Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

Ewa777 22:34, 07 lut 2016

Flower1 napisał(a)
Ten Rh to moze z suszy ,czytalam duzo ostatnio i czesto wszyscy mysla ze cos przemarzlo a jak jesien jest sucha to poprostu usychaja te rosliny ,teraz pilnuje zeby sie na jesien napily porzadnie
Z ta magnolia to tak w marcu mysle ze sie skusze na odkrycie ,w przyszlym roku juz nie bede zakrywac ,w tym roku pierwsza zima dlatego.
Jeszcze z tym Rh ,napewno trzeba usunac te brazowe listki jak sie cieplej zrobi .Moze to tylko jakas choroba ,trzeba spryskac wiosna.Ja jak widze takie brazowe listki to urywam i juz..

magnolie mam też pierwszy rok, dlatego okryłam. W kolejnych latach nie będę, chyba że będą straszne mrozy.
Rododendron ma wszystkie listki brązowe - nie chciałabym go całego ogołocić
Ewa777 22:35, 07 lut 2016

Katkak napisał(a)

Ewcia w sprawie rododendrona Bożenka na pewno Ci pomoże . Moje ciemierniki nawet pąki mają. Ale trzymam je jeszcze pod igliwiem i nie wiem czy już odkrywać, czy jeszcze nie. Dziś było u mnie +8.

Kasiu, zrobię zdjęcie i zapytam Bogdzi, chociaż nie chciałam zawracać jej głowy
Sabina76 23:31, 07 lut 2016

Ewka, no super fotka! Też jestem ciekawa kiedy pozdejmować okrycia zwłaszcza właśnie z magnolii. W zeszłym roku zakupiłam m.genie, a w prezencie dostałam elizabeth. Tak sobie myślę, że jeszcze zaczekam, ale pod włókninę mogę zajrzeć
mirkaka 07:54, 08 lut 2016

Czytam o Rh, aż jestem zdziwiona. On musiał mieć bryłę korzeniową uszkodzoną, może siedzą tam larwy opuchlaka? Podlej go teraz jak nie ma mrozu, ale ja wiosną bym go wykopała i zobaczyła na korzenie, być może znajdziesz tam gniazdo larw?
A może to jakaś choroba grzybowa? Zobacz czy gałązki są żywe czy zasychają? bo być może to fytoftoroza? Poczytaj sobie o tym . Myślę że opinia Bogdzi się przyda
Flower1 20:20, 08 lut 2016

Ewa777 napisał(a)

magnolie mam też pierwszy rok, dlatego okryłam. W kolejnych latach nie będę, chyba że będą straszne mrozy.
Rododendron ma wszystkie listki brązowe - nie chciałabym go całego ogołocić

Kurcze mysle ze trzeba bedzie go ogołocic jednak i czekac az odbije ..ale ekspertem nie jestem .Do Danusi czas uderzyć
Ewa777 20:31, 08 lut 2016

Sabina76 napisał(a)
Ewka, no super fotka! Też jestem ciekawa kiedy pozdejmować okrycia zwłaszcza właśnie z magnolii. W zeszłym roku zakupiłam m.genie, a w prezencie dostałam elizabeth. Tak sobie myślę, że jeszcze zaczekam, ale pod włókninę mogę zajrzeć

Hej, Sabinko Dawno Cię nie było Więc z jeszcze większą radością Cię witam
Też mam Genie pierwszy rok, więc dmucham na nią i chucham Teraz tak ciepło,że zastanawiam się, czy już nie ściągnąć tych okryć. Dzisiaj było u nas +8'C!
Ewa777 20:37, 08 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Czytam o Rh, aż jestem zdziwiona. On musiał mieć bryłę korzeniową uszkodzoną, może siedzą tam larwy opuchlaka? Podlej go teraz jak nie ma mrozu, ale ja wiosną bym go wykopała i zobaczyła na korzenie, być może znajdziesz tam gniazdo larw?
A może to jakaś choroba grzybowa? Zobacz czy gałązki są żywe czy zasychają? bo być może to fytoftoroza? Poczytaj sobie o tym . Myślę że opinia Bogdzi się przyda

Coś mi świtało w głowie, że rok temu też miałam z tym rh problem. I znalazłam. W ubiegłym roku miał też brązowe plamy na liściach w lutym. Ale rósł ładnie przez cały sezon. W tym roku ma tych plam już więcej. Podpytam Bogdzi, ale na razie nie mam kiedy zrobić zdjęcia. W środę wrócę wcześniej do domu, to pstryknę Bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Ewa777 20:39, 08 lut 2016

Flower1 napisał(a)

Kurcze mysle ze trzeba bedzie go ogołocic jednak i czekac az odbije ..ale ekspertem nie jestem .Do Danusi czas uderzyć

Wrzucę w środę zdjęcia, to będzie nad czym się zastanawiać i szukać pomocy. Mam tylko nadzieję, że uda mi się go uratować, bo piękny jest i mam go już kilka lat
Agatek 08:30, 09 lut 2016

Może ma zakryte korzenie, one chyba tego nie lubią ja tak zabiłam swoje, na zimę chciałam je ochronić i zakopczykowałam i źle zrobiłam
Ewa777 12:30, 09 lut 2016

Agatek napisał(a)
Może ma zakryte korzenie, one chyba tego nie lubią ja tak zabiłam swoje, na zimę chciałam je ochronić i zakopczykowałam i źle zrobiłam

U mnie od kilku lat rosną w jednym miejscu, nigdy nie kopczykowane. Wiosną je dokarmiam. Muszę chyba sprawdzić te korzenie.