoba, ale to nie przeszkadza nadać ogrodowi rytm w kilku miejscach. Myślisz tak samo?

Nasępna sprawa to co pisze Gardener- może ten urlop dobrze Ci zrobi? odpoczniesz i nabierzesz dystansu- mnie też to pomaga
Ewa777 22:21, 23 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)
A czas.. jak mam pisać ble-ble to wolę czas spędzić bardziej konstruktywnie.. ale u Ciebie zbytnio nie pomogłam.. Jakbym była w realu to łatwiej, a tak mam problem. Przyjedziesz i zobaczysz mój jarmark. Cieszę się, ze Cię poznam

Aniu, może Ci się wydaje, że nie pomagasz, ale tak nie jest Przynajmniej wiem, że te róże co mam to są ok Spotkamy się to pogadamy Napisz mi tylko adres na pw